Hejsan,

Mitt gamla hus har massa maskhal i bjelkarna under huset, speciellt i potatiskallaren samt att jag har sett lite span hogar pa vinden. Vad kan man gora at detta?
Har hort att fukt framfor allt orsaker detta, har satt in battre ventelation nu. Men ar fortfarande orolig att maskarna skall fortsatta gnaga :surprised:

Ska aven inskaffa en hydrometer sa man kan ha mera koll pa fukten i huset, men hur vet man om man har mogel lr bara dalig ventelation i huset? Huset ar fran sent 1800 tal..

Massa tips ar valkommet :)

Mvh, Unghusagare
 
Börja med att undersöka varför trät är fuktigt på de angripna ställema. Ta sedan dit någon som kan bedöma typ av skadedjur och hur allvarligt det är. Kanske du blir av med problemet om du åtgärdar fukten.
 
Det är även så med så gamla hus att de är byggda för att vara otäta, dvs. att man ska elda på rätt mycket på insidan och sedan tar den varma luften med sig fukten ut genom väggen.

Sen på senare tid har man säkert försökt isolera detta gamla hus och försöka täta det så det inte läcker ut så mycket värme. Detta orsakar i sin tur att fukten stannar kvar i huset. Du måste låta någon titta på din konstruktion så att den är säker ut fuktsynpunkt och att ventilationen är tillräcklig för att inte ge upphov till mögel och skadedjur.

Efter det är det väl dags att ringa anticimex :) Annars har du nog kvar skadedjuren ett bra tag framöver.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.