Här kommer ännu en tråd om att inreda inreda och ev isolera källare. Vet att det redan finns gott om sådana och efter många timmar framför datorn har jag nog plöjt igenom de flesta av dem.
Nu skulle jag vilja ha lite tips om hur ni skulle göra om ni var i MIN sits.

Har nyligen köpt enplansvilla (elementhus) med källare byggd 1968. Källaren är på 112 m2 varav det mesta är inrett, dock på blandade sätt då det är Bastu, duschrum, tvättstuga, gillestuga, allrum etc.

Vid besiktningen konstaterades viss mikrobiell lukt. Fuktmätningar gjordes på några ställen i de trärelgar som fanns i golv och väggar. I golvregel konstaterades runt 17 % fukt vilket enligt besiktningsmannen är precis vid den gräns man bör börja oroa sig över mikrobiell tillväxt. I väggreglar var fuktnivån runt 10-11 %.
Besiktningsmannen ansåg att 17% inte var jättefarligt då denna "felaktiga" konstruktion med reglar och isolering mot betong ändå suttit där i drygt 40 år. Han rekommendeade oss att åtminstone göra om golven och samtidigt se över väggarna innan det blir dags för ev utökning av familjen och på så sätt undvika ev allergiproblem,

Vi har nu tänkt ge oss på källaren och då arbeta oss runt och ta ett rum i taget. Vet att alla här förespråkar att enbart isolera utifrån och hålla insidan så ren som möjligt. Att gräva upp runt huset är dock inget vi planerar att göra i närtid då det mesta tyder på att befintlig dränering fungerar bra.

Vi har börjat riva ut inredningen i ett allrum/lekrum om är ca 50 m2 där tre väggar är ytterväggar. Golvreglar och gullfiber låg mot plattan med slarvigt (ej heltäckande) byggplast underst. Reglarna såg förvånansvärt friska ut men isoleringen var fläckvis brun och luktade jordkällare.
Vägarna är uppbyggda av träreglar. Nedersta regeln har legat direkt mot betonggolvet utan någon plast emellan och är nu fuktig. ca 17-18% och fläckvis uppemot 30%. De stående reglarna har inte inte haft kontakt med ytterväggen men gullfiberisoleringen (50mm) har legat direkt mot. Närmast rummet sitter det målad masonitskiva.

Vi var först inne på att bara göra om golvet men nu när vi kikat inne i väggarna funderar vi på att riva ut rubbet och börja om för att undvika att det i slutändan bara känns halvgjort och kanske fortfarande luktar.

Lång inledande utläggning men nu till slutklämmen: Vad är näst bäst lösning i vårt fall om vi inte isolerar från utsidan?
Platonmatta mot väggar och golv med öppning vid golvsocklar och taklist samt flytande golv och ny reglad vägg.
Eller ska vi skippa platon mot vägg och bara regla upp ny väg med några cm luftspalt mot ytterväggen?
Vad isolera väggarna med? Cellplast, mineralull?
Har idag fjärrvärme med ett element i det rummet samt förberett med ledningar för att kunna montera dit ytterligare ett element.
 

Bästa svaret

Hej
Det finns nog tyvärr ingen näst bästa lösning.
Om du vill slippa fukt, mögel och äckel är det bara isolering på utsidan som hjälper alternativt bara ha råa putsade och målade väggar.
Vad gäller golvet finns det olika lösningar så som platon.nivell,granab
Fredrik
 
Det ska undvikas med isolering på insidan av väggarna. Platon har en lösning för golvet eller Nivell om bygghöjd inte är ett problem.
Vi står inför samma övning och vi kommer att måla väggarna (som får andas) och lägger klinker på golvet med "porös" fix och fog... kommer inte ihåg vad de heter men de skulle släppa genom fukt bättre.

Senare (=om ett år eller två) så lägger vi isodrän eller pordrän på utsidan. Utsidan är nu dränerad med platonmattor men isoleringen är inte tillräcklig... Det är fuktigare i de delarna men kanske en luftavfuktare kan hjälpa tills vi får isoleringen utvändigd.

Jag vet att man ibland kan isolera med frigolit på insidan, dikt mot yttervägg utan luftkanaler och sen ha luftspalt och skivor utan kartong om man absolut inte kan komma åt utsidan, t.ex. vid berg. Hur bra detta är kan jag inte svara på... :surprised:

Mvh,
ANders
 
Isolera inte på insidan. Putsa väggar, lägg klinker.

Har ni skorsten? I vilket fall, installera en braskamin.

Isolera från utsidan i framtiden om ni vill minska energikostnaderna...
 
