Vi tänkte köpa ett 48kvm hus och klurade på att bygga ihop en friggebod med huset dvs ha med den i bygglovet. Undrar nu ifall vi måste bygga in den helt eller räcker det med ett tak och vägg emellan?
 
Hemmakatten
Förstår inte helt hur du tänkt dig det hela. Men om du menar att du ska bygga ihop friggeboden med huset så är det bygglovspliktigt och det är då ingen friggebod. Det innebär också att din byggarea ökar från 48kvm till 63kvm. Begär du bygglov (och får det) så kan du bygga en (bygglovsfri) friggebod på någon annan plats på tomten. En friggebod måste alltid vara fristående.
 
Precis därför vi vill bygga in en friggebord med huset och ha med den i bygglovet för att får bygga en till bygglovsfritt.
Ska förklara det lite bättre vad vi undrar över. Vi undrar hur pass ihop byggt lilla huset måste va med det stora huset. Måste vi ha det lilla huset helt ihop byggt med det stora eller räcker ett tak och bakvägg?
 
D
Ni MÅSTE inte ha det ihopbyggt om ni inte vill. Ni kan väl helt enkelt begära bygglov för "friggeboden" även om den är fristående.
 
Problemet är att det i detaljplanen står att vi bara får ha ett hus. Därför undrar vi då hur mkt inbyggt det måste vara om man skulle göra såhär? te x räcker det med tak emellan bara?
 
Vad exakt står det i detaljplanen? Normalt får du ställa upp en friggebod (fristående) och eftersom den inte är bygglovspliktig räknas den inte som ett hus. Om du bygger hop den med befintligt hus räknas ytan ihop med huset och du får en total byggyta på 48+15 m2
 
D
Jomen TS vill nog ha två "friggebodar" och därmed ha bygglov för en av dem och sätta upp den andra som "riktig" friggebod, utan bygglov. Då var problemet att man tydligen inte får ha mer än en bygglovspliktig byggnad på tomten och då ville TS bygga ihop den med huvudbyggnaden för att göra det till en byggnad.
 
Precis. och vår fråga är nu hur mycket bygga ihop husen måste man? Helt eller bara delar ihop. Tar även tacksamt mot tips på hur man ritar på bygglovet isf.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.