Låt oss säga att man blir ertappad av ett svartbygge där byggnationen i sig ligger inom detaljplan.
Antingen om det skulle gälla ett helt hus, eller en mindre avvikelse som t.ex. en för hög altan - slipper man helt undan straffavgift om man river den olovliga byggnationen?

I fallet en för hög altan, slipper man straffavgift om man sänker altanen ("rättar till") till en bygglovsfri nivå?
 
Om du river/sänker innan ärendet kommer upp til beslut slipper du straffavgiften.
 
Jag har uppfattat det som att med de nya reglerna så måste kommunen ta ut sanktionsavgifterna oavsett om bygglov kan godkännas i efterhand eller om man river frivilligt.

Och det är skapligt höga avgifter, man åker dels på avgift för själva svartbygget som kan bli typ 200 000, och dels avgift för att man börjat bygga utan starttillstånd (10 - 20 000) och sedan samma avgift för att man tagit bygget i bruk utan slutintyg (eller vad det heter i nya reglerna).
 
11 kap. 54§: En byggsanktionsavgift ska inte tas ut om rättelse sker innan frågan om sanktion eller ingripande enligt detta kapitel har tagits upp till överläggning vid ett sammanträde med tillsynsmyndigheten.
Alltså ingen straffavgift om byggnaden rives direkt...
 
Tack så mycket haavard,

Lite luddig paragraf kan man tycka dock... t.ex hur definierar man "överläggning vid ett sammanträde"? Vilka ska vara med? Kanske räcker med att några Bygg & Miljötjänstemän på kommunen överlagt då man sammträtt kring kaffeautomaten eller... :|. Kan man tyda paragrafen som att den anklagade ska vara med på sammanträdet..?
 
Tjänstemännen kan inte besluta om straffavgifter, det ska politikerna göra.
Du kan inte kräva att vara med, men du kan be om det. Tror inte det är så ofta den "åtalade" får vara med.
Men drar du det så långt som till sammanträdet är du mer än halvvägs till djupa hål i plånboken...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.