Har en lång källare som jag tänkte bestycka med en trappbrytare i var ände. De ska reglera 4 lampor. Även intresserad av ett alternativ som ger möjlighet att ansluta några jordade uttag från samma dragning. Några tips?
 
Ring en elektriker! :)
 
Om du vill ha brytare och uttag även i "bortre änden", så välj snålkopplingen.

Fördelen med den är att då klarar du att få fram alla trådar du behöver med en 5 ledare. Iom. att fasledaren där är med till den bortre omkopplaren.

Så om vi antar att du kommer med matande kabel med fas, nolla och jord. Sätt en dosa, gå ned med en 5 ledare till en trappomkopplare, anslut fas (brun), tändtråd (den som går till lamporna sedan) och en mellantråd enl schemat i länken. Gå vidare nedåt till uttaget med en 3 ledare, fas, nolla (blå) och jord (gulgrön). Du kan antingen skarva jord och nolla på X märkta anslutningar på omkopplaren (de finns där för detta ändamål, har inget med brytfunktionen att göra) eller med skarvdon inne i brytarens kapsling, ex s.k ubåtar, eller 2 poliga Wago. Toppklämmor som Torix tar för mycket plats.

Välj någon av de "lediga" färgerna som tändtråd och mellantråd. Gulgrön får aldrig under några omständigheter användas för något annat än skyddsjord, blå är reserverad som färg på nollan, där finns det speciella fall när man får använda blått till annat (finns gott om trådar om det), men det är inte aktuellt i det här fallet. Brun är numera standardfärg för fas,

Från dosan med matning går du vidare med en 5 ledare mot andra änden av källaren, sätt en dosa på väggen vid varje taklampa, gå ut med en 3 ledare till lampan, med tändtråden, nolla och jord. gå vidare till nästa dosa osv. Vi bortre änden går du ned till trappomkopplaren med 5 ledaren, koppla enl. schemat, och en 3 ledare ned till uttaget.

Du kan också grena av till uttag på vägen precis som till lamporna, men dra då ned fas, nolla och jord, istället för tändtråden.

Efterssom den här typen av arbete är behörighetskrävande så bör du låta en elektriker göra det (så är det sagt).

Och slutligen. OM du ger dig på att hempula det här så se till att du är absolut tvärsäker på att du vet hur du skall koppla. Och när du är tvärsäker så fundera en stund på vad du har tänkt fel på. Är du det allra minsta osäker så låt bli. Det finns inget utrymme för laborerande när man installerar.
 
O
Lasse245 skrev:
Ring en elektriker! :)
Eller alternativet fråga pupliken
 
Tack o bock, allt som behöver sägas är härmed sagt(?)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.