Vi har ett garage som är murat med lecablock.
Vid garageporten som är ca 2.20 skiljer det ca 1 cm mellan däruppe och därnere på båda sidor in mot porten, det syns väldigt tydligt då det går en tunn list där. Är detta att betrakta som fackmannamässigt utfört?
Vid sidodörren skiljer det också ca 1 cm, men nu ut från garaget och bara på ena sidan, så fotplåten sticker ut ca 1 cm mer på den ena sidan? Är detta att betrakta som fackmannamässigt utfört?
Vad är ok tjocklek på en sockel putsad på leccablocken (vi fyller upp ovanför plattan) med A-bruk (från Finja) och med nät, för att det ska anses hållbart under rimligt många år?
Är det någon som har förslag på en lämplig besiktningsman för dessa och liknande frågor i närheten av Karlstad?
Hoppas att det finns någon som kan hjälpa mig, med åtminstone någon/några av dessa frågor!
 
Besiktningsman i Karlstad. Kubjo Byggkonsult kan du kolla med. Han har bred erfarenhet. Beträffanade lutande vägg 1 cm på 2,2 m höjd, skulle jag tro att det håller sig inom toleransen i AMA. Tjocklek på puts bör vara ca 8-10 mm. Där ska du inte använda putsbruk utan cementbruk om du ska fyll över.
 
Tack för svaren och tipset! Tyvärr var han helt fullbokad.
Rörande den lutande väggen, så har vi en list på båda sidor. Putsat och klart så är det ett totalt spann mellan ca 0,5-2 cm på ena sidan och ca 0,5-1,5 cm på andra sidan som syns (och listen är inte sned!). Det är inte jämnt avtagande, så det är 1 cm skillnad på betydligt kortare höjd faktiskt. Snyggt är det inte i varje fall! Inte vid sidodörrens fotplåt heller!
Angående sockeln, så har de putsat med cementbruk A, men tunnare (små håligheter och där nätet lyste igenom är putsat extra med cementbruk B). Tveksamt om de ens har 5 mm överallt, även om det finns tjockare partin också. Mycket tveksamt om det kommer upp till 8-10 mm någonstans dock. Vi är oroliga att vi får problem när vintern kommer (finns redan ett par sprickor)!
Enligt Finja ska deras cementbruk A, 0-3 mm, gå att använda ner till 5 mm tjocklek och också för socklar (de vill dock inte garantera något när vi frågar specifikt för kombinationen och eventuell frysning). Detta går emot vad vi hört från alla andra och dessutom vill (och kan?) Finja inte ange några tester som styrker deras rekommendation (just för socklar) och det måste de (enligt uppgift) kunna göra om deras rekommendationer avviker från gängse standard (stämmer det sistnämnda?).
Nu har entrepenören bytt namn, styrelse och verksamhetsbeskrivning totalt också!!!
 
Att det finns sprickor i nyputsad vägg är inte konstigt och det förekommer allt som oftast och uppstår pga av krympning. Normalt filtar man i sådana sprickor innan målning och det görs av muraren.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.