Hej, jag har ansökt om strandskydds dispens hos kommunen i Hallands län, de vill nu veta vad vi anser var tomtplats (hemfridszon) av vår tomt på ca 5000m2.

Huset som fanns hade en byggyta på 200m2 och låg endaast ca:10meter från strandkanten på insjön. Vi vill veta vad man normalt anser vara hemfridszon. Jag hade önskat att det fanns ett "min" antal meter från huset (vid fri sikt).

Tomten är likt en udde där huset ligger mellan sjön samt en å.

Jag har nu fått i uppgift att på en tomtkarta rita in vad vi vill ansöka om för hemfridszon och jag har ingen aning om vad som är normalt. Hjälp önskas! (helst redan denna vecka)

//Hoger
 
harry73
hemfridszon är oftast den delen som ni använder som trädgård. Dvs gräsmatta, rabbatter, gångstigar, mm.
Jag skulle lämna in två versioner av hemfridzonen. En som fanns vid det nedbrunnet huset, och en som ni vill ha efter nybygget är färdig.
Då kan du ser till att överdriva lite i den gamla hemfridzonen och vara lite givmild i den nya.

T ex i den gamla situationen går ritar man hela strandet in som hemfridzon, men i den nya versionen begränsar man den lite, förutom vid den nya planerade altan/brygga :)
 
Vad jag vet finns ingen gammal hemfridszon då huset var byggt innan lagen om strandskydd kom.
Tomten går en bit in i sjön samt ån och det finns ingen möjlighet idag för någon att gå längs vår del av sjöstrandkanten.
Det finns även en byggd brygga nedanför trapporna mot stranden.

Alltså har jag inget gammalt att gå på och jag hade önskat att ha hemfridszon hela vägen ner till strandkanten.
 
harry73
Utifrån hur tomten såg ut kan du bedömma hur hemfridszonen var. Hemfridszonen är inget som läggs fast men som är beroende av hur huset används
 
OK så ytor där rabatter, stenmurar (för etapp) vårdad gräsmatta, eldplats m.m. finns så kan jag säga att detta bör vara hemfridszon. större delen av tomten är av skogsliknande karaktär och vi kan lätt se gränser på det som använts innan.
Tack!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.