Om ni inte vill ha klinkers finns det en hel del heltäckningsmattor som andas. Lite varmare om fötterna.
Sent from my Lumia 800 using Board Express
 
I gillestuga / allrum / lekrum så skulle jag lägga en typ platonmatta med tejpad byggfolie ovanpå, 3 mm plast för dämpning, trägolv typ 15 mm parkett. Golvlister på 5 mm distans från väggarna för golvventilation. De golven blir varma och behagliga att gå på utan golvvärme. Det gör mindre ont att slå huvudet i dessa golven jmf klinker vid lek.

Väggarna bara putsade, spacklade, målade eller papperstapeter.
Skippa isolering tills du kan lägga det på utsidan. Källare är inte så energikrävande då det ligger isolerande jord/sten/sand utanför.
 
Tack för många bra svar.
Är fullt medveten om att isolering från utsidan är det absolut bästa. Som jag nämnde har vi dock inge planer på att gräva upp runt huset nu i närtid. Vi är relativt nyinflyttade och varken vi eller besiktningsmannen har sett några tecken på att dräneringen akut måste göras om. Som det har vräkt ner de senaste månderna måste ju befintlig dränering satts ordentligt på prov.
I nulägget är det alltså enbart isolerat med 50 mm gullfiber direkt mot insidan av betongen varav ca 40-50 cm ligger ovan mark. Ni som är lite kunniga vad gäller lambda-värden osv kanske kan säga om vi kommer uppleva någon större skillnad i uppvärmningskostnad om vi inte ersätter dessa 50 mm gullfiber utan bara kör putsad betong. Kommer vi märka någon skillnad?

Vi har endast bott där en vinter men kände inte att fjärrvärmen hade några problem att hålla källaren varm och behaglig. Vi hade högt ställda termostater på elementen i källaren för att få varma och sköna golv på övervåningen vilket vi kunde kompensera med att inte behöva ha så mycket värme på elementen på övervåningen.

Mer förutsättningar: Rummet är ca 5x10 meter stort. Alla väggar är betong. Två långväggar och en kortvägg är ytterväggar. Huset har en planlösning som ser ut som ett stort "T". Försöker bifoga en bild av planlösningen.
Det är alltså de två vänstra rummen som på planritningen heter Rum det gäller men som nu alltså är ett enda stort rum. Mellanvägen där var uppreglad på senare år och icke bärande, den har vi redan rivit ner för att komma åt att kunna riva ut golvet.

Vi har en braskamin alldeles utanför dörren in till detta rum, centralt placerat i källaren men denna nyttjades inte alls i vintern utan vi körde enbart på fjärrvärme.

planlösning källare kopiera.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Jag tror inte du märker skillnaden i energiåtgång med/utan 50 mm isolering. Källare drar inte mycket värme då den är nedgrävd i marken. Relativt konstant temperatur runtikring. Minusgrader bara på den övre delen av väggarna på vintern. Omgivande mark funkar som isolering också.
 
Ok. Lutar åt att vi kör putsade väggar då. Kommer bli en jäkla massa puts som ska transporteras hem och kastas upp på väggarna men visst skulle det kännas rätt att inreda "by the book".

Hur hade ni gjort med elen? I dag ligger det el dragen i väggarna fram till 6 st vägguttag. Vi har inga definitiva planer på hur rummet ska nyttjas. Mest troligt blir det lite förvaring till att börja med men om/när familjer växet kan man ju tänka sig att det blir lekrum. Jag är för närvarande lite inne på att låta en elektriker riva bort befintlig el och dra ny utanpåliggande el uppe i taket (som redan är besudlat av rör till värmesystemet). På så sätt kan man ju slänga ut lite dosor här och var så är det enkelt att komplettera med mer eluttag längre fram om man känner för det. Utanpåliggande el hör ju lite till i en källare och att fräsa in elen i väggen känns både omständig och svårt att planera i nuläget.

Nästa potatis är rören och elementet. Längs hela rummet går rör som är klammrade mot taket, vilket är helt ok, men till elementet längst in går rören ner längs hörnet på rummet och sedan längs golvet fram till elementet som sitter mitt på kortväggen (se bild längre upp). När vi river bort den reglade väggen kommer ju elementet och de sista metrarna rör "hänga i luften" en bit ut från betongväggen. Måste man ta dit en rörmockare som tömmer systemet och knäcker om rören eller kan man lösa det på smidigare sätt?
 
Kolla om du inte kan vrida av elementet helt på termostaten och på returen bör det sitta ett lock som går skruva av. Bakom den sitter en skruv som går skruva in med skruvmejsel, sätt sedan dit locket igen. Förhoppningsvis är det tätt då. Men när du sedan skruvar bort elementet får du vara beredd på att det kommer mkt vatten!
 
Även om det är tätt alltså!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.