Har tre billiga verktyg som jag är hyffsat nöjd över!

*Meec borrhammare för 300:- som är värd sin vikt i guld för betongborrning. Särskillt med de nya borrarna
*Cotech varmluftspisol, ställbar temperatur men låter som ett as och är ranglig.. gör sitt jobb men jag tänker tillbaks på de märkesditon jag provat varje gång
*Biltema dremel kopia, funkar okej med bra slipskivor/andra tillbehör

En grej som platsar i mitten är min multimeter, någon 99kr variant som räcker för att mäta sig till vad som är fas och nolla. Bytt ut de eländiga kablarna och mätpinnarna mot långa i silikon (plastisoleringen sprack).

Överlag så går vi nog alla efter våra egna erfarenheter, som oftast leder till att köpa billigt blir att köpa nytt dyrt

*Cotech handöverfräs var nära på att kasta ett frässtål i full fart på mig då spännhylsan inte längre ville vara med (100 timmars körtid, max), ersatt med en märkesmaskin och upptäckt många andra fördelar, bland annat ökad precision
*Meec 18V borrmaskin, aldrig ström i batteriet när det behövdes och annars tog det slut för fort, ingen snabbchuck, ingen snabbladdare, inte nog med kraft för att motivera storleken
*Gammal b&d bandslip, ersattes med en makita som är bättre på ALLT, dammar mindre, vibrerar mindre, avverkar bättre och håller slipbandet i maskinen (inga mer jack pga urspårat band)
*Blandade skruvmejslar som slits ut fort, ersätter med bättre allt eftersom
*Domkraft, modell billig, kändes säkrare att använda bilens original sist jag bytte däck hemma (brukar lyxa och åka till en bil lyft)
*Vinkelslipar, vita fingrar och "dålig" låsning av skivan (kört slut på 4 st), har nu hitachis minsta 125mm modell men kommer någon gång köpa en annan, MED motorbroms
*Blue-nånting 1fas mig-svets, för lite justeringsmöjligheter och inga vidare snygga svetsfogar, men det håller iallafall ! Blir förvånad varje gång jag använder en esab eller annan kvalitetsmaskin över skillnaden
*Kärcher grovdammsugare (2.250 den minsta), för varje gång jag använder den så vill jag bara byta den mer och mer, kompletterat med varvtalsstyrning men önskar att jag köpt en med DUBBLA master-uttag och större behållare alternativt en pellvac eller annan lösning för att ta det mesta av skiten, att den lever om nog mycket för att kräva hörselskydd räknade jag med men dom är ändå framme då den behövs. Nilfisk-altos lilla har jag lika dåliga erfarenheter av.
*Grön bosch sticksåg, som inte sågar 90 grader, inte så kul med färdig-gerade reglar (följa linjen går bra men bladstyrningen orkar inte).
*Cirkelsågar, men här är det mest fungerande klingskydd och styrskena som jag ser som de största fördelarna
*2hk kompressor, med 25L tank. Räcker inte långt men kanske är jag som har höga krav, en 3-fas med 100L tank står på shoppinglistan samt blästertank (har redan färgspruta)
*Tigersåg (inte cotech, meec eller biltema men annan billig) med sladd som inte nådde upp till taket när jag rev badrummet, tappade även bladet med jämna mellanrum. Ännu en grej på listan..
EDIT
*Plastkablar... funkar om man jobbar inne i värme, men föredrar silikon alla dagar i veckan, så nu har jag en relativt dyrt sladdvinda, en annan fördel är att konstruktionen är stabilare och att den orangea kabeln syns då den ligger utrullad :p

Tror det var mina erfarenheter och mina anledningar till att jag inte längre kollar efter billigaste maskinen som klarar jobbet, sen är det rätt billigt att hyra av t.ex cramo för de där "once in a year" tillfällena :) Fast det här var ju ganska mycket emot trådskaparen ide.. hmm.. aja tre rekommendationer blev det iallafall
 
