Kan vi hela släkten som tillsammans äger en sommarstuga köpa mark ( ängs mark) som tillhör en grannbondgård. Det gäller en äng som finns framför vår stuga och sjön.... Gården ska nu säljas och vi funderar att köpa den bit mark så inget kan " hända" på Marken så sjöutsikten försvinner. Mäklaren hävdar att vi inte kan köpa den stämmer detta verkligen.
 
Det är väl upp till den som säljer. Betalar ni "bäst" för fatigheten med marken så borde det väl inte finnas något hinder. Den som säljer gör det oftast till högstbjudande. Om säljaren inte vill sälja till er så kan ni nog inte köpa.
 
Men det gäller alltså bara denna bit mark inte köp av gården. Kan en sommarstuga köpa loss ängslats från en gård?
 
Nej, antagligen inte. Hur stort är det? Lantmäteriet är den du skall prata med, de måste godkänna fastighetsregleringen/bildningen.

Sen så måste ju ägaren vilja sälja också förstås.
 
Okej tack för svaren storleken är på stugans mark 2600 kvadrat meter. Ängen ligger som sagt var framför stugan och är väl cirka 100 gånger 100 meter.
 
Då tror jag det blir väldigt, väldigt svårt att övertyga Lantmäteriet att det är en bra idé.
 
Om säljarna är villiga att stycka av en yta från sin fastighet och detta godkänns av lantmäteriet finns väl inga hinder? Men det kostar ju en del att stycka av....
 
Nej, om alla tycker det är OK finns det inga hinder. Men lantmäteriet kommer med stor sannolikhet inte att tycka det är OK.
 
Men om tomten som säljs med fastighet har sjötomt, varför skulle denna sälja sjöbiten? Det låter orimligt. Men kolla med honom.
 
Okej tack för svaren
 
Har mäklaren gett dig det svaret måntro för att de som säljer vill sälja hela fastigheten?
 
Varför skulle lantmäteriet ha något emot att någon styckar av 1ha från sin mark? Nu är väl kostnaden för att lantmäteriet ska komma ut och märka ut gränser osv rätt så hög i förhållande till priset för 1 ha äng..
 
Jasså, jag troode en peerson ägde marken. Då kan du bortse från mina inlägg.
 
För att lantmäterietr måste följa fastighetsbildningslagen ( https://lagen.nu/1970:988 ) där det ställs krav på hur fastigheter kan ombildas.

" Fastighetsbildning ska ske så att varje fastighet som nybildas eller ombildas blir med hänsyn till belägenhet, omfång och övriga förutsättningar varaktigt lämpad för sitt ändamål. Härvid ska särskilt beaktas att fastigheten får en lämplig utformning och tillgång till behövliga vägar utanför sitt område. Om fastigheten ska användas för bebyggelse, ska den vidare kunna få godtagbara anordningar för vatten och avlopp. Fastighetsbildning får inte äga rum, om den fastighet, som ska nybildas eller ombildas för nytt ändamål, inte kan antas få varaktig användning för sitt ändamål inom överskådlig tid. Fastighetsbildning får inte heller äga rum, om ändamålet med hänsyn till sin art och övriga omständigheter bör tillgodoses på något annat sätt än genom fastighetsbildning."
 
Sen ett par årtionden finns det faktiskt ett viktigt undantag i lagen för att främja "större bostadsfastigheter" ute på landet.

I fastighetsbildningslagen §§ 9 och 10 heter det att "Fastighetsbildning får äga rum, även om fastighet som nybildas eller ombildas icke blir varaktigt lämpad för sitt ändamål, såvida fastighetsindelningen förbättras och en mer ändamålsenlig indelning icke motverkas", och "Om fastighetsbildning är till övervägande nytta från allmän synpunkt, får åtgärden äga rum även om den strider mot vad som ovan föreskrivits till skydd för jordbruksnäringen eller skogsbruket".

Lantmäteriet börjar med att höra byggnadsnämndens synpunkter. Om projektet inte möter motstånd därifrån brukar ärendet bli ganska smidigt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.