Låter konstigt.

Gjorde besiktningsmannen något försök att reda ut hur det var kopplat, eller testade han bara att lösa ut jfb i de nya uttagen?


Oavsett, en korrekt installation innebär att man provar. I samband med drifttagningen så skall man testa att det finns ström till uttagen, att jord är kopplad rätt, och att jfbn löser ut korrekt. Och egentligen även att utlösningskriteriet för säkringarna är uppfyllt (men det tror jag att de flesta hoppar över, om det inte är på en plats där matningen från elnätet är svag, det är då det finns risk att säkringar inte reagerar snabbt nog).
 
Elbesiktningen har en massa fel och elbesiktnjingsmannen var inte nöjd. Jag kan för lite om el för att bedömma, därav frågan här. Jordfelsbrytaren fungerar ju i resten av huset, enl besiktningsmannen. Det låter ju inte fackmannamässigt med alla fel och eldosor som sitter löst mm. Vi kommer ha en ny elbesiktning såklart så allt blir rätt. Är det alltså ok för en elektriker som är underleverantör att installera med risk för personskada för att det inte ingår i hans offert till entreprenören? Låter konstigt, i så fall bör han väl påtala detta?
 
Elen o elcentralen har varit fullt inspektionsbar sedan start. Om de missat något till vår offert så kommer vi inte betala för några fler tillägg, entreprenören är fantastiskt oseriös så det är out of the question. Tyvärr.
 
Ja, ingår det inte i offerten är det helt ok med personskador.. Men det gäller bara elinstallationer.
 
Slugge skrev:
Ja, ingår det inte i offerten är det helt ok med personskador.. Men det gäller bara elinstallationer.
Va? Så om en privatperson har specat att elarbeten skall göras o det kan kopplas till befintlig central så är det ok att koppla fel? Låter helt orimligt.
 
A behörig elektriker har kontrollansvar för att det arbete de har utfört är säkert och korrekt.

TS skriver om jordat och ojordat. Är det uttag i samma rum så är det direkt fel.
Borende på om det ses som en kompletering av en anläggning eller utökning så blir det också krav på JFB
Sitter själva dosorna löst så är det återigen Behörigs kontrollansvar som gäller.
 
Ja, det låter ju orimligt annars. Det är ju pga att man vill ha säker el som man avtalar om att en elinstallatör skall utföra jobbet.

jrdat/ ojordat är i samma rum. Detta kommer från el besiktningsutlåtandet. Ett av flera direkta lag brott.
 
Nej, skrev fel, personskador ej tillåtet.
 
Varför skulle detta kunna bli ett " tilläggsarbete" ? Bör man inte som elektriker titta på sakerna innan offert? Vi har ritat en bild med nya eluttag mm och specat på nivå " elarbeten" . Är det då rimligt att man med detta INTE menar till säker funktionalitet?
 
Konsumenttjänstlagen säger tydligt att arbetet ska utföras fackmannamässigt. Vad gäller elinstallationer innebär det utan tvekan att det ska utföras enligt gällande normer. Och det är med andra ord en säker elinstallation.
 
  • Gilla
yxis och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.