Redigerat:
Lazzeman: Förstår din tanke, många hoppas ju komma billigt undan samtidigt som de har en förväntning av slutresultatet. Problemet med billiga verktyg där det är tänkt att medföra en viss precision eller avverkning, t.ex. sänksåg, handöverfräs, slipmaskin m.m är att det blir nästintill omöjligt att få ett bra resultat eller tar en sådan löjligt lång tid att det hade gått lika bra med fogsvans, slipkloss eller handhyvel. I sådana fall är det bättre att kolla begagnatmarknaden, hyra, låna eller rentav lämna jobbet till någon verkstad eller någon som har utrustningen som krväs. Många som säger "lägg en tusing" har redan svurit över sina bortkastade pengar bara för att gå och köpa kvalitet senare och vill därför varna andra för det. Det finns tyvärr knappt några genvägar, vare sig det är kamera, bil eller verktyg.
Förr i tiden fanns det inte så många hemmapulare och därför fanns det inte så mycket lågprisskit på marknaden som idag men nu exponeras folk av diverse byggprogram på tv, tidning m.m. och tror att de kan åstadkomma samma sak, och gärna lika fort som ett tvavsnitt, sen travar de in på närmsta ÖB och köper lite Besttool eller blir imponerade av geltech och autoselect och ser det som en säker investering. Så nej, jag ser inget fel med att varna eller åtminstone berätta om sin erfarenhet.
 
  • Gilla
Elu
  • Laddar…
T
Jag har en grå Bruksbo Borrhammare köpt på Rusta som är närmare 10 år gammal, det var en av de första seten som Rusta sålde. Jag har aldrig haft några problem med den och då har den plågats med att få bila ned staketstolpar i betong och borrat åtskilliga hål i betongväggar och tak.
Däremot har jag märkt en otrolig skillnad mellan lågprismärken av SDS-borrar och mer etablerade märken.
 
Köpte en billig platsleksak(batteriskruvdragare/borrmaskin) på K-Rauta för 7-10år sedan.
Höll på och skulle polera lite fälgar och ville inte slita på dewalten så jag tog den och kopplade den till ett bilbatter med en laddare igång hela tiden. Var inte så stark men den klarade nog 30h utan att gå sönder. Styrkan saknades dock för lite mer krävande arbete men skiten höll. Imponerande tycker jag. Kostade runt 200kr. Om jag inte minns fel.

Har även en billiga slagborr från något ställe(3-400kr) och den är värdelös. Har jobbat med blå bosch innan och det är ju dag och natt. och borren som var med klarade verkligen ingenting!

Ska testa den nu igen i dagarna i garaget med bra borr och se vad den säger.
 
Tag dina borr från blå bosch å sätt i din billiga slagborr och prova igen.

Det känns som att kvaliten på allt är sämre än för 10-15 år sedan.
Det var nog bättre kvalite på billiga verktyg eller inte.
 
Även jag kör med en billig borrhammare, men det som skiljer den från en dyrare är säkerheten. Den har ingen säkerhetsfunktion, så hugger den fast snurrar maskinen och då gäller det att akta armar och inte stå med den i ansiktshöjd.
 
Jag har gjort en "klass-resa" vad gäller mina verktyg. Skryt eller ej, här kommer den.

Jag började med Rusta-prylar och byggde på mig en uppsättning. Tyvärr, får jag också tillstå. Det var i början av min husägarkarriär och med facit i hand skulle jag ha siktat lite högre.

Därefter hoppade jag upp ett snäpp och skaffade en mängd Gröna Bosch, det gav blandade känslor. En del prylar funkade riktigt bra, andra höll inte måttet. Varken vad gällde kvalitet eller precision.

Då provade jag lyckan på begagnatmarknaden, sökandes efter utrangerade proffsprylar. Lyckats bygga upp en del bra grejor, Milwauke, Dewalt, Elu och Hilti. Trots slitna enheter måste jag säga att det gav en helt ny känsla att använda proffsprylar. Grejorna höll för det allt man utsatte dem för, oavsett väder och vind kunde man plåga dem. Speciellt som de redan var slitna slapp man känna "första-repan-eller-bucklan-på-nya-bilen-känslan".

