Jag har eldat sågspån i 20 år. Från början med en förugn med tratt. I den så kunde det bli s.k. explosioner. Beror på att spånet rasar i ojämn takt ner till förbränningsugnen. Bytte raskt till en stokermatad förugn, samma princip som fliseldare, min liknar energiugnen från Swebo. Den har nästan ingen automatik, fungerar mycket enkelt, kräver dock en hel del översyn. Denna ugn ger inga explosioner eller bakeld. Nu behöver jag mer värmekapacitet, efter stor utbyggnad så räcker inte pannan till.

Självklart så är torr spån bättre än fuktig men är spånpriset rätt och pannan bra så då fungerar det, även med lägre effekt. För tillfället eldar jag med för torr spån, ugnen blir så varm att keramiken smälter. Antagligen kass kvalite på keramiken, men varmt blir det. Fuktig spån kräver dock en varm ugn, helst av keramik som håller. Utsläppen märks inte mer än att röken blir lite vitare, ånga. Därför undrar jag om Twinheat pannan fungerar eftersom den verkar sakna keramik. Jag kan inte alltid välja vilken fukthalt jag får på spånet. Nu måste alla ändrade hastigheter på matning och luftflöde ske mekanisk, ex. byte av remskiva till skruv.

Jag skulle gärna kunna elda lite vadsomhelst, det jag får tag på, spån, pellets, flis kanske t.o.m. havre. Detta utan att skruva och justera. Pannan ska justera sig själv = O2 styrning.
 
Din panna ska visst klara mycket, men får inte kosta mycket! Brukar vara en svår ekvation förutom om man kan bygga mycket själv.
 
Nu är jag igång och eldar havre :D

Pannan är en Veto C30 och brännaren är en EcoTec Agroline! Fungerar finfint, trots manuell tändning och "pyreldande" när brännaren slår ifrån. Jag fuskar lite och blandar i pellets och det gör säkert sitt till. Jag använder en termostat med 6 graders hysteres och funderar på om det är bra eller dåligt med mina prylar? Brännaren går ju oftare på full effekt vilket kanske är bra?
 
Hej Automover
(Kör du sånt där lastbil som transporterar bilar? Skojar.)
Jag hade en sån brännare, den följde med den beg pannan som jag köpte för något år sedan. Jag har äntligen sålt den.
Nackdelen med den är ju just att det pyr mellan varven. Det är bla då som man får trevliga saker som skorstenen gillar......(ironi). Blanda i pellets är nog inte fel. Funkar säkert bättre. Framförallt när du skall tända.
Du undrar om det är bra eller dåligt med grejerna.
Tja......
Har du ack-tank? I så fall elda på för 17 gubbar och stäng av helt istället för att pyrelda mellan varven.

Har du shunt automatik? I så fall skulle jag se till att bygga om termostaten så du kan stänga av brännaren säg vid 60-70 grader samt starta den säg vid 40 grader.

Det behövs en termostat till. Man kan få in den i samma dykrör om man har tur. Sedan ett relä. Man kopplar dem så att det nya relät slår till vid 40 men att det gamla stänger vid 70 men att den nya kan inte slå till förrän det har gått ner till 40. (Temp bara förslag) Däremellan reglerar shunten hur mycket värme som skall ut i systemet.

Har du både ack-tank och shunt automatik kan du lugnt återtända manuellt som du gör nu och slipper pyrandet.

Brännaren mår bäst om den går för fullt och sedan står helt stilla. Med den värme vi har ute just nu skulle jag gissa två brasor om ca 3 timmar per dygn är lagom. Det är vad jag har just nu.

Jag har full manual samt dokumentation till den elektronic din brännare har om du behöver en kopia.
 
Acktankstyrningar finns att köpa hos ekontroll.se dom är fina och prisvärda. Man frågan är om det är nån vits utan eltändning.
 
