Efter ca två veckors research och ett par konsulttimmar har jag inte kommit någonstans med frågan om vilka golvbrunnar jag måste använda på terasserna i en nybyggd vindsvåning. Då det är en vindsvåning i ett flerbostadshus ligger det lägenheter under mina terasser och det måste förstås bli tätt och avvattnat.

På ett bjälklag av betong sitter en 5mm asfaltsgummimatta som tätskikt. Den skall klistras mot en golvbrunn och som extra säkerhet finns ett bräddavlopp lite längre upp.

Ingen av mina konsulter har kunnat ge mig klara regler för hus stor flänsen för klistring av tätskikt (5mm Derbigum) skall vara.

Bostadsrättsföreningen jag bygger i har tagit dit en besiktningsman som tog upp frågan. Men han vet inte vilken produkt han vill ha och kan därför inte rekommendera någon. Men det är klart att han absolut vill ha en godkänd brunn enligt en standard han inte kan något om. Enligt kontrakt skall vi bygga enligt Ama.

Min KA vet inte vad som gäller men anser att VVS konsulten bör kunna detta.

Min VVS konsult säger att han aldrig fått frågan men har tidigare använt egentillverkade brunnar med fläns om 100mm i rostfritt. Men de exakta reglerna bör dock K kunna.

Efter en rundringning säger sig ingen leverantör ha typgodkända golvbrunnar för utomhusbruk, förutom Furhoffs som glatt meddelar att man har godkännande enl EN 1253.

Vid nämare efterforskningar visar sig EN 1253 dock vara en standard för golvbrunnar inomhus, den anger bla 100mm fläns för inklistring av tätskikt, vad jag kan förstå.

Men så upptäkte jag att HusAma sid 232 anger 150mm fläns om jag förstått rätt.

När jag ringer och frågar om Icopals terassbrunn med 50mm fläns i kopparlegering påstår deras produktchef först att den uppfyller kraven enligt HusAma, men när jag pressar på ang 150mm fläns backar han och vet inte om den är ok.

Furhoffs produktchef känner vid vårt andra samtal inte till HusAmas regler för brunnar och har inte HusAma. Han har VVSAma. Deras brunnar är dock utförligt testade och godkända. Men han kan ju specialtillverka en brunn med 150mm fläns.

Jag kan inte finna någon leverantör av golvbrunn eller spygatt med 150mm fläns i sitt standardsortiment.

Nu har jag idag ringt Svensk Byggtjänst som ger ut AMA. Specialisten där visste inte heller men skulle göra några efterforskningar.

Det känns inte troligt men det verkar onekligen som jag är den första svensken som faktiskt försöker göra en terrass enligt reglerna. Nästan så man blir lite mörkrädd.

Återkom gärna om ni har någon ide, mer än vanligt tacksam för hjälp.

Vore tråkigt om vi var tvungna att bygga igen terrasserna!!!
 
Prova med försäkringsbolagen, om inte annat så kanske det kan bli lite panik av att de börjar undra om reglerna och produkterna.
Nog för att de tjänar mer än de förlorar på höjda premier, men har de inte kalkylerat med en massa skador så .....
 
Hej !

det ska vara 150 mm enl. AMA
Kan inte eurotak/derbigum leverera brunnen, dom borde ju ha totallösningar tycker man
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.