Hej
vi har precis flyttat till ett radhus byggt 1983. Vi rev ut hela köket som var original utan att tänka på fläkten. Nu upptäckte vi att hela husets ventilation lagt av. Läste lite i bopärmen där det visade sig att vi hade ett vvx system installerat å vinden. På ett annat ställe står det FTX , fråga nr 1 Är det samma sak i princip, alltså värmeåtervinningssystem?
Fråga nr 2: måste vi ha en sån ful fläkt som oftast monteras under väggskåpen? Hade tänkt mig en vägghängd thermex fläkt, en sån som lutar lite snett från väggen. Många menar på att vi måste ha en separat skorsten till köksfläkten så den inte integrerar med övriga husets ventilation? Vad kostar detta och kan vindfälle vårt gamla vvx system och lösa det hela billigt, smart och utan att kompromissa med valet av köksfläkt? Vägrar ha en kåpa eller en sån under väggskåpen. Har förstått att det har ngt med att köksfläkten ska styra hela husets ventilation så den får aldrig kopplas från helt men när man använder köksfläkten så ska man dra på sugen och öppna ett spjäll... Som sagt helt tappad när det kommer till denna bit så snälla hjälp oss!
Tack på förhand
 
Ja,det är samma sak. Det finns spiskåpor utan fläkt (se under centralvent) och några med svagare hjälpfläkt som du kan använda till den kanal du har men typ övriga thermexfläktar är i första hand designprodukter med såpass dålig uppfångningsförmåga att fläktkapaciteten varit tvungen att höjas. En del har tom 800 kubikmeter luft/tim för att fungera. En bra volymkåpa kan klara sig på 80-125 kbm/tim. Det som då skall till är att din nuvarande kanal från spiskåpan flyttas lite åt sidan och förses med en vanlig frånluftsventil.(en grundventilation i köket behövs iallafall) En ny tyristorreglering till vvx:en behövs. En ny kanal på 160 mm dras rakt upp från Thermexen till en ny takhuv och isoleras. Efter detta så är inte de två systemen sammankopplade längre så då thermexen startas sätts huset i ett stort undertryck vilket naturligtvis omintetgör tex eldning i kamin eller ö spis.
 
Tack så jätte mkt för dina tips och råd. Undertrycker kanske man kan lösa lätt genom att öppna fönstret samtidigt som man kör fläkten, eller?
Förstår dock inte det där med fläktkapaciteten och volym... Har stirrat mig blind på dessa siffror och trodde att ju högre siffra desto bättre men nu säger du att en bra fläktkåpa ska klara sig på 80-125kubikmeter/timme!!! Hur funkar detta? Är volymkapaciteten inte samma sak som fläktkapaciteten och har du isf tips på en sån snygg fläkt men med bra volymkapacitet?
 
Tänk dig att du precis öser en stek så att det plötsligt blir mycket ånga o os.En vanlig spisfläkt med plan undersida måste ha såpass fläktkapacitet att den momentant orkar suga ut oset när det träffar filtret. En volymkåpa kan klara sådana temporära toppar genom att oset kan samlas inuti kåpan i "väntan på sin tur" att sugas ut. Se tex på designfläktar som Franke Opal som behöver 640 kbm luft/tim för att suga ut 95% av oset. Franke Swing skryter med en uppfångningsförmåga på 99% men detta vid 920 kbm/tim. Här gäller det att hålla i hatten. Casamja volymkåpa klarar att fånga upp 90% med ett luftflöde på 15 l/s vilket är ca 55 kbm/tim. Tänk vad utsugningsförmågan skulle göra vid det 4 ggr högre flödet som suget i din gamla kåpa har. Utseende ligger däremot i betraktarens öga så det ...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.