Hej Skalman o övriga :)

Jorå Skalman jag movar på med allt möjligt he he!
Vet att pyreldningen är en klar nackdel och jag har läst om din brännare och är full av beundran inför det du labbat/byggt/uppfunnit.(y)

Den tiden o kunskapen har inte jag tyvärr och då var detta ett sätt att få testa havreeldning ändå.
Intressant tanke du har med att elda upp och sen låta shuntstyrningen ta över. Tyvärr har jag inte acktankar just nu, ev kan det bli längre fram då jag är sugen på solvärme också. Nackdelen med solvärme verkar vara att räkna hem investeringen..

Shuntstyrning har jag precis köpt en på Tradera, Automix 30, skall bli spännande o se hur man får det att fungera.
Funderar även på att skaffa en Logger2020 så jag kan se temperaturer mm över tid.
Inget av detta har jag ju idag, än. Kör brännaren på 15KW och kommer ställa ner den till 11 idag tror jag. Då borde jag ju få längre brinntider och det är vi ju överens om att det är bra.

Jag har en annan ide som jag ju kan testa på dig/er för att minska faran vid pyreldning. Jag funderar på att komplettera upp med en pelletsskruv till och koppla in till brännaren med ett Y. Sen låta havren brinna och när tempen kommer upp i pannan så slår termostaten ifrån, men via en styrning (som jag inte vet hur jag skall bygga) fortsätter brännaren att gå men nu med ENBART pellets från pelletsskruven. Om man ställer in lämplig tid typ 10-15 min bör man ju ha en bra pyreld bestående av (nästan) enbart pellets vilket ju skonar skorsten mm.

Vad tror ni om denna ide??

Manualen du har Skalman kan komma väl till pass, är den i PDF format så du kan maila?
 
Hej Automover.
Okej, då movar vi på med lite mera här.
Jo, jag gillar din ide att låta det pyra med pellets. det skulle lösa problemet. kan du bara få till det så. Behövs ju lite slussar för att motverka bakåttändning, (beror iofs på konstruktionen) samt lite styr-kontroll. men fixar du det så är det ok, kör.

JO manualen är i pdf. format. Det är en dansk firma som har gjort själva elektroniken. Jag har varit i kontakt med dem och blev väl bemött.
Bif en bild den brännare ajg pratar om. Den följde med panna och jag har sålt den, lite rabatt på pannpriset. Samt en bild på styreleketronikboxen.
Bif även en skärmdump som visar mitt program som styr min brännare. Har man bra ögon kan man se A0 som är signalen för lågadetektorn.

Jo jag har försökt elda havre iden. Enl danskarna skall det gå bra. Men trotts att allt var i ordning, tändaren fungerar mm. mm så gick det inte att tända automatiskt. Sedan så förbränner den inte havret ordentligt. Det halvförbrända förkolnade kornen ramlar över kanten Om man minskar mängden så sintrar det ihop. Största felet är att skruven som trycker in nerifrån o uppåt fastnar och slaggar igen. En axeltapp ligger direkt i det heta järnet och utsätts för sot,slagg och rök så det är felkonstruerat. Keramiskt glidlager skulle kanske lösa det problemet.
 
  • IMG_4731_cr.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • IMG_4733_cr.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • IMG_4801_cr.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Hej Skalman,

Jag använder deras framåtbrinnande (om det nu heter så) brännare och den tycker jag fungerar fint faktiskt, trots det stora minuset med pyreldningen.

Förstår att du fick problem med den du körde, lite märkligt att de sa att det skulle fungera då de utvecklat en annan produkt just för havre..

Har du kvar någon kontakt där som jag kan maila? Min styrenhet ser tyvär inte ut som din :(

AgroTec_brann.jpg
 
Hej Automover!
Hittar inga email samt pers data såsom namn. Men jag har en adress till dem i PDF filen.
Vart skall jag skicka en kopia?
Jag har bilder på en brännare som påminner ruskigt mycket om den du visar på bilden ovan. Något äldre kanske.
Den var tyvärr inte bra. Det luktade myrsyra långt ut på gården när jag på besök för att kolla brännaren. Det var 7- 8 år sedan kanske. den första jag undersökte och fick reda på det här med myrsyra.

Skall du ha kvar den brännaren och inte har ackumlatortank så föreslår jag att du försöker bygga om och bygga till, komplettera, så den släcker ner allting helt, inget pyrande, samt återtänder med el.
Eller se till så du har långa brinntider å tänd igen manuellt men släck ner mellan. Den förbränner annars lite bättre än de med skålbrännare som på min bild ovan.

