Hej!
Kommer närmaste veckorna att avverkas på vår nya tomt.
Står gles tallskog där nu. Morän/sandbank är jordmånen.

Kommer ju att grävas en del för plattan och en del träds rotsystem kommer sannolikt att förstöras så pass att avverkning är nödvändig av vissa tallar.
Finns det ngt rekomenderat minsta avstånd mellan befintliga träd och den planerade grunden för att minimera risken att påverka rotsystem och därmed trädets vindtålighet?
(Sedan är det väl alltid några träd som står i vägen för själva resningen av huset och som får stryka på foten av den anledningen...)

Har några präktiga tallar som inte kommer att vara ivägen för vare sig oss eller grannar och som vi skulle vilja lämna kvar...
 
Står i precis samma läge som dig så jag tar tacksamt emot tips från erfarna!

Kommer i veckan markera ut alla träd ca 10 st som skall sparas och 30 st kommer avverkas senare i maj....

Jag har mätt ut alla träd med en lasermätare och lagt in på en ritning som sedan överförs till nybyggnadskartan.

Vissa träd har ju grunda rötter och där är problemet större!
 
Ett träds krona sägs spegla dess rötter. Med åren växer således rotsystemet i takt med grenverket. Tillväxten beror på art och miljö. Exempelvis sälg, björk och contortatall når hyfsat stort format inom 20-30 år. Ek, bok och en kräver ju betydligt mer tid. Har man till trädgård en gammal sjöbotten eller urberg nästan upp i dagen växer träden sällan sig farligt stora innan man kan välta dem nästan för hand.

En annan tumregel är att träd ska växa ostörda. De ska kunna spreta fritt med grenar och kvistar utan att krocka med ett enda annat träd. Då trivs de och blir som vackrast. Självklart ska de därför heller inte krocka med vare sig hustak, skorstenar, flaggstänger eller luftledningar. Närmare byggnaderna än tio á femton meter bör man därför aldrig släppa några som helst karaktärsträd.

 
Hemmakatten
Vackra gamla träd skall man vara rädd om. Det tar ju så ohyggligt lång tid för ett nytt träd att växa upp.

Vi sitter lite i samma sits. Trots att vi har en mycket stor tomt så har vi en av de vackraste ekarna ståendes nära där huset skall vara. Eken, som är över 3 meter i omkrets är dessutom kluven flera meter från grenklykan och neråt. Trots att det finns så mycket att lägga pengarna på vid ett nybygge så prioriterar vi ändå eken. På söndag kommer en arborist ut för att se om eken är frisk, om det går att sätta ett "stödförband", dvs. ett stålband runt för att förhindra att den rasar, och se om det går att göra någon form av stödbeskäring.

Skall då vid samma tillfälle fråga om avstånd till hus och även om avstånd mellan träd och maskiner för att förhindra att rötter skadas.

Uppdaterar er nästa vecka med svar på dessa frågor.
 
Med tanke på ditt namn borde du veta...bävern ;)!

Tack för goda råd!
/Calle
 
Mycket riktigt, Calle. Jag tog namnet därför att vi har en familj bävrar som närmsta granne ute på vårt lantställe. Och jag lovar att de verkligen visat framtänderna där i skogen. Vi får skydda vårdträden med hönsnät...

 
Hemmakatten
Igår kom arboristen och tittade. Vår ek går att rädda, en halv dags jobb för två man som klättrar omkring i trädet och beskär, ett stödförband uppe i kronan, och ganska många tusenlappar. Men för oss är det värt det, eken är mellan 150-200 år och mkt vacker.

Enligt arboristen är tumregeln när man bygger att inte låta några lastbilar och annat tungt åka närmre än precis utanför trädkronans omkrets. För våran del blir det då ganska många meter från trädet.

Att bara klä in själva stammen med brädor är helt betydelselöst. Tunga maskiner pressar ner och trycker ihop jorden så att det inte kommer ner syre till trädets alla små rötter som tar upp detta. Konsekvensen är att trädet sakta tvinar bort och efter ca 5 år är det färdigt för fällning.

Vi kommer att sätta upp ett rejält trästaket runt trädet för att undvika att byggare och andra tar "genvägar" för nära trädet.
 
Ullisojonas skrev:
Finns det ngt rekomenderat minsta avstånd mellan befintliga träd och den planerade grunden för att minimera risken att påverka rotsystem och därmed trädets vindtålighet?

Har några präktiga tallar som inte kommer att vara ivägen för vare sig oss eller grannar och som vi skulle vilja lämna kvar...
Det man ska tänka på, speciellt om det är hög tallskog det handlar om, är att ju tätare träden växt innan man börjar markarbeten och avverkar en del samt kanske gallrar bland det som är kvar, alltså ju tätare de stått dess mer har de sas. skyddat varandra.
När det sedan bara blir några enstaka exemplar kvar så kan de ha för klent, grunt rotsystem (även om det inte är rört i backen vid de trädens rötter) för att klara "ensamlivet" vid en ev. storm.

Ju glesare de växt sas. innan man börjar bereda marken, dess starkare rotsystem har de och påverkas inte alls lika mycket av ytterligare gallring, men säker det kan man inte vara när man väl rotat runt i skogsmark.

MVH//Christina.
 
Hemmakatten skrev:
Igår kom arboristen och tittade. Vår ek går att rädda, en halv dags jobb för två man som klättrar omkring i trädet och beskär, ett stödförband uppe i kronan, och ganska många tusenlappar. Men för oss är det värt det, eken är mellan 150-200 år och mkt vacker.
Vad härligt att höra, klart att man ska rädda det som räddas kan, hade ju varit otroligt ledsamt att tvingas ta bort det som växt under så lång tid, dessutom finns det knappast bättre smycken för tomt och omgivningar än fullvuxna, gamla, vackra träd :)

MVH//Christina.
 
Helt rätt Christina.

Nu går denna regel inte att tillämpa på små tomter men har man möjligheten och bor där det kan blåsa lite så är regeln: att inget fallande träd ska kunna nå huset. Det blir iofs rätt mycket känsla av golfbana över det hela men då vi bara hadde enormt tätvuxen skog in till 3 meter från huset så var det bara att rensa.

Å andra sidan går lövkrattningen på fem minuter
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.