Hej,

Jag har sett att det finns golvlister som har utrymme för kablar i sig. Exempelvis:

http://www.swedoor.se/index/innerdorrar/karm-oversikt-se/golvlist
http://www.kanallisten.se/kanallister.htm

De verkar väldigt smidiga och man slipper dessutom fula skruvskallar i listerna. Tydligen fäster man listerna i någon slags clips (beslag), som man fäster på väggen. Om man har putsade väggar eller betongväggar så får man borra hål och fästa clipsen med plugg och skruv.

Nu undrar jag hur svårt det är att få till det på ett bra sätt? När man borrar i putsade väggar så är det ju svårt att få hålen exakt på "rätt" ställe. Och om clipsen hamnar på "fel" höjd så hamnar väl golvlisterna i sin tur också på fel höjd (det räcker väl med ett par millimeter för att det inte ska bli rätt)?

Är det någon som har satt upp sådana golvlister i putsade väggar eller betongväggar? Har ni några erfarenheter att dela med er av skulle jag vara väldigt tacksam, så jag inte ger mig in i ett projekt med oviss utgång...:O

Jag är tacksam för alla synpunkter!
 
Det är inga problem att borra noggrant i puts/tegel/betong om man har bra grejer. För sådana små skruv som krävs för clipsen hade jag använt alligatorplugg AF5 och 5mm borr. Vid så små borrdimensioner gillar jag personligen att använda slagborr (gärna skruvdragare med slagborrsfunktion) då jag tycker de ger mer exakta hål än en stor borrhammare. Mitt favoritborr just nu är Irwins Masonry som funkar perfekt med slagborr:
http://www.irwin.co.uk/cdetail.php?cType=p&region=uk&catCode=49&Cat=&crumb=%3Ca+href%3Dallproducts.php%3FcType%3Dp%3EAll+Products%3C%2Fa%3E

För maximal precision och vinkelräta hål så kan du använda ett mobilt borrstativ. Detta från Wolfcraft är bra, och man kan koppla dammsugaren till den:
http://www.conrad.se/BORRSTATIV-MOBIL-TECMOBIL.htm?websale7=conrad-swe&pi=810543
 
Jag satte in kanallistens lister i vår förra lägenhet. Det var inga problem att få dem på plats och det behövs inte någon millimeter nogranhet heller. Men du bör nog köpa några paket med extra clips för de som följer med räcker inte om du ska få det att se bra ut. En bra slagborr/borrhammare med bra stål underlättar givetvis :)
 
Tack! Det låter ju utmärkt. :wow:

En fundering till som jag har är om det blir problem att fästa golvlisterna om väggen inte är helt jämn överallt? Finns det inte risk för att det blir glipor?

Om man fäster "vanliga" golvlister direkt med skruv & plugg så kan ju skruven pressa in listen mot väggen där väggen har en dal så att säga, vilket minskar gliporna. Går det lika bra med golvlister med plats för kablar, som ju hålls fast med hand av clips (beslag) istället? Pressar clipsen in golvlisten mot väggen tillräckligt?

Det skulle vara trevligt med lite synpunkter från er som har testat!
 
Redigerat:
Hur bra är sådana här lister egentligen?
Hur väl liknar de vanliga trälister eller påminner de om vanliga kabelkanaler?
 
Golvlisterna som jag länkade till är gjorda av trä och ser därför ut som vanliga golvlister. Om något tycker jag de ser bättre ut än standard-golvlisterna i byggvaruhusen som ju ibland kan vara lite skabbiga med småmärken och tunt färglager.
 
Har provat lister i plast och lister i mdf med clips. Det behövs definitivt inte millimeterprecision eftersom clipsen har lite extra marginal för att få ner listerna till underlaget.

När det gäller att få listen att följa buktande väggar gäller samma sak med clipsen som med skruvar. För att listen ska följa en inbuktning måste man sätta ett fäste just i inbuktningen, om du förstår hur jag menar, för att dra intill listen där. Clips eller skruv eller spik spelar ingen roll. tätare infästningar gör att springorna blir mindre.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.