Jag har blåst ut större delen av huset och planerade idag elen tillsammans med elektrikern som får fixa det jag själv inte hinner med då deadline är innan vintern då vi bor i sommarstuga utan vintervatten...

Och nu har jag kommit till planeringen av belysningen i taket och det första jag kommer att tänka på då är ju så klart infällda LED downlights.
Fördelarna är ju många med sådana så klart, nackdelen är att det finns så jäkla mycket att välja på.

Jag kommer handla direkt från Kina då jag handlar så mycket annat därifrån för att undvika mellanhänder hit och dit men för att undvika jobbiga felbeställningar så ber jag er om tips och råd först då jag har varit insnöad på halogen fram tills nu, mest av enkelhet.

Det blir ett enda stort rum på ca 40kvm, i vinkel, med avväxling för tidigare väggar med limträbalkar och därför kan man säga att det blir 3 olika takzoner/3 fack. I fack ett och två ska belysningen vara samma, alltså styras från samma brytare. I den tredje delen som blir matsal så blir det en egen zon med lampor.

Takhöjd nu= 258cm och jag kommer regla eller glesa ner taket för att gipsa och gömma elslangarna mellan gles/reglar. Jag kommer inte kunna undvika att få borra hål upp mot vinden misstänker jag för att få plats med spottarna men jag funderar på att leta rätt på någon form av kupolliknande sak jag kan trycka upp underifrån för att slippa springa på vinden och ösa bort spån och sätta dit pottor som känns onödigt för LED ändå.

Vad ska man ha för vinkel på spridningen? Blir 45 grader lagom?
Vilken ljusstyrka ska man ha? Jag har beställt en provlampa nu men den är endast på 3W och 9W känns mer aktuellt. Dock hittar jag inga vita downlights med 9W samt dimbara för vettiga pengar.
Och med vettiga pengar så är det omkring en hundring styck. Då jag ska ha runt 40-50st totalt (ska ha i källaren också vid senare tillfälle) så räknas varenda krona...

Kopplar man dessa i serie, dvs räcker det att dra en FK från drivern och sen in på minus och ut på plus på varje lampa och sen tillbaka till drivern? Kan man synka flera drivers med varandra genom att parallellkoppla dem från samma brytare?
Går alla drivers att dimmra med fjädrande brytare?

Har ni några konkreta tips på lampor jag ska kolla på? Som sagt så är jag troligast ute efter vita 9W men det kanske även kan funka med 3W, jag får vänta på mina exemplar och kolla vad som blir bäst.

Är det något mer att tänka på? Garanterat ja, frågan är bara vad. Det är en djungel som sagt...
 
Det finns flertalet trådar om LED-val, sök i forumet så hittar du ganska mycket svar.

JA, de seriekopplas. Det är vanligt med icke dimbara drivare från Kina och många klipper bort dessa och kör med en eller flera centrala dimarbar drivare istället. Kolla bara driftströmmen.

Spridningsvinkel tycker jag beror på hur de placeras. Släpljus längs en vägg kan vara smala käglor, medan allmänbeslyning snarare ska vara ordentligt bred vinkel, typ 120 grader.

Jag har beställt en del från Kina och det jag tyckt varit svårast har varit färgtemperaturen. Det kan behövas både en och två provexemplar för att hitta rätt.
 
Ok, så det avgörande för att de kan dimras sitter bara i drivern? Det låter bra då jag inte kommer använda de som medföljer utan jag kommer satsa på driver av kvalité istället för att slippa felkällor.
Vinkeln ska vara för allmänbelysning förutom i källaren där de putsade väggarna ska belysas medan raden i mitten ska vara för allmän belysning. Bra synpunkt där gällande vinkeln, ska tänka på det.
Färgtemperaturen då, vilken ska man satsa på? Det kan ju vara svårt att veta innan de väl sitter på plats dessvärre :( Nu beställde jag Warmwhite i tron om att det blir bra men vi får se.

Och ja, jag har läst ofantligt många trådar i forumet gällande LED men ingen är ju skapad av mig/för mig, hoppas att ni har förståelse för detta :)
 
Jag är i ungefär samma situation som dig... d v s att jag försöker hitta LED-downlights för att ha som allmänbelysing i hela huset. Har beställt en del lampor från Kina (http://www.aliexpress.com/product-f...00LM-AC85-265V-Brushed-black-wholesalers.html) vilka inte fungerade för mig. Ljuset var gult och bara gult, inte varmvitt som jag vill ha.

Jag har också beställt och provat dessa:
http://www.everled.se/sv/downlights...t-aluminium-varmvit-12vfastelement-och-t.html
http://www.everled.se/sv/downlights...t-aluminium-varmvit-12vfastelement-och-t.html

Där fick jag helt andra lampor än de som syns på bilderna. Specarna på kartongen var också annorlunda än vad som står på hemsidan. Dock så har du öppet köp och det var inga problem att lämna tillbaka lamporna vilket jag gjorde av det skälet att jag inte fick vad som annonserats. Ljuset i 3w-aren upplevde jag som starkt nog men för kallt för min smak.

Jag har även köpt från NS Effektivare Energi
http://nseffektivareenergi.se/epages/nseffektivareenergi_se.sf/sv_SE/?ObjectPath=/Shops/nseffektivareenergi.se/Products/%225W%20Downlight%22/SubProducts/%225W%20Downlight%20VIT%22

Dessa kan verkligen rekommenderas. Perfekt färgtemperatur och styrka för att ersätta 35w halogen. Dyra som aset dock... men jag har beställt fler till rummet jag håller på att renovera nu i väntan på att jag hittar rätt i Kina. Dessa lampor är baserade på Cree XR-E.

