Hej

Jag har möjligheten att köpa 50 kvdratmeter råvind ovanför min lägenhet för att på så sätt skapa en etagelägenhet. Idag finns det bara lägenhetsförråd på vinden och el finns dragen dit. Lägenheten ligger på fjärde våningen.
Det som jag är intresserad av att veta är hur en sådan råvindskonvertering går till med avseende på logistiken av material och vad det skulle kosta mellan tummen och pekfingret? Hur lång tid tar det att utföra en sådan renovering? Finns det byggföretag som specialiserar sig på vindsrenoveringar i Göteborg?


- BOA 55 kvm.
- Två sovrum 10+15 kvm
- Allrum 15 kvm.
- Infälld takterrass 15kvm.
- 4 takfönster
- Ventilation
- El
- Radiatorer
- Hantverkare
- Ställning

Med vänlig hälsning
Tapet
 
Är föreningen med på noterna och införstådda i problematiken om andelstalen som måste (?) korrigeras?
 
Försök att göra det privat. Kommer föreningen in i bilden så kommer det nog att bli saltad nota ...
 
Förening OCH kommunen måste godkänna.
 
Kalkyl 15 000 kr/m2. Då ingår köp av råvinden, flytt av förråd, det du bygger åt föreningen (Terrassen, värmesystemet, ventilation, eldragningen, isolering och bärande konstruktion), samt din egen inredning (ytskikt, trappa och trapphål samt innerväggar. För köp av råvind har jag räknat 4 000 kr/m2. Beroende på område kan det bli dyrare/billigare.
 
Redigerat av moderator:
En bostadsrätt är inte någon golv- eller markyta man köper. Det man köper är rätten att utnyttja en viss avgränsad yta som bostad. Den som egentligen "äger" din bostads nya och gamla ytor blir inte du själv, utan bostadsrättsföreningen. Alla dina investeringar (sånär som färg och tapeter) omvandlas till föreningens egendom. Ditt "ägande" begränsas till en besittningsrätt. Detta kan senare få avgörande betydelse på flera sätt.

För det första: Om exempelvis den planerade takterrassen visar sig ge läckage kommer ansvaret att hamna på föreningen. Det låter angenämt för din del. Men om det visar sig att styrelsen inte inser vidden av saken ska du vara medveten om att du har att göra med en styrelse som kanske inte är fullt så påläst som den borde vara.

För det andra: Om föreningen går i konkurs kommer du att förvandlas till hyresgäst i din lägenhet. Den som köper föreningens fastighet tar över alla dina investeringar, och tar betalt marknadsmässig hyra.
 
Vi hade en sådan konvertering under utredning för några år sedan och jag vill minnas att man räknade på att det skulle kosta ca 15-20 000 kr / kvm att få det "tapetseringsklart". I tillägg kom kostnad för att "köpa" de extra kvm från föreningen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.