Hej jag undrar på om det finns armaturer( inte lamporna) som inte är dimmerbar ?
Har 2 seriekopplade lampor som styrs av en dimmer, det går fram ström men lamporna lyser inte
 
Om du har två lampor i serie får de bara halva den spänningen de ska ha (förutsatt att det är två likadana lampor...)

Parallellkoppla lamporna och sätt de i serie med dimmern.
 
O det är en lysrörsarmatur så är den inte dimbar.

Om vi nu antar att lamporna inte är elekriskt seriekopplade, Några frågor, är detta en nysinstallation som inte fungerar, Dvs. har det någonsin fungerat, utan dimmer?

Hur detekterar du att det finns spänning fram till lampan?
 
Jag ska ta allt från början så ni förstår :) nej det är INTE lysrörsarmaturer,
det är en nyinstallation, men de lamporna har lyst förut utan dimer
Jag styr ett skymningsrelä med en dimmer som tänder 6 lampor, 4 likadana sen 2 likadana, problemet är att dom 2 lamporna tänder sig inte, dock går det ström till dom.
Lamporna är kopplade på samma plint från reläet, dock fanns det (från reläet) "lampa 1" och "lampa 2" plint, ska dom in på en varsin där eller ska man kunna ta på samma ?
 
Du har väl kopplat så här?
fas -> skymningsrelä -> dimmer -> lampor
 
Vad lampa1 o 2 på reläet betyder går inte att säga utan att titta i installationamanualen för reläet. Det skulle kunna vara en växlande kontakt så att det kommer ut ström antingen på ett eller på 2 beroende på om reläet är aktivt eller inte.

Men HUR har du mätt att det är spänning fram till armaturen? Om det är en nyinkoppling så kan det ju även vara nollan från lampan som inte är inkopplad rätt.
 
Bo.siltberg svar JA

hempularn, kanske inte är 100% det ja mätte med men jag använde en sån "spänningspenna" som lyser om det finns spänning där och den lös efter första lampan så ja förutsatte att det kommer spänning till andra lampan också. så egentligen vet jag ju inte hur mkt spänning som går ut... men eftersom pennan lös så tycker JAG att det borde lysa lite i lampan när dimmern står på fullt?

okej, men frågan var om det finns vanliga "utelampor" armaturen alltså som inte går att dimmra eller ska det gå på alla utom lysrörsarmaturer ?
 
Men hur är det, har du kopplat ljusreläet efter dimmern? Är alla 6 lamporna kopplade på reläet?

Du borde mäta med pennan på nollan från lampan, när lampan sitter där. OM nollan på något sätt inte är inkopplad så kommer du att ha spänning både före och efter lampan. Om du gör samma mätning på en fungerande lampa så kommer den att visa spänning före lampan men inte efter.
 
Om du kan dimra eller inte beror mer på typen av lampa än på själva armaturen. Vanliga glödlampor går bra att dimra, bara vissa ledlampor funkar, likaså med lågenergilampor, bara vissa går att dimra.

Du har 6 lampor på en dimmer, du lastar väl inte dimmern med mer effekt än den är specad för.Som lekman får man göra vissa saker med el, under förutsättning att man vet vad man gör.
Jag får ett par intryck här, dels att det du gör inte är något man får göra som lekman, ens om man vet vad man gör, dels att du inte vet vad du gör eller förstår hur el fungerar. Jag är ledsen, men pga det senare kan jag inte annat än att råda dig att ta hjälp av någon som kan och vet. El är inte ofarligt.

En felkopplad dimmer kan sluta med att hela huset brinner ner!
 
hempularen skrev:
Om du gör samma mätning på en fungerande lampa så kommer den att visa spänning före lampan men inte efter.
och om lampan är hel kommer den att ge utslag på bägge sidor lampan om det finns spänning där när lampan är släckt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.