Vet ej hur mycket jobb du kan göra själv. Skalan är bred från tummen mitt i till små "Uppfinnar Jockar". Sedan har vi det där med tiden samt plats och verktyg.
 
Hej Skalman!

Skickar dig min mailadress, via forumet på nått sätt!

Myrsyra hur luktar det? Det jag får i form av lukt är vid uppstart av brännaren, det luktar lite bränt knäckebröd typ. Gott luktar det tycker jag! :D

Gissar att myrsyran luktar illa, med en stickande lukt?

Hur ser din aska ut? Min är gråaktig, VÄLDIGT porös, typ skalet på havren är kvar. Askutmataren komprimerar askan fint faktiskt. Till helgen så har jag kört en månad, skall försöka räkna ut hur mycket havre jag brännt denna tid...

Vi hörs :D
 
Automover, du har fått email.

Myrsyra? Hur det luktar? Kan inte beskriva det men har man en gång luktat på det så tar man aldrig fel. Omisskännlig doft.

Kan berätta för alla andra åsså att det är flera saker som luktar fränt. När man eldar själva kliet/skalet bildas blå rök och luktar fränt. Det är inte myrsyra. Sedan har vi det där svarta sotet som kan bildas, det luktar åsså, men den lukten påminner om när man eldar ved.

Till skillnad från de andra sädesslagen ocb andra bränslen som pellets och ved och flis, så brinner havret lite speciellt. Om man har 100% fin förbränning, nu talar jag om förbränning av havret, inte verkningsgrader eller pannas effektivitet att ta upp värmen osv, så skall man få ett vitt småflagigt ca 2-3 mm diam, och väldigt tunna flagor som är lätta och flyger och är vita. Med lite inslag av små gråa korn. Inget svart alls. Å absolut inga hela men förkolnade korn. När man gläntar lite på eldstadsluckan skall man inte känna någon frän doft alls, å absolut inget myrsyra. Inget blå rök och lågan skall vara ljus, mer vit än gul, aldrig röd med sotflanker längst ut, med inslag av blåa tungor, "blå låga" Då är det perfekt. Lågan dels bullrar, som propellern från en Finnlandsfärja, dels susar, vischar det om den samt sprakar som kådlopporna i granved när de brinner.

När man tänder resp släcker skall man se till att dessa olika rökfärger mm mm inte uppstår. Samt att när brasan tagit sig och man eldar kontinuerligt så skall man inte låta havrekornet passera genom de olika faserna som sker om man skull elda upp dem rakt upp å ner så att säga. Då ser man bla tjärbildning och blå rök mm. Det är dessa saker min brännare undviker å som jag har kommit på hur man skall göra. Så undra inte om jag är lite förtegen med detaljer. En patentansökan är nog på väg snart hoppas jag.

När du tänder Automover och det luktar "knäckebröd" då håller havrekornen på och rostas bokstavligt talat. Min granne tyckte det luktade kafferosteri och själv tycker jag det luktar popkorn. Men det är nog samma lukt vi menar. Att du har delar av skalet kvar är inte bra, då har du inte förbränt allt.

Ang myrsyra. Bästa sättet att känna igen den en gång för alla är att gå till ett gymnasium och be kemiläraren att blanda till en skvätt i ett provrör. Sedan minns man lukten för resten av livet.

Ditt förslag att blanda in pellets på slutet är ok om du kan realisera det.

Fortsätter med sotarn. Klagade på brandskydds synen i en annan tråd för någon vecka sedan. Jo, han var här. Klev ur bilen och sade att alla havrebrännare ger myrsyra. Inte min sade jag. Hahahaa sade han. Kom med får du se. Efter en stund i pannrummet så sade han: Vad gör jag här? Du kan ju mer om detta än jag, och det fanns ingen myrsyra. Sedan kollade han pipan med kameran. Inga fel och skador. Inga skador på plåtarna och inget som tydde på frätskador som syran skulle ha åstadkommit. Min havreleverantör här på vischan eldat i ett år bara men redan fått frätskador på takplåtar.
När sotarmurre gick var han "omvänd". Det finns alltså åtminstone en brännare som är ok.
 
