Har i vårt ganska nyinköpta hus från -57 en öppen spis i vardagsrummet som inte har används på ett par år. Killen före oss "myseldade" ibland och det var tydligen inga problem med det. Men då vi tänkte elda lite mer(gratis ved så det blir ju bra) så skall vi nu provtrycka rökkanalen och kolla att allt är bra(vilket vi hoppas). Men vad kan man tänkas hända på vinden då man värmer upp muren, tänkte då mest på fukt, kondens ventilation m.m.
Har haft lite problem på vinden på grund av microbiocelltillväxt(tror det hette så) pga dåliga luftspalter mellan tak och vägg som skall åtgärdas till våren..

Kan detta tänkas öka nu eller blir det kanske bättre miljö på vinden?
 
Troligen bättre..

Då du får bättre ventalition innomhus vilket i sin tur ger att mindre fuktig innomhus luft kan komma upp på vinden...

dina dåliga luftspalter kan man ju undra över.. har det alltid varit dåliga luft spalter? och inte fått problem förräns nu..?

Sånna fall är det nog inte dåliga luftspalter utan snarare dålig innomhus ventelation med för hög luftfuktighet som stiger upp till vinden & kondenserar och till följd får du problem..
 
Vad menas med microbiocell tillväxt? Är det någon form av mögel eller?? Om man "styckar upp" ordet så är ju micro=litet, bio=liv och cell=tillväxt. Inget man vill ha i tak och väggar mao. Hur ska det åtgärdas?
 
microbiocell = Mögel är väll ett mera allmänt ord.. nått man har överallt..

microbiocell tillväxt = Mera möggel nu synlig..

möglet tillkommer genom för hög luftfuktighet på vinden är det oftast pga Kondens.. möglet får man i 99% av fallen på yttertakets insida. Det är där kondensen sker.

Vanligaste problemet är att fuktig varmluft stiger genom bjälklaget (vindens golv) efter som äldre hus inte har någon diffusionsplast (kom väll på 70-talet?)

Detta skyller man ganska ofta på att ventelationen på vinden är för dålig.. Ändå har man inte ändrat på ventelationen överhuvudtaget på 50-90 år.. o problemen har uppkomit dom senaste åren.. Felet är att vi i dag isolerar & tätar våra hus detta får till följd att vi får dålig ventelation (kan också vara att vi installerar Bergvärme, Fjärrvärme osv vilket ger en kall skorsten = inget självdrag).

Åtgärden är alltså öka ventelationen innomhus..! Då framför allt i utrymmen med mycket fukt så som badrum,kök osv.  Från luft ska vara i dessa utrymmen.. Till luft i vardagsrum, sovrum. I boytan ska man sträva att få undertryck och på vinden övertryck.
 
Lykkefund skrev:
Vad menas med microbiocell tillväxt? Är det någon form av mögel eller?? Om man "styckar upp" ordet så är ju micro=litet, bio=liv och cell=tillväxt. Inget man vill ha i tak och väggar mao. Hur ska det åtgärdas?

Inget man vill ha nä. Din särskrivning blir träffande trots att han överst i tråden kom ihåg lite fel :) mikrobiell tillväxt tror jag det heter, stod iaf så i vårt besiktningsprotokoll om jag inte missminner mig helt...
 
stoppa in en kasset.. annars eldar du bara för kråkorna...
 
av det man läser här så verkar det som om du bara behöver börja elda mycket så har du redan åtgärdat problemen på din vind. ;) :cool:
 
Tack för alla svar.
Skrev i en annan tråd ang problemen med vinden men en snabb resume:
Dom har sprutat lösull på vinden för x antal år sedan och då inte fått till riktiga luftspalter överallt, främst på en del av taket och det är där det är lite påväxt. Det kommer som sagt att åtgärdas till våren, kommer då öppna upp på det ställen där det är stängt. Kommer nog även sätta luftventiler på gavlarna för att få mera genomströmmning. Att elda kommer vi göra för att få ner kostnaden och då kommer även det installeras en kasset, typ Keddy eller Handöl eller vad det nu var dn hette. Men iom att då muren blir varm så läste jag nånstans att det då per automatik blir bättre ventilation på vinden eftersom det kommer varm luft som pressar ut den kalla, har jag fattat det rätt då?
 
Ja du får mer drag genom skorstenen... se till att ha spjälen öppna osv..

Ett tips är att köpa täljstensbitar och lägga backom och ovanpå keddyn.. då får du värme några timamr efter du har eldat också....

När vi eldar hårt i keddyn är hela murstocken varm och go ända upp på vinden...
 
Det finns en till anledning varför din vind skulle må bra av om du eldade i din öppna spis, och det är just det faktum att skorstenen kommer att värma vinden så att luften får mindre relativ fuktighet och ev inte kondenserar mot yttertaket. Det är annars en vanlig bieffekt av tilläggsisolering på vinden utan diffusionsspärr eller undertryck i boendemiljön, att den fukt som oundvikligen tränger upp på vinden kommer att kondensera just pga det lägre värmeläckaget. Kall luft kan ju inte hålla lika mycket fukt som varm, därför ska man tänka sig för innan man tilläggsisolerar vinden på ett hus som inte har de rätta förutsättningarna, man kan få oönskade bieffekter vare sig man är noga med luftspalterna eller inte.

För övrigt heter det "microbiell tillväxt" och det är ett samlingsnamn för oönskad biologisk tillväxt vare sig det gäller mögel eller bakterier.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.