Blir helt galen på trädgården. Den som vi köpte huset av var väldigt trädgårdintresserad. Men jag har ingen kunskap om växternas namn eller dom sall skötas. Håller på att slita upp rabatterna runt huset(jag skyller på fukten) eftersom jag inte vet vad som är typ ogräs på våren. Så runt huset kommer jag lägga singel eller vad det heter sedan någon kruka med någon växt som jag kan läsa på om innan jag planterar.

Hur skulle ni gjort med denna? Och kan ni se vad det är för växter. Är inne på att rensa berget eller rensa och börja om med växter som jag vet vad det är. Hur skulle ni gjort?

Sent from my GT-P7500 using Byggahus
 
  • uploadfromtaptalk1345310906456.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • uploadfromtaptalk1345310922445.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Jag hade absolut inte rivit upp det där! Tittar på telefonen nu, så jag kan inte se vad det är, men det finns väl ingen anledning att riva upp det bara för att du inte vet vad växterna heter? Njut av det i stället, ta med en drink ut och be växterna presentera sig ;)

Sent from my HTC Desire S using Byggahus
 
Jag och min fru hade precis samma problem, de första åren försökte vi underhålla och sköta efter det, men det funkade inte.. till slut så grävde vi bort allt för att börja om..

Vi har varken tid, ork, intresse eller kunskap.

Nu har vi en thuja-häck och gräsmatta, och är väldigt nöjda :), den tidigare häcken krävde många timmars jobb varje vecka.

Någon gång i framtiden så vill vi ha någon liten rabatt och kanske ett fruktträd, men det är inte speciellt högt prioriterat.
 
Även jag med fru river upp rabatt efter rabatt. Gräsmattor med solitära växter (det vi tyckte såg fint ut), fruktträd, bärbuskar och annat lättskött är det som finns just nu...

Sent from my Galaxy Nexus using Byggahus
 
Om du vill veta vad det är för växter så ska du ta skarpa närbilder på blad och blommor, inte klättra upp i flaggstången och fota därifrån :)

De flesta växter är väldigt lättskötta. De ska ha vatten, ljus och näring. Det räcker långt. En del växter ska ha mera pyssel i stil med med beskärning eller särskild jordmån. De behöver inte vara särskilt svåra för det.

Sedan är det förvisso så att man kanske vill ha något eget, eller något som inte ska rensas stup i kvarten, eller något som man själv tycker ser trevligare ut. Men i väntan på att de starka åsikterna infinner sig kan man ju precis som du gör ta reda på vad det är och sköta det med enkla medel. Sedan kan man byta ut ett par bestånd om året eller så. Det som vissnar eller verkar arbetskrävande kan få gå bort först...

Men att skrappa allt, näe, det skulle jag aldrig göra.

(Tror det är plymspirea med de triangulära gulvita blomställningarna till vänster om brunnen, och det där som ser ut som jättesallad eller rabarber känner jag väldigt väl igen men kan inte minnas vad den heter... vanlig är den i alla fall... )
 
Jag tror det heter prydnadsrabarber det som växer intill brunnen, och de sköter sig själva iprincip.
 
Hejda paniken!
En trädgård anlagd av en trädgårdskunnig person är en tillgång att vara rädd om.
:) Det sägs att en trädgård med rabatter kräver färre timmars skötsel per kvadratmeter än om du vill ha en perfekt gräsmatta. Googla "lättskött trädgård" så hittar du många tips.

1) Mitt första tips är att observera trädgården under ett år, så att du ser hur den beter sig. En rabatt som ser trist ut idag kanske är helt underbar på våren. Observera var det är sol och skugga vid olika tider på dagen och var ni vill sitta vid olika årstider och olika tider på dagen. Utifrån dessa observationer kan ni besluta om vad ni vill ändra för att trivas. (hur mysigt är det egentligen att dricka kaffe på en stor gräsplan omgiven av thujor?)

2) Ett minimum av skötsel kommer man aldrig i från, men man sparar mycket kraft genom att göra rätt saker vid rätt tidpunkt. Det är framför allt ogräset som behöver hållas efter och det gör man på våren/försommaren. Sedan kan man luta sig tillbaka resten av sommaren! Om du inte hinner gräva upp ogräset så dra upp det när jorden är fuktig (efter regn). Om du inte hinner dra upp så förhindra åtminstone att det fröar av sig genom att slita bort växten innan den går i frö. Genom att dra bort ogräset så tröttar du ut det och förhindrar att det blir en tät massa rötter där det till slut inte går att skilja trädgårdsväxter från ogräs.

Om det är en trädgårdskunnig person som anlagt rabatterna så ska trädgårdsväxterna fylla ut så bra så att ogräs nästan inte får plats. Sådana rabatter sköter sig i stort sett själva. Man kan också förhindra ogräs genom att täcka jorden med bark, gamla löv eller gräsklipp (gräsklippet gödslar också på samma gång). Om du klarar ett minimum av ogräsrensning så är behöver du inte göra så mycket mer. Gödsla (framför allt på våren) och vattna (om det är en väldigt torr sommar) gör nytta men är inte helt nödvändigt. Många trädgårdsväxter klarar sig bra på egen hand. Du kan helt enkelt gå efter principen att alla växter som inte trivs med din minimala skötsel får gå bort av sig själva.

3) Kunskap underlättar arbetet. Fråga, fråga, fråga. Förutom detta forumet så finns även odla.nu med väldigt många hjälpsamma människor. Dessutom finns böcker:
"Latmansträdgården"
http://www.odla.nu/artiklar/ute/design-och-anlaggning/latmanstradgarden-0

"Hjälp, jag är med trädgård"
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9173551082

"Lättjans trådgård"
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9151839792

...och så kanske en allmän trädgårdsbok med lite av det mesta i, exempelvis:
"Vår trädgårdsbok"
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9151842106

PS, Just berget ser ju oerhört lättskött ut! Varje typ av växt har sin egen skreva. Ser ut att vara växter som sköter sig själva. Vore idiotiskt att riva bort just dessa växter! Vad hade du tänkt ha istället?
 
Redigerat:
svartöra skrev:
(Tror det är plymspirea med de triangulära gulvita blomställningarna till vänster om brunnen, och det där som ser ut som jättesallad eller rabarber känner jag väldigt väl igen men kan inte minnas vad den heter... vanlig är den i alla fall... )
Tror att de vita vipporna är något syrénliknande. Kanske syrénhortensia eller höstsyrén om bilden är tagen vid denna årstid?

De stora bladen är väl den där växten som blommar med lila spiror på försommaren? Bergenia! Definitivt en lättskött växt. I skrevorna ser det ut som stenpartiväxter (går ej att urskilja)

Skulle jag ta bort någonting här så vore det i första hand låtsasbrunnen...... :thumbdown:
 
Redigerat:
Sommartorparn skrev:
Bergenia!
Så var det ja, tackar!
 
Buskarna är syrenhortensia.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.