Håller på att ta in anbud för att byta från gammal oljepanna till nytt system - bergvp, uteluftvp eller gaspanna. En av installatörerna varnar för att returvattnet kan bli för varmt och skada vp med våra nuvarande radiatorer. Mao är inte uppvärmningssystemet i huset helt och hållet anpassat för lågtemp system (inte alls eftersom vi har olja idag). Andra installatörer har mer ryckt på axlarna åt detta med "vänta och se". Hur viktigt är detta att tänka på? Är detta en vanlig orsak till att det strular med värmepumpar?

tacksam om någon har synpunkt på detta!
 
Hur vanligt det är kanke någon här som är i branschen kan svara på, men du kan vara helt säker på att det är ett problem. Dessutom kommer du tivnga pumpen att arbeta med höga framledningstemperaturer vilket påverkar effektiviteten (COP).

Lösningen på problemet är att byta ut och/eller lägga till fler radiatorer.

De leverantörer som påpekar detta skall ha en eloge. En erfaren leverantör kan bedömma om dina radiatorer är tillräckliga. Hur glad skulle du vara om du efter genomförd installation får investera 40kSEK i nya element för att få din värmeanläggning att fungera bra?
 
Skulle inte detta kunna lösas med att du kopplar en ack. tank till systemet. På så sätt sänker du tillbaka temp. och värmepumpen behöver inte starta och stanna så ofta.
Problemet kvarstår dock.... under kalla vinterdagar har du för lite radiatorarea att avge värme på.
Ett element som avger 2000W vid 65-70 grader ger ut under 1000W vid 35-40 grader.

Du bör installera konvetor radiatorer i mitten av huset, i stora rum t.ex.



 
Om man bor i ett hus som byggdes nångång runt 70 så kan man råka ut för detta.
Vissa husleverantörer hade dille på att köra med enorma framledningstemperaturer(+70 Grader vid -10 grader ute,typ,samt med jätte lågt delta T ca 3-4 grader) för att dom trodde att det skulle bli behagligare inne(!) samt spara energi.
Dessa radiatorer var bara ett tomt plåtskal med en bockad kopparrörsslinga bakom.Dessa fungerar med tex en elpanna el oljepanna när man kan komma upp i sådana temperaturer men fungerar inte alls med Värmepump.
Jag skulle nog kolla över detta lite nogrannare när du begär in offerter.Kolla vad nya radiatorer skulle kosta att sätta in.Ofta går det att använda befintliga rör osv.Värmepumpar vill ha stora radiatorer,stora volymer :)
 
Tack för bra tips/synpunkter. Känns inte som att alla installatörer är måna om bästa resultatet för kunden... Men ju mer man vet desto mer får dom skärpa till sig!
 
Min granne har samma problem(dom installerar VP nu).
Rörmockaren sa att dom skulle vänta och se hur det kommer att fungera men att dom skulle vara beredda på att något kan måsta göras. Ett förslag som han hade var att sätta in ett konvektorelement för att sänka retur tempen. Om detta är en bra lösning vet jag inte?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.