Hej, någon som vet om man behöver bryta "nollan" också på NM3000?
Idag har jag bara 3 ledare (nolla, fas + fas) framdraget till gamla ljusreläet, men enligt manualen till nm3000 så ser det ut som nollan också behöver brytas.

Mvh Magnus
 
  • Gilla
mehe
  • Laddar…
Nej, det är jag ganska säker på att den inte behöver. (Jag har installerat "lillbrorsan" hemma). Varför tror du att nollan behöver brytas? Är det för att det finns två plintar för nollan i brytaren? De är sammankopplade elektriskt i plinten, så det är bara s.a. man inte skall behöva lägga två kablar under samma skruv.

Så det räcker med den nolla du har framdraget plus bruten och obruten (tändtråd) fas.
 
Just. Den som vill vara helt säker resistansmäter mellan nollplintarna. (Och verifierar samtidigt att man inte har kontakt mellan inkommande och utgående fas, vilket man inte kommer att ha).
 
Ifrågasatt inte att du gjort rätt:). Men som sagt så skulle jag gjort ifall det var jag resistans mätt alt. summrat.
 
Om du lyfter ur kretskortet och tittar på lödsidan kommer du att se att de båda noll-plintarna är sammanbyglade. (Har tre sådana skymningsreläer själv) Konstruktören har nog gjort så för att det ska vara enklare och mer överskådligt att koppla. Fas+noll in. Växlande fas+noll ut till lampa.
 
På skissen i manualen ser det ut som ingående ledare är fas nolla och jord och sedan sköter reläet resten.
Jag har fram till där reläet ska sitta, fas nolla jord och två tändtrådar (två grupper av utebelysningar med en tändtråd till varje). Allt går på samma säkring.
Skulle vilja ha det så att reläet kör sina tider och med tändtrådarna regleras om ena gruppen, andra gruppen båda eller inga alls tänds. Går det?
 
Jag har denna hemma och drog inte fram nollan då jag räknade ut att, som andra beskriver, det är samma nolla. Dvs, dom är mig veterligen sammankopplade. Nu var det ett år sedan jag kopplade in den man vill minnas att jag vart lite förbryllad för att sedan konstatera att den inte behövdes...
 
Ja det räcker med en nolla fram till ljusreläet.

Strömbrytare går ju att sätta på tändtrådarna om det är en lösning som är acceptabel. Ljusreläet i sig kan inte styra två separata lampor oberoende av varandra.
 
Mitt problem är att strömbrytarna rent fysiskt sitter "före" ljusreläet. Skulle ju kunna bryta nollan med brytarna istället men det är väl inte riktigt så man ska göra...

I huset sitter en dubbelbrytare. Från denna går en femledare till ett förråd. I förrådet finns några vägguttag och uppdelningen till två grupper av armaturer. Armaturerna styrs idag med var sin knapp på dubbelbrytaren. På förrådsväggen ska ljusreläet monteras.
 
Då bli det ju lite besvärligare. Men går det inte att placera ljusreläet lite närmare denna strömbrytare? Solen lyser även där ;), för någon rörelsesensor finns väl inte i denna modell? Annars behövs två ljusreläer, men om det är en modell med minne/nattsläckning så fungerar inte dessa funktioner om spänningen bryts till dem.
 
Nej det är ingen rörelsesensor i den.
Vill inte förstöra den rena fasaden utanför där dubbelbrytaren sitter.
Man skulle kunna låta ljusreläet dra en tvåpolig kontaktor, men den skulle i så fall behöva vara dosmonterad - finns det sådana?

det börjar bli krångligt, kanske bättre att inse begränsningarna
 
Jag passar på att kapa tråden eftersom den är färsk. Ev kan RubberDuck också ha nytta av svaren :)

Jag har precis koppplat in en Steinel NightMatic 3000 till belysningen vid garaget. I manualen står det att lamporna ska lysa ca 8 s efter att skymningsreält spänningssatts, men jag stod inte så till att jag kunde se om detta skedde. Nyfiken som jag var höll jag då handen framför sensorn och lamporna tändes. Problemet är att de lyser fortfarande efter ca en timme. Störde jag på något sätt "inlärningsprocessen" hos skymningsrelät?

Den enda inställning i relät som jag ändrat var att jag satte potentiometern för besparing i minläge. Jag vill att lamporna lyser hela natten. Jag har inte gjort några av de ändringar där man ska hålla knappen brevid lysdioden intryckt för att t ex programmera belysing på morgontimmarna. Har jag missförstått något här och råkat ändra känsligheten istället?

Skymningsrelät sitter så att det får dagsljus, så placeringen ska vara OK.
 
Har köpt NM2000 och blev förbryllad även jag över "dubbel nollan". Har inte monterat den än. Mätte med summern på multimetern och nollorna hade kontakt. Googlade lite (utan att hitta denna länk) och folk pratade om att bygla nollan för andra reläer. Så jag frågade KHS (importör/distributör för detta relä?) om bygling. Ha sa att det finns plats att bygla vidare nollan om man vill det. Bygling av nollan, tolkar jag som en kort sladd mellan inkommande och "utgående" nolla, måste ju ses som hängslen/livrem? Men ett kvitto från säker källa att det är samma nolla.
 
Bygla inget utvändigt, risk att det blir sämre i de plintarna. Lita på den förbindning som finns internt, det räcker.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.