Nyfniken: Der beror på vad de kommit överens om och ytterst på konsumenttjänstlagen men om inget annat avtalats (fast pris tex.) så tycker jag inte att det är något att diskutera.

Sen är det möjligt att den enskilde entreprenören behöver gå en kurs i kommunikation för att bättre klara av att kommunicera med människor som saknar förståelse för vad det är dom köper. Det är ju här branschen har problem - det finns många duktiga hantverkare där ute men det är inte alla som är duktiga företagare.
 
  • Gilla
larsson r
  • Laddar…
Ett problem i sammanhanget, som entreprenörer borde fundera över, är förtroendefrågan.

Om vi ser som i TS exempel: kunden får inte bara betala hyran, utan därutöver en "avgift". Vi kan också förmoda att han får betala full timpeng plus milersättning för att någon ska köra fram och tillbaka till Cramo för att hämta verktygen, och sedan samma sak när de ska lämnas. ("Vem ska annars betala det?") För entreprenören tillkommer dessutom vinsten att han slipper slita på sin egna verktyg.

Resultatet blir onekligen att det är en nätt liten extraförtjänst att använda hyrda verktyg. Så kunden kan aldrig veta: använde de hyrda verktyg för att det var enda sättet att lösa situationen, eller var det för att tjäna mer pengar?
 
  • Gilla
lotuel
  • Laddar…
Det skulle jag inte betala..

På vissa här inne så verkar det som att man måste kunna den bransch man ska anlita till 100% annars Får man skylla sig själva
Som kund får man ju anta att entreprenören är schysst, och inte luras..
 
andersmc skrev:
...

Om vi ser som i TS exempel: kunden får inte bara betala hyran, utan därutöver en "avgift". Vi kan också förmoda att han får betala full timpeng plus milersättning för att någon ska köra fram och tillbaka till Cramo för att hämta verktygen, och sedan samma sak när de ska lämnas. ("Vem ska annars betala det?")
Ja, vem skall annars betala det? Revisorn? Staten? Mamma? Givetvis måste kunden stå får de kostnader som uppkommer kring arbetet.

andersmc skrev:
För entreprenören tillkommer dessutom vinsten att han slipper slita på sin egna verktyg.
Någon "vinst" i det finns inte. Dessutom hade kunden ändå fått vara med att betala för slitaget på verktygen, vem skall annars göra det?

andersmc skrev:
Resultatet blir onekligen att det är en nätt liten extraförtjänst att använda hyrda verktyg. Så kunden kan aldrig veta: använde de hyrda verktyg för att det var enda sättet att lösa situationen, eller var det för att tjäna mer pengar?
Nej, det är snarare en konkurrensfördel för specialisterna (exempelvis betonghåltagarna) att de har egna maskiner med full beläggning att tillgå. För kunden lönar det sig alltså att upphandla exempelvis håltagning separat i vissa fall - i andra fall kostar etablering och annat mer än det smakar varför kanske snickarn kan ta bilen ner till hyrmaskiner och låna en maskin för att göra jobbet själv.

Att snickaren då också vill tjäna pengar är självklart - annars kan det ju kvitta - eller jobbar ni andra med välgörenhet?
 
  • Gilla
Joak och 1 till
  • Laddar…
TS skriver:
Byggaren1 skrev:
Det är en stor firma som jobbar med betonghåltagning och de har rejäla maskiner!
Kan man förvänta sig att de har maskiner för jobbet? Ja.

Se upp nästa gång ni åker taxi, för snart är det dags för "vinterdäckstillägg" på kvittot.
 
  • Gilla
lotuel
  • Laddar…
Tycker det är mycket vanligt att t.ex. byggnadsställningar inte ingår i priset, men där brukar det framgå att det exkluderas.
Svårigheten är detta med specialverktyg som sällan används av en yrkeskategori. Det krävs någon speciell håltagning som man inte kunnat förutse, ska då hantverkaren kontakta den man utför arbetet hos och be honom beställa specialist? Det kanske är svårt att få tag på uppdragsgivaren ska man då stoppa arbetet tills man är överens om tillvägagångssätt, ny hantverkare som har maskin eller hyra maskin och utföra arbetet?
Tyvärr är inte allt svart och vitt, utan en jäkla gråzone.
Och det finns inget "rätt" svar här utan man får bedöma från fall till fall vad som rätt och rimligt, såvida man inte är så skicklig att man vid varje tillfälle upprättat ett perfekt avtal som täcker allt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.