Vi har fått ett lånelöfte från Länsförsäkringar. Just nu har vi svårt att få ett lånelöfte på andra banker eftersom en av oss inte har fast anställning. Förhoppningsvis löser sig anställningsbiten ganska snart.

I det lånelöftet finns en klausul att vi måste ha ett säljkontakt på vårt befintliga boende innan vi tillträder vårt nya objekt. Eftersom vi inte våga sälja först blir det därför svårt att göra affär.
Med små barn och begränsat utbud känns det alltför riskabelt att sälja först. Dock är vårt nuvarande boende relativt lättsålt i en förort till Stockholm med hög efterfrågan.

Finns det banker som inte har krav på att man behöver sälja sitt befintliga boende först?
Finns det andra tips att tänka på?
 
Varför inte lägga ut nuvarande bostad till försäljning? Ni behöver ju inte skriva kontrakt på denna förrän ni hittat er nya bostad. Sedan är det ju bara förhandlingsfrågor om tillträdesdatum.
 
Emroth skrev:
Finns det banker som inte har krav på att man behöver sälja sitt befintliga boende först?
Finns det andra tips att tänka på?
Mitt tips är att fråga dem rakt ut om vad som krävs. De olika bankerna har olika krav. Över lag tycker jag att bankernas krav på blivande lånekunder är ogenomträngliga och ibland lite märkliga.

SEB var ok med att köpa först och sälja sedan givet att vi klarade kostaderna för båda boendena över en period. De hade någon sorts kalkyl (som vi inte fick se) men som givet kostnader för respektive boenden och våra inkomster kunde komma fram till hur mycket lösa pengar extra vi behövde ha. Den här informationen nådde vi först efter ett par kontaktförsök och först när vi pratade direkt med folk på "mitt" bankkontor.

SBAB hade den lilla twisten att vi var tvungna att klara båda kostnaderna parallellt under en trettioårsperiod(!) men givet att vi gjorde det var de också ok med att vi köpte först och sålde sedan. Konstigt vore väl i och för sig annat...
 
Om ni tänker efter lite så kanske det inte är så ologiskt att banken resonerar så. En av er är utan jobb och ni riskerar att stå med två boendekostnader. Klarar ni det?
Bankerna har inget generellt krav på att sälja först, det hela handlar om din ekonomi. Klarar man av två lån, två boenden, ja då är det inga problem. Klarar man däremot inte av det, nej då ska man heller inte få lån på nytt boende förrän det gamla är sålt.
Det ni kan göra är, sälja huset, flytta till en hyresrätt, leta nytt. Visst, blir två flyttar, men bättre det än att man hamnar i en sits som gör att man hamnar i skiten ekonomiskt.
Andra alternativet är ju att skriva redan i redan annons att det är lång inflytt. Under tiden ser ni till att hitta nya boendet. Om ni nu bor i ett attraktivt området där det inte är svårsålt är det inga problem att sätta en sådan klausul. Ni kanske inte får lika mycket som ni skulle fått, men som sagt, är det attraktivt kan folk vänta.
 
Tack för svar. Vi har båda jobb, men det ena är begränsat till juni 2013. Därav osäkerheten från bankerna.
Länsförsäkringar räknade på en kalkylränta på 7 %. Det var räntan vi skulle klara av med dubbla lån. Och eftersom det är ganska stora summor gick helt enkelt inte kalkylen ihop. Tycker det är märkligt att räkna på 7 % när räntan ligger på 3,5 %.

Jag är lite tveksam till att en eventuell köpare av vårt objekt vill gå med på en inflyttning som ligger en bit bort i tiden. Men den köparen kan i och för sig ha liknande situation på sin fastighet. Det blir också en stressfaktor att man måste hitta ett objekt eftersom man lite press på sig.
Kan förstå bankernas regler, men vi kommer nog kolla runt om vi får bättre anställningsvilkor. Annars får vi prova att sälja först och förhandla med köparen att tillträdet är längre fram
 
Emroth: Tror inte du har förstått allt varför bankerna tänker som de gör. Det hela handlar om ni ska klara av att ha dubbla boendekostnader under en lång tid. Anledningen är att man vet aldrig vad som händer med marknaden. Du kanske aldrig får sålt ditt nuvarande boende, och om några år kanske räntan är på 7%, Då står du med två lån med 7% ränta. Då kanske du önskar att banken var seriös och och inte lät dig låna med beräkningen att, ja, de får det säkert sålt och räntan stiger säkert aldrig över 3,5%. En seriös bank räknar på att du skall klara månadskostnaden för dubbla lån och med en ränta på 7-8%.

Om du är tveksam till om någon köpare vill gå med på inflyttning en bit bort i tiden så är det nog inte så attraktivt som du vill göra sken av. För är det attraktivt så hittar man någon som kan tänka sig vänta.
Sen är det som du säger, man är inte ensam om att sitta i denna sits, så det kommer säkerligen bli mer och mer vanligare att det kommer sådana krav. Testa att sätta ut bostaden med det kravet, så får ni se vad som händer helt enkelt. Ni måste inte sälja bara för att ni har erat hus ute på marknaden.
 
Lägg in i ett köpekontrakt att förutsättningen är att ni får bef. sålt...
 
PCLarsson skrev:
Lägg in i ett köpekontrakt att förutsättningen är att ni får bef. sålt...
Ett bra råd, men man får ha lite fingertoppskänsla eftersom en sån köpare knappast är speciellt attraktiv.

Hur man gör det har jag ingen aning om, för någon fingertoppskänsla har jag inte.
 
PCLarsson skrev:
Lägg in i ett köpekontrakt att förutsättningen är att ni får bef. sålt...
Det provade vi nyligen på ett hus vi var intresserade av. Mäklaren var tydlig med att det nog inte skulle funka och säljarna tog också ett lägre bud för att vara på säkra sidan.

Emde: Vi bor i omtyckt område, i den kommun som ökat sin befolkning mest de sista 30 åren (+114%). Det är klart att det ändå finns objekt som är svårsålda och som ligger ute ganska länge. Liknade objekt som vårt har sålts inom ett par veckor. Att vi inte skulle få det sålt känns därför ganska orimligt, allt beroende på vilken prisbild man har. Dessutom binder vi räntan så snart vi köpt ett nytt boende så 7 procent känns högt. Men jag förstår att de har tydliga regler, även om jag tycker de kan vara lite stelbenta.

Så köpa ett boende och sen lägga in en klausul att vi ska ha sålt först är nog lite svårt. Återstår då att sälja först och hoppas att köparen är intresserad att flytta fram tillträdet. Man kan ju testa, funkar det inte kan man plocka bort den från hemnet och prova igen lite senare.
 
Emroth skrev:
Finns det banker som inte har krav på att man behöver sälja sitt befintliga boende först?
Finns det andra tips att tänka på?
Fick ett lånelöfte nyss av Swedbank där de skrivit att kravet var att vårt nuvarande hus skulle vara ute till försäljning först, mao det behövde inte vara faktiskt sålt. Pröva om ni kan få en sådan formulering istället.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.