hej

Ska fixa till ett gammalt (sent 1800-tals) innertak som är vitkalkat. Taket är gjort av breda ganska ojämna plank.

Har fått tips om att jag ska använda oljefärg för att få det att fästa, men hur noga är det att få bort kalken?
har provat att skrapa en del, men det tar väldigt dåligt där det är tunt, har även provat att skrapa med stålborste. blir ett jäkla jobb om jag ska få det någorlunda trärent, så hur noga ska man vara, och finns det något annat än oljefärg som ska användas?
 
tack för ditt snabba svar harrys!

frågade en målare, som i sin tur frågade nån chef på fresk i sundsvall tror jag, han rekomenderade nondrop3.

limfärg vet jag överhuvudtaget inte vad det är.. blir kulören ok? måste jag grunda med målarlim om jag använder limfärg
 
Vi målade med en emulsionsfärg på kalkfärg.
Iofs på kalkputsade väggar, men ändå.

Det räckte med en oerhört utspädd "färg" för att få kalkfärgen att sluta krita, vilket var vårt mål.

Men ovanpå denna yta vore det en smal sak att stryka ett par lager till av emulsionsfärgen om vi önskade.

Limfärg är snyggt, tidsenigt och kul att koka själv.

Kolla kulturhantverkarnas hemsida:
http://www.kulturhantverkarna.se/kulturhantverkarna.htm
 
ok, låter ju lite roligt med limfärg... är trots allt det enda som kommer att synas av orginalbyggnaden, så det är ju roligt om man kan få till det "riktigt". svårmålad låter ju inte så roligt, har i princip inte målat något alls.. förutom ett pärlspontstak med nondrop.. kan du förklara ungefär tekniken och vilken pensel jag ska ha?

sen är det så att bräderna som ska målas ligger med ca 2-5 mm mellanrum, det är viktigt att färgen inte bygger över springorna, om du förstår vad jag menar. Gliporna får med andra ord inte försvinna ens delvis (blir nog inte särskilt snyggt). kommentarer?

hur mycket av kalken måste bort om man använder limfärg, räcker det att jag drar över det värsta med en skrapa och sen drar lite med stålborst? då lyser åtminstånde trät igenom ganska mycket... eller måste det vara typ trärent med lite kalkfläckar?
 
tack för alla dina bra och snabba svar harrys.

får väl fundera lite på vad jag ska välja... börjar med nondrop, och ser hur det blir.

har en fundering på att få till en fondvägg i en färg (blå) som jag vill ska vara väldigt matt. så där matt så den ser dammig ut om du förstår vad jag menar... skulle ju säkert kunna passa bra med kritafärgen. du kanske har något tips även för detta? kanske ska nämna att det är ett sovrum jag pratar om så du får lite hum om vad jag är ute efter.
 
jag lägger mig i lite igen...

Emulsionsfärgen funkar på väggar, och har glans 0, dvs helt matt.
Gäller även limfärg.

Gäller dock att den inte utsätts för fett eller fläckar, då den drar till sig i princip allt.
 
låter ju bra! emulsionsfärg har man ju förstås ingen koll på vad det är... börjar precis förstå det här med limfärg. :-/ får nog köpa hem en back öl och försöka få hit nån målare på "studiebesök" ;)

blir nog inga problem med slitage, möjligtvis runt strömbrytaren.. är mer orolig för att få till en bra kulör + underarbete + målning, men problem är ju till för att lösas, så det ordnar sig nog..
 
Varför inte använda en vanlig silikatfärg, går utmärkt att måla på tidigare kalkmålade ytor.
 
harrys skrev:
Fullt tillåtet för vem som helst att lägga sig i ;) Är lite nyfiken, vilken typ av emulsionsfärg har ni använt ??? Den jag känner till - äggoljetempera - är inte så matt som limfärgen och tål det mesta i slitageväg (en av de tåligaste färgerna som finns faktiskt).

Alke: Blå limfärg kanske kan vara passande, tillreds på samma sätt som den vita fast ni lämpligen byter ut kritan mot något blått pigment (finns hos byggnadsvårdscentrum). Den blir helt matt men som Nix skriver är den inte så tålig mot fettfläckar och slitage. Målar ni taket med limfärg så varför inte även väggarna? I annat fall finns väl bara moderna latexfärger att välja på.
Jag är ju inte heller helt hundra på det här med målning...

Men vi har använt kulturhantverkarnas tak- och väggfärg.
Det blev matt och fint, och den påstås ha glans 0.
 
harrys skrev:
På puts går det utmärkt. Troligen är taket Alke har målat med en kalkblandad limfärg, kalklimfärg. På ett brädtak är det inte lämpligt med silikatfärg, går aldrig heller att ta bort.

Många har svårt att skilja på kalkfärg, kalklimfärg och limfärg endast genom utseendet (jag oxå ;)). Färgtyperna är hårdast och hållbarast i den ordningen och går likaledes oftast från puts till trä i samma ordning.
ja, jag vet inte vad det är för typ av kalkfärg, provar att ge några ledtrådar... Där det är tjockt lossnar det i flagor där man skrapar och där det är riktigt tunt, dammar den bort när man drar med stålborste, den verkar nästan vara påspacklad, för vissa kvisthål är helt fyllda av kalk.  skulle kunna tänka mig att det är orginalfärg, för den är riktigt dålig (missfärgad). Och det satt en riktigt gammal säckväv pånubbad över den, gissningsvis 20-40-talet.
 
Nix skrev:
[länk]

En url till färgen

Mycket riktigt linoljebaserad.
låter också trevligt... särskillt på vägg skulle jag kunna tänka mig... "på gipsvägg kan man få en luddig effekt", undra vad som menas med det. Har helt obehandlad gipsvägg (spacklade skarvar), då kanske man blir tvungen att grunda med annan färg?
 
Nix skrev:
jag lägger mig i lite igen...

Emulsionsfärgen funkar på väggar, och har glans 0, dvs helt matt.
Gäller även limfärg.

Gäller dock att den inte utsätts för fett eller fläckar, då den drar till sig i princip allt.

Oops:surprised: Är det emulsionsfärgen eller limfärgen som drar till sig fett ? Tänkte ha emulsionsfärg i köket och då kanske det valet faller bort...
 
Limfärgstak skall tvättas ned innan man målar om med limfärg. Naturligtvis kan det gå att måla på en gång till men troligtvis med en krackelering och avflagning efter ett tag. Limfärg användes för att efterlikna kalkade tak och används väldigt sällan på vägg.

Kalkfärg i innertak är ovanligt om inte taket är putsat. På trätak sannolikt ej förekommande.

Emulsionfärg typ CEO-matt är en "hybrid" där man blandat i linolja för att binda ytan så att den inte missfärgar eller färgas så lätt.
Denna färg kan du måla i tak eller på väggar, på gips eller puts. Hur den är på trä vete tusan.

Silikatfärg är något helt annat (uppbyggt av vattenglas) och skall användas på putser (kalk-, kc- eller cementputser) i utsatta miljöer.

Vad man använder var är alltid upp till var och en och ofta funkar det att ta "fel". huvudsaken som alltid är att underlaget är ok.
 
Båda typerna drar till sig fett, det är inte att rekomendera i kök, det bör vara en färg med mer glans.
Glans 20 är lite av standard, men vill man underhålla ofta(måla om) så visst. Ska det vara fint så får man ibland jobba för det också.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.