Vartefter privatekonomin har pekat i positiv riktigt har jag löpande bytt ut begagnatprylarna mot nya "semi-proffs", främst Makita LXT 18v. Det är skönt att ha det mesta i sladdlös form. Har även utökat innehavet till att inkludera "special-verktyg" så som sänksåg och multicutter. Nu känner jag mig riktigt nöjd med min uppsättning! Det är väldigt sällan jag inte har prylar för att lösa en byggutmaning.

I retrospekt skulle jag nog ha gått på begagnatprylarna först och hoppat över lågprisskräpet, men jag kanske bara har haft tur och fått tag i maskiner som har ordentlig livslängd kvar.
 
  • Gilla
Elu och 1 till
  • Laddar…
Alla som ska köpa verktyg har väl en bild av vad det får kosta, och vill ha "tips" utifrån det....många känner nog igen sig i Stefan_Strombergs "klass-resa" och vi står alla på olika hållplatser på resan.
Själv har jag passerat den första o andra hållplatsen och befinner mig nånstans mellan "begagnat marknaden" och "semi-proffs" dvs jag väntar hellre tills bra grejor dyker upp än att köpa skräp...oavsett hur mycket det ska användas.
Sen uppfattar jag som nykomling inte inläggen som skryt utan mer som upplysning som "End" va inne på...även om svaren på alla frågor inte alltid stavas Festool....;)

Jag var förresten inne på Jem&Fix o köpte en Falke 3,6v miniskruvdragare i en låda...som present åt min brorson som fyllde 4år, 199kr med bits o borr..vet i fan om den hade hållt länge...men det va lampa i den.så 4-åringen va supernöjd (y)
 
Som sagt det är nog inget skryt det handlar om när folk tipsar om att gå upp i kvalitet. Många av oss har gjort samma resa som Stefan här ovan och det blir en dyr resa istf att göra rätt från början. För att göra läget värre så har ju många även kört hyressvängen innan inköpen startade.

Mao jag ser det nog som omtanke gentemot medforumister att dom skall fundera på om dom verkligen vill göra samma misstag som jag och dom flesta andra som pratar oss varma för bättre maskiner har gjort.

För att sedan kompensera lite i plånboken så finns det massor med tips hur man kan handla proffsverktyg till priset av svenska GDS maskiner om man söker sig utomlands till väl beprövade butiker.
 
Grejen med oss som är nya och gröna i hemmarfixarbranschen är att man ju inte vet hur mycket man kommer att använda olika verktyg. Då kan man lika gärna köpa billig skit, om man är införstådd med att man också får kassera verktyget när det går sönder eller kraven stiger för att man upptäcker att man använder den mycket, vilket som nu kommer först. Så jag tycker allt att det är bättre att köpa en usel sticksåg från Biltema än ingen alls!

Sedan om man får några lyckoträffar så är det bara grädden på moset (och kan motivera att man har en snabbare omsättning på andra grejer). Ett av mina oväntat bättre verktygsinköp var en analog multimeter (nåja, multi och multi...) som jag hittade i ett slags "allt för tio kronor"-störtställ i matbutiken. Den har tjänat husse i över ett decennium nu. Men när jag köpte den var jag inte alls säker på att jag hade användning för den, och även om jag haft råd just då hade det därför inte känts motiverat ens att köpa en begagnad Fluke för 50 gånger de pengarna eller mer. Men om jag däremot hade upptäckt att jag använde mätaren mycket - men krävde mer av den - så hade jag haft råd att slänga den gamla i soporna.

Med andra ord: Det viktigaste med allt hemmahantverk är att man kommer igång. Tids nog upptäcker man vad man behöver, och kan växa i sin egen takt (och efter egen plånbok).
 
  • Gilla
jkarlberg
  • Laddar…
ricebridge skrev:
Med andra ord: Det viktigaste med allt hemmahantverk är att man kommer igång. Tids nog upptäcker man vad man behöver, och kan växa i sin egen takt (och efter egen plånbok).
Risken är väl att man testar en gång med den billiga snedsågande sticksågen och sedan inser att det vart dåligt och man betvivlar sin egen förmåga och lägger hela hempuleriet på is för dom kommande 20 åren.
 