Hej Burträsk!
Huga...det låter väldigt långt uppe i mörka Norrland så här års..bbrrrr..

Jo, det är så att jag har ett "snik"-internet konto och Gigabyterna har tagit slut. Så jag måste vänta till efter nyår för att kunna ladda ner och se på YouTube filmer. Hastigheten nu räcker bara för lite mail, knappt bilder. (Men de gånger jag har "överskott på Gigabyterna så snor de dem, får inte ha till godo, typer!) Hav tålamod så återkommer jag

Läste i en annan tråd här om en som bytte eltändningen och det kostade runt 2500:- men sedan har det funkat bra. Han köpte inte original. Du bör också kolla hur låga detektorn är konstruerad och fungerar. Samt, kolla hur askan ser ut. Det skall vara grått /vitt, inte svart. Det är viktigt åsså anser jag att kombinationen panna/brännare funkar bra ihop. Pelletspanna går ju bra men g:a kombi ved/olja pannor sådär och ren vedpanna kan ha för stort eldstad/vedutrymme.
Min förra panna fick jag slänga ut för lågan "studsade" tillbaka för det var för trångt. Å då har jag ändå svetsat om en del så jag fick bättre utrymme för askan.

Askan måste tas ut automatiskt och det kräver plats och en lucka så kolla den biten med.
Lycka till så länge länge.
Å Gott Nytt År.
 
Redigerat:
Hej Burträskarn!
Tog en hiskilig tid att ladda ner men jag tittade på videon:
http://www.youtube.com/watch?v=d5baqujDFDU.

Det går inte att säga vad de eldar med, fast askan liknar havre.
Slangen som går från ett tjockt rör kan vara nån sorts sekundärluft. Vet ej. Det går inte att gissa sig till vad som finns inuti" Inte heller hur det ser ut i röret. Den klutt aska som kommer ut skulle/borde enligt min mening vara mycket vitare och inte klumpa sig så där. Beror på hur mycket man vill krama ur havret. Så ser det ut i vanliga skålbrännare som trycker fram havret underifrån. Kan inte säga mer utan att se brännaren "live". Men den är säkert inte dålig eller sämre än andra brännare.

Pannan/bilden futura nowa ser trevlig ut men bilden är fullständigt värdelös. Säger absolut ingenting om varken pannan eller brännaren. Det jag kan tolka ur bilden är att havret*"ramlar" in upptill,(varför), men brännaren tycks sitta mitt i pannan. Det finns två bamse snäckskruvmotorer, de är starka. samt på ställningen till höger skall man visst placera havretanken. Den inre snäckväxelmotorn driver något som skulle kunna vara en sluss/doserare. Om så, jag undrar varför den är så stor? Detta är vad jag kan se. Men hur det funkar kan jag inte ens gissa av dessa bilder. Inte hur rökgaserna går heller inuti pannan. Fast det är en snygg blå färg :))

Den andra bilden kan jag inte ladda ner. Sedan har jag lyckats se lite av början på Hackschnitzel....
Det verkar vara en jätte anläggning? Gissar på typ >100kW? Den stora runda burken är, nu ser man den från andra hållet, en sluss-cellmatare. Det förklarar den starka snäckväxelmotorn. Resten är som sagt att gissa då jag inte vet hur de fördelar luften och vart och varför och hur, samt inte ens en antydan om var tändare samt lågans detektor sitter och fungerar. Men de har säkert tänkt på de sakerna. Största skillnaden mellan min egen och den är väl förutom storleken att min kostat en spottstyver, byggd av skrot och gamla delar samt fixat all elektronik själv. Medan Hackschnitzeln kostar säkerligen ett antal tusenlappar. Får jag gissa på minst 50ooo:-?
kan för övrigt inte uttala mig om den. Måste se den med egna ögon samt i drift.
Någonting säger mig att jag skulle hellre satsa på dem än på en Lingbrännare el Ecotek med skålbrännare.
Hoppas det löser sig för dig.
Gott Nytt År
Skalman
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.