Har ett garage på ca. 50kvm som är vidbyggt med huset. Har mekanisk luft i huset (1985) med tilluftsventiler i alla rums samt frånluft i badrum och tvättstuga. Garaget ligger i anslutning med tvättstuga med luftsluss imellan. På vinden fanns ett extra ventilationsrör som var pluggat. Drog ned den till garagedelen och märkte en klar förbättring av luften i garaget. Problemet är att det inte finns någon frånluft, har nu även bytt till taksjutsportar. All lukt som bildas i garaget tex sprayburkar, spackel m.m. Sprids till tvättstugan. Så har sneglat på liknande pax fläktar och undrar om det räcker och hur det ska placeras isf? Tilluften sitter i taket på hörnet i ena kortsidan.
Tacksam för svar.
 
Har du (eller planerar du att byta till) ett FTX system så du har något att vinna på att koppla garagets ventilation på husets? Det är nog inte standard att blanda in garagets luft, men om du kan dra helt separata kanaler hela vägen till agget kan det gå. Men då måste alltså en helt ny frånluftsledning till garaget.

Om inte är den enklaste varianten att ta upp tilluftsöppningar i garaget, t.ex. spaltventiler ovan ett fönster, och sätta en frånluftsfläkt direkt till det fria i garaget. Plugga igen det rör som gick från huset till garaget och låt således garaget vara ett eget system.

Det du har nu, med tilluft men utan mekanisk frånluft är ju samma princip som du har i dina sovrum. Var tar den luften vägen, jo som överluft till resten av huset. Det vill du ju inte med avgaser, fukt och annat "garagemässigt". Så att bara ha tilluft är ingen god ide.

Ett annat alternativ är att ha en självdragsfrånluftsventil högt placerad diagonalt tvärs över rummet i garaget i förhållande till din tilluft. Men det kräver också att du håller stängt mellan garage och boytan.
 
Är inte garaget en egen "brandzon"? I så fall får man väl inte dra ventilation hur som helst, man behöver i så fall ett brandspjäll mellan zonerna som skyddar en eventuell brandspridning.
 
Jo, garage brukar vara en egen brandcell. Lättast är att kontrollera ritningen på huset, brandkravet brukar anges på dörren, beroende på hur gammal ritningen är sä brukar beteckning vara en eller 2 bokstäver (A, B, I, IE) samt siffror (15, 30, 60, 90, 120...). Om ritningen inte finns så brukar även själva dörrbladet ha en märkning mellan gångjärnen.

Ganska knepigt nun för tiden med brandregler och ventilation. Det enklaste är kanske att sätta en egen väggfläkt eller motsvarande i garaget? Tittar man på kostnaden för ett brand/brandgasspjäll med styrning så lär nog inte ens världens bästa återvinningssystem spara in dom kronorna inom överskådlig tid.
 
Stämmer att garage ska vara utformad som egen brancell med EI-30 gräns.

Men som det sägs här ovan är det komplicerat att utforma ventilation och brandskydd. Det kan tex gå att räkna hem bara isolerade kanaler eller fläkt i drift, två alternativ utan brandspjäll. Men som sagt, beror mycket på.

Enklast är ändå att inte blanda in garaget i FT (eller FTX) systemet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.