Jag har hittat denna säljare på aliexpress (http://www.aliexpress.com/store/311233) som verkar tillhandahålla downlights baserade på Cree XP-E (http://www.cree.com/led-components-...d Modules/XLamp/Data and Binning/XLampXPE.pdf)

Jag ska beställa några provexemplar och se om de matchar lamporna från NS Effektivare Energi
 
Ta en titt på Aten 3w på ljustema.se

Jag är själv väldigt nöjd med dom. Reglade ner 45mm och la på 13mm gips.

Dimbara drivers medföljer.
 
Har nu ca 245 i takhöjd
 
Buer skrev:
Jag ska beställa några provexemplar och se om de matchar lamporna från NS Effektivare Energi
Bra! Återkom å det snaraste med dina studier, är på jakt efter en BRA downlight till kommande badrumsbygge.
Funderar dock om man skall sätta armaturer för GU10-lampor istället som kan bytas allteftersom utvecklingen går framåt. Hittar jag (eller någon annan för den delen) en downlight med snyggt sken blir det säkert dem istället.
 
Buer skrev:
Jag har även köpt från NS Effektivare Energi
[länk]
Gah! 3420 kr för ett paket med dimmer och 6 lampor, sjukt dyrt. Det MÅSTE ju finnas motsvarande produkter på ebay/aliexpress för en bråkdel av priset,tror knappast de sitter i Örebro och löder ihop dem själv.
Kruxet är ju att finna dem utan att ruinera sig själv på att köpa samples i massor.
 
lånar tråden lite. jag söker en led med gu10 sockel som jag ska ha som fasadbelysning (updown)
vad är minsta spridningsvinkeln som finns? jag söker något mellan 10-15grader. vart finner jag dessa?
 
Tycker det är fruktansvärt tråkigt och se folk diskutera mellanleden med belysning av den enda anledningen att det blir billigare. Man gör det med byggnadsmaterial men ni gör inte det mer era matvaror,hemelektronik,kläder osv som ni köper mer frekvent. Speciellt när ni säger att ni köper hem "prover" på belysning, det blir ju inte direkt billigare än att köpa bra grejer direkt.

Materialet ni köper utomlands kan ha en falsk CE märkning och kan direkt vara farlig och till och med dödligt. Tänk igenom den här kina skiten som ni frekvent diskuterar.
Det är billigare av en anledning och inte att de har mindre antal mellanhänder.
 
Laths skrev:
Tänk igenom den här kina skiten som ni frekvent diskuterar..
..och var tror du LED-lamporna som man köper i Sverige är gjorda? Lammhult?
 
  • Gilla
Kromo och 1 till
  • Laddar…
bjolo360 skrev:
..och var tror du LED-lamporna som man köper i Sverige är gjorda? Lammhult?
För att glädja dig och vara mer specifik
kina-lampor-som-görs-i-någon-sweatshop-av-din-lokala-8-åriga-kines-Led-lampa.

Med Kina-skit menas givetvis lampor som är utanför säkerhetsramarna vilket var min mening att
alla skulle förstå. Det finns flera tusental LED lampor som tillverkas i både Europa,asien och i din närhet. Alla LED kommer inte från kina....din LED-rasist!
 
Laths skrev:
Tycker det är fruktansvärt tråkigt och se folk diskutera mellanleden med belysning av den enda anledningen att det blir billigare. Man gör det med byggnadsmaterial men ni gör inte det mer era matvaror,hemelektronik,kläder osv som ni köper mer frekvent. Speciellt när ni säger att ni köper hem "prover" på belysning, det blir ju inte direkt billigare än att köpa bra grejer direkt.

Materialet ni köper utomlands kan ha en falsk CE märkning och kan direkt vara farlig och till och med dödligt. Tänk igenom den här kina skiten som ni frekvent diskuterar.
Det är billigare av en anledning och inte att de har mindre antal mellanhänder.
Var tillverkas prylarna du köper i "fina" butiken?
Och jo, det blir oftast billigare än svenska ockerpriser trots att du kanske måste köpa hem ett par prover innan du hittat rätt.
 
OK - här kommer lite fakta:

De är ett fåtal LED armaturer som inte tillverkas i Kina. Att dra alla tillverkare där över en kam är rätt så korkat. Det finns allt mellan rent skräp till riktigt högklassiga produkter från detta land.

Jag är i Kina flera gånger om året och man kan inte annat än imponeras över hur snabbt utvecklingen går där. Jag har besökt ett stort antal fabriker och några riktiga "sweat shops" har jag inte stött på än, men visst, det finns säkert.

Själv jobbar jag med LED teknik inom en annan branch (video) men jag har rätt bra koll på LED ljus och det är inte lätt att hitta rätt produkter. Bara för att två LED downlights ser exakt lika ut betyder inte att de ger samma ljusmängd eller ljus av samma kvalitet.

Det sistnämnda är för mig det viktigaste - ljuskvaliteten. Jag vill inte ha iskallt LED ljus med dålig färgåtergivning som får allt att se likblekt ut. Tyvärr är de flesta billiga LED armaturer av denna typ.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Jag är i en liknande situation som ni andra verkade vara för ett tag sedan. Jag behöver ca 50 GU10 riktbara och dimbara downlights till vårt evighetsrenoveringsobjekt.. Väldigt viktigt att ljuset är varmt som halogenlampor. Pottor är uppsatta. Bara att borra hål och sätta upp lamporna när vi hittat något som inte ruinerar oss.

Vad köpte ni till era hus som ni är nöjda med?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.