Vi skulle flytta en källarvägg i huset (1968) som inte är bärande. När vi rivit den ser vi att den går genom bottenplattan. Vårt hus är tydligen uppbyggt så här:
Ett "rutnät" är lagt av betonghålsten (väggarna), sedan är rutorna (rummen) fyllda med makadam ( kanske 0,5 m makadam) och sen är ett ~4 cm golv är gjutet ovanpå makadammen (med tjärpapp mellan).

Min fråga är då: hur flyttar vi väggen.
Förslaget:
jämna den gamla strax under golvet och gjuta igen detta. Mura upp den nya på golvet bredvid (den ska flyttas ca 1 m). Den gamla väggen kommer ju då ligga under golvet och fortfarande hålla kvar makadammen. Vi har tänkt använda Leca 7,5 cm block och då skulle väggen väga ca 260 kg.
Kommer det hålla?
Det ska bli dusch och toa på ena sidan så väggen kommer kaklas, finns det risk för att väggen kommer röra sig kaklet spricka?
Finns det andra problem?

Om ja på något av ovanstående, tips på bättre lösning/förslag på hur vi ska göra mottages tacksamt.
 
Varför ska ni bygga väggen i lekablock? Varför inte bara bygga en vanlig vägg med reglar och skivor?
 
Vilken typ av skivor ska vi använda isåfall? Eftersom det blir våtrum (dusch) måste de ju ligga direkt mot golvet utan luft mellan eftersom man då måste tätskikta skivan, eller?

Vi har problem med markfukt som stiger ca 20-30 cm upp i de andra väggarna och därav tänkte vi leca som kan andas genom diffusionsöppen färg på andra sidan. Men då visste vi ju inte hur huset var uppbyggt. Denna vägg kommer ju faktiskt inte vara i direktkontakt med marken utan bara med källargolvet så det blir kanske inte samma problem.
 
Det finns speciella våtrumsskivor(finns olika fabrikat och material) som man ska använda när man bygger våtrum. Jag har svårt att se någon anledning till varför man inte skulle kunna använda dem ist för lekablock och har ni mycket problem med fukt kanske ni borde fixa det problemet innan ni börjar bygga badrum. Vi håller på att fixa vår källare nu, tidigare hade vi mycket problem med fukt, men nu när huset är dränerat har 90 % av fuktproblemen försvunnit (det har varit rätt fuktigt i källaren den här sommaren pga allt regn). Nu i augusti har vi grävt ut hela källaren, isolerat, lagt golvvärme och i morgon ska vi gjuta nytt golv. Nu efter isoleringen är på plats är luften mycket torrare trots att det har regnat konstant och då har vi ändå inte kopplat in någon värme.
 
Vi har inga stora problem med fukt förutom markfukten som stiger i väggarna som antagligen står direkt på berget. Huset kommer bli dränerat runt om om några veckor men det är mest för att komma åt temperaturhöjningen man får när man isolerar. Att bila upp golvet för att lägga isolerskivor på väggarna under golvet (för vi kan ju inte lägga isolering under väggarna) samt under golvet känns som ett stort jobb för att lösa något som faktiskt inte är ett problem. Problemet har varit plastfärg, där vi målat med silikatfärg eller bara har putsade väggar har vi inga problem. Vi har haft pappkartonger stående direkt på golvet (länge) utan att de tagit upp fukt eller säckat ihop, det är alltså bara 20-30 cm i väggarna.
 
Men har läst flera gånger här på forumet att man ska tejpa plast på golvet för att se om det bildas kondens, så ett sånt test ska göras.
 
ok, men då borde det ju inte vara någon risk för fukt i den nya väggen?
 
Liten men men det är ju trots allt en källare... Sen var tanken att väggen skulle passa med de putsade väggarna i det angränsande rummet samt att inte ovanvåningen ska bli svajig. Men en reglad vägg kanske gör jobbet?
 
Gör dom ni har tänkt med Leca och puts. Bara dumt att blanda in ytterligare mtrl som utgör en större risk för fuktproblem.
 
Träreglar har inte i en källare att göra.
Om det ska byggas en reglad vägg är det stålregel och fuktokänsliga skivor som gäller.
Fredrik
 
Om du har ingjuten träregel i bottenplattan så se till att få bort den innan du gjuter igen. Jag hade likadan konstruktion i mitt hus men nu är de på väg bort successivt. Eftersom vi också har tunn bottenplatta så har vi bestämt oss för att lägga in ett undertrycksventilerat golv, men har ni det helt torrt så verkar det ju inte vara några problem för er. Tänk på att ni inte behöver tätskikta hela våtrummet om det är i källaren, annars kan ni nog få ännu mer fukt som letar sig ut i väggarna.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.