Hej
Jag har potentialutjämnat elen i huset genom att ansluta ett antal jordflätor i armeringen i grunden och sedan kopplat ihop den jordningen med elnätets jord.

Är det någon som vet om jag ska/bör ansluta skärmen på antennkabeln (som kommer både från en parabol och en antenn "på taket") till jordningen?
 
Nja, troligen inte. När det gäller den "vanliga" TV-antennen börjar det likna ett åskskydd, och då ska jordkabeln anslutas till metallröret antennen sitter på och dras på husets utsida till separat jordtag. Man ska inte ta in ev. överspänningar in i huset.
En direktträff av blixten är sällsynt, men med tillräckligt stor kabelarea på jordningen klarar sig huset. Koaxkabelns skärm klarar inte det, utan exploderar.
Men även blixtnedslag i närheten kan inducera skadliga spänningar i antennen, en jordning av maströret leder bort dessa., då en TV-antenn är likströmsmässigt nästan fullständigt kopplad till fästet och därmed till maströret.
Notera att koaxkabeln och jordlinan ska gå intill varann, för att hålla arean på jordslingan så liten som möjligt, annars induceras strömmar i slingan vid åska, som kan skada.
Ett byggsätt:
http://www.hvi.uu.se/Lightning/blixtskydd/forenklat_askskydd.html
 
Tusen tack för det bra och uttömmande svaret.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.