Hej :)

Om man vill ha runda eller "rundade" former på sitt hus. Till exempel en "vågrörelse" eller
ett runt torn. Hur bygger man då ? Vad använder man ?

Om man bygger i lättbetong, läre ju bli en jäääkla massa sågande i block, exakt gradmässigt,
och sedan samma sak för cellplasten ?? Och sedan får de som putsar fasaden släta ut så det blir
exakt runt eller ?

Om man istället GJUTER, vad kan man göra då, och hur ? Är det ett bättre alternativ än att pyssla
runt med lättbetongen rent kostnadsmässigt och tidsmässigt kanske ? Svårt att få bättre U-värde ?

Många ostrukturerade frågor här, lite brainstorm-tråd på denna kanske :)
 
Det blir många sneda sågningar om man bygger med lättbetong ja, men sen kan du välja att bygga lite kantigare och kompensera med tjockare lager puts.

  • Det billigaste alternativet är nog thermomurblock (eller liknande EPS-block som fylls med betong och putsas utvändigt och invändigt) kan man böja lite. Är typ sådana som Pål Ross använder i sina böjda hus.
  • Det finns böjda skalblock från lammi för diameter 3-6m. Men de är inte isolerade då.
  • Om man har isolerade skalblock, tex från lammi, mfl, sen kompletterar med kilformade EPS-bitar för att täta isoleringen, sen tätar du gliporna mellan blocken med PU-skum innan du gjuter.
  • Gjuter du i en rund platsbyggd form och gjuter in isoleringen (hålls på plats med kramlorna i så fall) behöver ju inte isoleringen vara rund, går att ha mer mångkantig form på isoleringen för att behöva såga färre sneda snitt så får betongen skapa den runda formen, blir nog ganska bökigt i alla fall.
  • Du kan mura dubbla murar som du fyller utrymmet mellan med löst isolermaterial, sen putsar du paketet både utvändigt och invändigt. (har läst om nån firma som gör en tegelvägg på det sättet sen fyller utrymmet med porös sten, minns dock inte vilken firman var)
  • En annan variant är att göra en mer mångkantig form istället för rund, istället för ett runt torn kan du göra ett 12-kantigt så blir det dels färre vinklar att såga och dessutom 30-gradersvinklar (och 15 gradersvinklar vid halva vinkeln) vilket är en "standardvinkel" i geringssågar så det blir lättare att bygga.

Vilken metod du än väljer lär det bli dyrare än raka former och svårare att hitta nån som vill bygga det, men visst går det!
 
  • Gilla
Helioz
  • Laddar…
Lättbetongblock i den betydelsen de flesta känner till, sågas ur riktigt stora block. Därför blir det enklast beställa specialsågade block direkt från fabrik. Just nu hittar jag inte bilder från ett bygge där man använde block sågade efter en viss radie.
 
Tack för era svar. Det är bra hjälp på vägen när man befinner sig i själva idéstadiet :) När man har sina drömmar och funderingar på vad som är möjligt att genomföra med rimliga medel.
 
Vi hade ett runt torn, diameter drygt tre meter, på vårt hus från slutet av 1800-talet, byggt i halvstens (!) tegel och oisolerat. Svinkallt. (Betong) trappan till övervåningen går i tornet, så isolering var absolut nödvändig.
Putsen på tegelstenarna gjorde att man inte såg någon som helst kantighet.

På teglet satte vi dubbla 50mm cellplast, som vi fäste med .. heter det isoleringspluggar? "Plastspikar med plasthullingar". Skarvarna la vi omlott.
Man fick vara flera stycken när man höll, borrade och fäste, för att inte isolerskivorna skulle fjädra ut, men det funkade bra. Sedan murade vi upp en yttermur av lecablock, men vi ställde dem på högkant (20 cm basyta) i stället för att lägga dem på långsidan (50cm).

Med puts utanpå är det omöjligt att se att den runda formen är gjord av raka 20cm sidor.

Så, dubbel lecamur, stenarna på högkant, med isolering mellan. Tex 2x10cm leca och 20 cm isolering =>40cm väggtjocklek.

/ Fredrik
 
Och jag som läst hela tråden och bara tänkt lättbetongblock på högkant och så föreslår Tomhill det men då är vi två iaf.

Protte
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.