Jag har en avvikande doft i huset. Känns när man kommer in i huset. Värst är det att alla kläder, väskor m m luktar. När man reser bort och packar upp väskan på t ex ett hotell. Det luktar (tror jag) våt jord eller mögel.
Bor i ett hus från 1976. Typiskt sånt med stort betongtak, 1.5 plans och med hel källare under huset.
Eldar med pellets.
Har tagit bort i princip allt organiskt material i kontakt med golv och väggar.
Tvättar med sköljmedel. Har avfuktare i tvättstuga.
Firma konstaterat något förhöjda fuktvärden i golvet på några ställen i källaren.

Då är frågan, vad gör jag för att bli av med detta att alltid gå omkring i kläder som alltid stinker källare?
:(Renovera dräneringen? Räcker det, försvinner doften då automatiskt?
Vet jag att det är dräneringen som skall göras om eller skall man satsa på att ta dit 'nån' som spolar befintliga dräneringsrör och inte gör mer sen?
Öka ventilationen i källarplan?
Annat?
Känner sig villrådig...
:confused:Tack för synpunkter!:)
 
Normalt sett brukar det räcka med att avlägsna allt organiskt material från källaren och det verkar ju du ha gjort.

Men kan det finnas träreglar etc. som är ingjutna i betongen och som nu börjat mögla? Att gjuta in träreglar förekom ju vid tidpunkten då ditt hus byggdes.

Du skriver visserligen att du avlägsnat allt organiskt, vilket sannolikt innebär att du antingen kollat upp ovanstående eller inte är medveten om det. Om du är osäker kanske du kan kontakta en firma specialiserad på fukt/mögel/sanering?

Jag har varit med om att det luktat illa i en källare. Det visade sig komma från en av trösklarna som delvis var nedgjuten i betongplattan i källaren. Den hade börjat ruttna p.g.a. fukten som kom underifrån.
 
Redigerat:
Börja med att investera i en avfuktare, de gör underverk i gamla källare.
 
Har du till exempel tvättstuga i källaren? Var tar fukten vägen när tvätten torkar?
 
Tack för svar! Ja nu när du påpekar det så har jag nog lite trösklar och annat kvar att plocka bort. Blir en sanering snarast. Inget lämnas åt slumpen.
Hur gör man då med de dörrar och karmar som idag finns på plats? Man vill gärna kunna stänga om t ex pannrummet och förråd. Jag har en källargång med gipsskivor på ömse sidor. Vitmålade och snygga och med dörrar här och var. Klinkergolv.
Jimmy
 
Avfuktare har jag i tvättstugan. Woods.
stoif skrev:
Börja med att investera i en avfuktare, de gör underverk i gamla källare.
 
JimmyB skrev:
Avfuktare har jag i tvättstugan. Woods.
Sorry, läste inte ditt inlägg tillräckligt noga.

Förhöjda fuktvärden i golv? Är det ett uppreglat golv?
 
Ingen fara, mycket i mitt inlägg :)
Där var tidigare ett uppreglat golv i ett av rummen i källaren. Mögelproblem gjorde att säljaren rev upp det helt. Jag planade ut med cement och har lagt ett klinkergolv där.
Sen finns det ett antal mellanväggar som (kanske) har träreglar i direkt kontakt mot golvet.
Vidare fuskbjälkar som ligger mot väggar i ett rum för att ge intryck av gillestuga med korsvirkestuk.
Plus då några gipsväggar med troligen träreglar i botten. Plus några dörrkarmar.
Nu när jag tänker efter så är det MYCKET att riva ut och kolla hur det ser ut under träet. :(
stoif skrev:
Sorry, läste inte ditt inlägg tillräckligt noga.

Förhöjda fuktvärden i golv? Är det ett uppreglat golv?
 
JimmyB skrev:
Ja nu när du påpekar det så har jag nog lite trösklar och annat kvar att plocka bort. Blir en sanering snarast. Inget lämnas åt slumpen.
Ja, det är ju bra. Men det är inte säkert att det är just trösklarna som är problemet i ditt fall? Försök lukta dig fram om det går?

JimmyB skrev:
Hur gör man då med de dörrar och karmar som idag finns på plats? Man vill gärna kunna stänga om t ex pannrummet och förråd.
Det fallet jag talar om löstes genom att den gamla tröskeln togs bort och hålet som bildades (där tröskeln legat) gjöts igen. Sedan sattes nya karmar och trösklar in. Men först oljades trösklarna in ordentligt, sedan lämnades en pytteliten springa mellan betong och tröskel för att luft skulle kunna cirkulera. Vet inte om det är det bästa, men det var så det löstes iaf.

