Vi har kreditivet i Swedbank och en rörlig ränta på f n 6,15%. Kan vi få ned räntan och hur ska vi bära oss åt?
 
Ingen? Kan man ens få ned räntan till byggkreditiv eller får man gilla läget?
 
Klart det går allting är en förhandlingsfråga precis som bolåneräntan och allt annat för den delen.

Det enda egentligen väl fungerande är att förhandla med swedbank samtidigt som du jämför med 2-3 andra banker och är tydlig med detta hos alla.

Kolla på helheten, både byggkreditivräntan men även upplägningsavgifter, kostnader vid omläggning till bolån etc

Har ni redan kommit så långt att det är för sent att förhandla med andra banker så är det svårare men det är alltid fritt att ge er åsikt till er bankman att ni är besvikna på nuvarande villkor
 
KarinoMagnus skrev:
Vi har kreditivet i Swedbank och en rörlig ränta på f n 6,15%. Kan vi få ned räntan och hur ska vi bära oss åt?
Har ni börjat byggt hus redan?
 
Tack för era svar. Jo vi har börjat bygga. Vi har ca ett halvår kvar innan vi kan flytta in.

Vi ska ta kontakt med vår bankman igen men tycker att det är svårt att veta vad som är en rimlig ränta.
 
Tja har ni redan börjat bygga så är det tyvärr rejält för sent att egentligen lyckas förhandla. Ni har ingen riktig hävstång mer än att de ev vill hålla er nöjda för att få bolånet. Ni har svårt att gå över med kreditiv mitt i bygget så ni kan knappast vara lika hårda i förhandlingen.

De bästa kreditivräntorna jag sett har legat i samma nivå som bolån ca 3 %. En normal men bra ränta är dock 4,5- 5 procent någonstans.

Det är dock inte helt ovanligt med räntor på runt 6 % som ni har, men ingen höjdarränta tyvärr
 
Lite klassisk skuldbeläggning kanske kan funka? Träffa er bankman och förklara att ni känner er lurade, och att ni upplevde att ni blev väl bemötta och upplevde att swedbank skulle fixa en riktigt bra byggkreditivränta åt er. Men att ni nu, efter att ha pratat med andra, inser att räntan ni fick istället var rätt dålig Ni inser såklart också att det är ert eget fel och att ni borde ha förhandlat med fler banker, men att ni nu hoppas att swedbank kan "göra något" för att se till att räntan faktiskt blir schysst.

Om swedbank frågar vad som är en schysst ränta för er kan ni svara 4% och inga avgifter på kreditivet. Då kanske de erbjuder er 5%. Eller inget alls. Men det är gratis att prova.

Fördelen med den här strategin är att den är icke-konfrontativ och banken inte kan säga att ni "har fel" eftersom era känsloupplevelser är era egna. Ni ger också dem en öppen möjlighet att erbjuda någon slags kompensation som gynnar er bägge - som t.ex. en bolån med ruggigt bra ränta och/eller en lång tid med bra ränterabatt.

Funkar det inte med bankmannen så kan ni prova samma sak med kontorschefen.
 
Ja det verkar nog som den bästa approachen. Tack för tipset!
 
Vi var i precis samma situation som er när vi byggde och genom bekanta som jobbade på bank fick vi klart för oss att det gick att få betydligt bättre ränta. Vi började med att be om bättre villkor men det var omöjligt och kalla handen. Så då kollade vi med andra banker och efter att ha fått ett erbjudande på en väldigt mycket lägre ränta så hörde vi igen av oss till vår bankkontakt och meddelade att om vi inte får ett bättre erbjudande samma dag så flyttar vi lånen till en annan bank. Då plötsligt var det inga problem. Personligen tycker jag bara att det är tråkigt att man inte kan ha en vettig förhandling utan att hota att byta bank, men det är uppenbarligen så det funkar i många fall.

Men efter det så var det aldrig några problem att få bra erbjudanden direkt när vi skulle förhandla om räntan, men nu när vår bankkontakt gått i pension är det samma visa igen.
 
Tror vi har ~4,2 (0,5% över deras listränta på 3 mån) hos Länsförsäkringar på vårt kreditiv, inga andra avgifter. Uppdateras var tredje månad och ska följa deras rörliga 3-månadersränta. Den bör sänkas en aning vid nästa uppdatering.

Tycker den är ok, men det går nog att hitta ännu lägre. Vi har inte förhandlat hårt med reditivräntan, men gjort klart för bankmannen att vi kommer att jämföra deras erbjudande vid ev fortsättning hos dem. VI har diskuterat villkoren för fortsättning med dem, och det är nog en bra sak att göra redan innan som någon skrev tidigare i tråden. Värderar att man kan känna tilltro till bankmannen och vad denne ger för villkor för fortsättningen. Byggkreditivet är ju trots allt en begränsad period, det är när bygget blir klart som det verkligen blir viktigt med rätt villkor.
 
Ett enkelt tipset för att få ner ränta måste väl vara att säga till dem att berätta för dem att konkurrenterna erbjuder betydligt bättre villkor.
 
Vi har bokat tid med två andra banker nu och pratat med bankmannen som bara förklarade varför räntan såg ut som den gör. Limiträntan inkluderad, stor risk för banken. Får avvakta bankmötena.
 
Det är visserligen 3 år sedan nu, men Nordea gav oss samma ränta på kreditivet som på 3-månaders, men det beror nog väldigt mycket på hur och med vem man bygger också vad bankerna ger...
 
Vi pratade med våran bankgubbe på Swedbank som tyckte citat: "de där med byggkreditiv verkar besvärligt" Han startade istället ett konto med 250kkr kredit så vi kunde plocka pengar när vi ville och lika så börja betala in i egen takt när köksprojektet nu är klart. Räntan lade han samma som jordbrukslånen (Strax under 4% vill jag minnas...)

Hade alla bankgubbar varit som denna mannen i smidighet, hade bankernas dåliga rykten inte varit så omfattande.

Sent from my MB526 using Byggahus
 
  • Gilla
MRK
  • Laddar…
Vi har haft -0,5% lägre ränta på vårat byggnadskreditiv än på våra 3 månaders lån så vi har byggt i 5 år...:) (Nordea)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.