K
Har skickat detta till Villaägarnas expert, men det finns ju många experter här också så jag gör ett försök.

Vi har nyligen flyttat in i ett enplanshus byggt 1959. 1978 byggdes huset till och ett badrum flyttades. Efter ett flertal stopp i avloppet filmades rören för att hitta orsaken.

Vi hittade en skarv mellan orginalavloppet i gjutjärn och de nyare rören i plast från -78 som killen från Örebro Slamsug inte tyckte var helt ok. Bifogar en bild på detta.

Bild:
http://i602.photobucket.com/albums/tt109/klippor/avlopp_zpsa9239178.jpg

Det nya röret har "skjutits på" över gjutjärnsröret, vilket ger att vattnet måste rinna uppför kanten, ca 1-1,5cm. Här kan papper samlas och snart har ett stopp byggts upp.

1. Var detta en korrekt utförd skarv, gjutjärn-plaströr 1978?
2. Kan detta vara ett dolt fel?
 
Redigerat:
OMFG... Idioti på hög nivå.

Detta kan inte ha varit korrekt ens på den tiden men visst man har hört skräckhistorier om idioter på framförallt 70-talet. Yrkesstolthet fanns inte man skulle bara tjäna pengar.

Det finns, som vi felaktigt kallar det, "gummitutor" med en typ av slangklämma på vardera sida som man kan sätta i sådana här lägen.
http://www.byggahus.se/forum/vatten...ll-jamn-overgang-pvc-gjutjarn.html#post495807
Första posten har en bild på en såpdan. GLÖM INTE stödhylsa i det grå platsröret. Och se till att det är rätt dimension i vardera ände, dvs det finns med olika dimensioner i båda ändarna.

Ett annat alternativ kan vara en gummibussning så du kan sticka i det grå röret som det är nu fast med en riktig tätning. typ http://www.sigro.se/sv/inomhusavlopp-ppht/purus-gummikombinippel-foer-plastroer-svart.php

Är detta inbyggt så är detta ett riktigt dolt fel, så här ska det inte vara.

Hoppas detta hjälper,
 
Redigerat:
K
Tack för svar. Nån mer som har idéer?
 
klippor skrev:
Tack för svar. Nån mer som har idéer?
Ser nu när jag tänker till att en bussning går inte. Utan det är tutan som är det bättre alternativet men eftersom det är liggande...

Ja, jag får nog läsa på lite. om den går att använda liggande.

EDIT:

Gummitutan med slangklämmorna ska gå att ha men det är viktigt att ha rätt dimensioner så det inte blir någon form av vägg/uppförsbacke.
 
Redigerat:
Hur pass enkelt är det att komma åt skarven för justering?
 
K
Oj, har missat nya svar.

Det är inte lätt att komma åt. Rören ligger under golvspån och nylagd parkett, möjligen har de gjutit in rören efter skarvningen också. Rören ligger under en liten "passage" på sex kvadrat som tidigare var badrum. Inga jättepengar för att bryta upp och lägga nytt golv, men ändå grymt irriterande.

Får ringa tidigare ägare och höra om han kommer ihåg hur de gjorde, måste det bilas upp betong blir jag kallsvettig.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.