  • Gilla
Elu
  • Laddar…
Sen är det ju definition på vad är "lågpris" är det billigare verktyg eller det billigaste billigste verktygen man kan få tag på?
För en del är allt under vad en festool, makita eller dewalt kostar lågpris oavsett om det är 200 eller 1500kr.

Ricebridge du har rätt i ditt inlägg, väldigt mycket om att bara få göra och vara.
Många vill så gärna försöka, för en del är det stort att bara tapetsera ett rum eller sätta upp lister eller kanske laga det där som redan var trasigt när man flyttade in, man fixade det helt enkelt och känner sig lite stolt över sig själv eller kanske inte alls men det man gjorde kanske gör andra glada.
Sen att det inte vart efter konstens alla regler, sådär rakt som det skulle bli om man tog in en snickare, tapeten kanske inte vart spikrak eller fick nån luftbubbla, men man fick upp bänkskivan, borrade nya hål för handtaget monterade av de gamla med skruvdragaren på med de nya m.m.

Sen att cirkelsågen inte sågade rakt i värsta bänkskivan, och skruvdragaren man använde för endamålet inte orkar dra i den där altanen som man kommer äga om 10 -15 år och borrmaskinen man köpte i farten för ett par hundralappar inte orkade med betongen, men gick utmärkt för det mesta under flera års tid.

Att man gjorde allt detta + en massa till har man man glömt eller skrattar åt och tycker hur dåligt det är jämför med nu (10 år senare).
Kraven på det man gör, och hur man gör det förändras med tiden oftast till det bättre, man blir bättre genom att lära sig av sina misstag men också av att göra om och flera ggr.

Det är lite som golfspel.

Strunt samma vad du har för klubbor, det viktigtaste är att du kommer ut på banan, ju mer du splear ju bättre blir du.

Och sedan hamnar dina gamla klubbor där i garaget, bredvid den där sågen , borrmaskin som du anser håller alldeles för dålig kvalite och aldrig skulle köpa idag.

Ju mer du spelar ju bättre blir du.

Strunt samma vad du har för klubba det är bara att sätta igång.
 
Redigerat:
K_arlström. Meec borrhammare på Jula (399) har jag tittat på som alternativ till hyra. Ska riva en skorsten, men denna gång blir det inte ett riv som tar 1 eller 2 dagar, utan i olka steg då lämpar sig hyra dåligt. Ja det låter bra du har goda erfarenheter av mashinen, proset är ju så att man kan slänga den efteråt, eller behålla den om den funkar. Fråga, är det proffsborrar av annant märke eller vilka boprrar använde du som var bra?
I övrigt sägs mycket bra här, hyra är ofta en bra ide för intensiva isatser.
 
Andy78. Håller med dig i ditt föregående inlägg. Nästan lite filosofiskt, man ska vara nöjd med det man gör. Sen med tiden kan man skratta åt sig själv med glimten i ögat över allt tokigt man gjort. Men man behöver inte vara orolig man är inte ensam. Ett "verktyg" jag misslyckades med i början tills man vart nästan i färd med att slänga saken. En TA Ljungberg 2 meters talmeter. Man skulle ha en passbit mellan några reglar, tröskel et dylö. Man mäter av, går och sågar av en kortling, väl tillbaks ser man att den är 10 cm för kort. Talmetern har 2 skalor en +10 cm om man mäter med den utfällda linjalen, för just att mäta mellan reglar etc. Ja det var sällan dyre ekbräder som gick åt som tur var. Sen allt vad vi säger, så visst finns det olycksbröder o systrar som sällan lyckas, men tyvärr är livet hårt, vi vill ju alla vara ganska lyckade. Gärna av vår sambo/fru, som oftast kanske är förvånad..;-) Strindberg sa nåt om, "det är synd om mänskligheten". Som sagt av Andy78 man ska försöka vara nöjd o glad, Always look on the bright side of life,...
 
Lidls digitala skjutmått är absolut tillräckligt exakta för vad jag mäter och är dessutom riktigt billiga, brukar kosta runt 150-200kr.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.