JimmyB skrev:
Jag har en källargång med gipsskivor på ömse sidor. Vitmålade och snygga och med dörrar här och var. Klinkergolv.
Jimmy
Ok, talar vi om "vanliga gipsskivor" har du nämligen papper på båda sidor om skivan. Detta är ett organiskt material som mycket väl kan börja mögla om det utsätts för fukt.
 
Redigerat:
JimmyB skrev:
Jag har en källargång med gipsskivor på ömse sidor. Vitmålade och snygga och med dörrar här och var. Klinkergolv.
Jimmy
Gipsskivor räknas som organiska. Pappen på baksidan kan börja mögla och lukta illa.
 
Luktar det i hela huset? Kolla så det inte läcker genom taket. På din beskrivning låter det som att det inte borde lukta. Några enstaka trösklar och förhöjda fuktvärden på enstaka ställen borde inte ge sådana här problem. Gör som så att du väntar utomhus för att rensa näsan ett par minuter, gå in direkt i de olika rummen i källaren och även övervåning och känn hur mycket det luktar. Normalt sett bör det lukta mindre i rummen på ovanvåning. Försök hitta stället där det luktar mest. Finns problemet kvar om du torkar kläderna utomhus och bara lagrar dom inomhus, eller kör dom torra i tumlare?

/Anders
 
Ok, ser att du glömt tala om en hel del. Som du själv konstaterar - RIV HELA SKITEN OMEDELBART!!!

/Anders
 
Jag skulle göra:
- vädra källaren ordentligt, vänta 10 min, försök lukta dig fram!
- om inte det funkar, investera i en bra fuktmätare. Troligtvis bättre att ta upp lite provhål och mäta dig fram än att riva hela källaren.

Vet att man satt in tryckt virke ibland, som skulle stå emot fukt bättre, men dessa kan tydligen avge oerhörd lukt efter ett antal år
 
JimmyB skrev:
Renovera dräneringen? Räcker det, försvinner doften då automatiskt?
Vet jag att det är dräneringen som skall göras om eller skall man satsa på att ta dit 'nån' som spolar befintliga dräneringsrör och inte gör mer sen?
Som andra redan skrivit så finns det mycket att kolla först. Men om dräneringen inte är omgjord sedan 1976 och marken inte är självdränerande (du bor uppe på en gruskulle) så kan det visst vara dags att göra om den. Att spola en dränering från 1976 är nog ingen större chans, det är antagligen tegelrör (och de kan dessutom redan ligga huller om buller redan från början, det fuskades en del på den tiden) så det är nog att planera för att göra om i så fall.

Frågan är vad du har under huset? Om du inte har ett kapilärbrytande skikt där så kommer golvet alltid att vara "fuktigt", men det skall inte behöva bli så illa att det blir problem, om du då inte t ex har gamla spåskivor liggande rätt emot vill säga. Nu är det förhoppningsvis grus el dyl i gropen under (om det inte är platta på mark) och då skall golvet *inte* vara fuktigt om dräneringen fungerar.

Sedan så måste man naturligtvis titta över ventilation osv. Och som andra skrivit, om du inte har öppet ner till källaren så skall det inte lukta i hela huset. Då är något annat fel, eller så har du källaren från h-vetet med ventilationen i huset med intag i källaren och upp till resten. (Det behöver i så fall också åtgärdas).
 
Tackar för alla goda råd. Jag skall nyttja mig av dem nu i de fortsatta efterforskningarna.
Förtydligande är att jag har öppet från källaren och upp till mellan- och ovanvåningar, via trappa.
På några ställen i källaren har puts släppt från väggen. Tyder väl på fuktgenomsläpp. Målat med färg som andas.
Jag skall mäta lite överallt och även plocka bort det som jag kan lukta mig till verkar mysko. Ett bekymmer är att man trubbas av inomhus och har svårt att känna dofterna i olika rum. Däremot är det tydligt i kläder när man reser till nån annan bostad och bara öppnar resväskan. Dock kan man nog känna stark doft om man plockar bort lister och väggar. Kanske bättre sätta upp murade väggar då framöver?
Ja då har jag vinternöjet klart för detta år :rolleyes:
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.