Hej,
Köpte ett gäng olika LED-downlights från Kina för att testa vilka som passar att ha i carporten. Alla har egna drivenheter men tanken är att ersätta dem med en drivenhet som är dimbar, typ en Jolly PRO. Frågan är bara om alla LED:s är dimbara, dvs själva dioden, och att det är drivdonet som skiljer en dimbar från en som inte är dimbar? Någon som vet?
 
Svaret på detta är ja. Alla lysdioder är dimbara. Sättet man gör det på är att tända/släcka dioden med hög frekvens vilket ger mer eller mindre ljus beroende på om perioden dioden är släckt är lång eller kort.
 
Det går lika bra att dimma dioder genom att sänka strömmen genom dem. Men det är lite krångligare att bygga en drivkrets med hög verkningsgrad som gör detta, därför används PWM styrning istället.
 
Om LED armaturen har externt eller borttagbart drivdon så kan du "dimma" den med en extern dimbar drivenhet. Kolla noga vilken strömstyrka som lysdioden är avsedd för, denna uppgift hittar du enklast på det befintliga drivdonet. Se till att sätta ditt nya drivdon på samma max-ström.

Tänk på att aldrig parallellkoppla LED armaturer till extern drivdon. Eftersom framspänningen varierar mellan lysdioder så kommer strömmen inte att fördelas jämnt mellan dem. Om ditt drivdon kan tillhandahålla tillräcklig spänning så kan det i vissa fall att seriekoppla två eller tre armaturer på samma drivdon. Det är inte farligt att testa, går det inte så lyser ingenting helt enkelt.

Prova på!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.