Hej

Vi har beställt liggande cederträpanel till delar av vår fasad.
Vi tänkte olja dessa innan montering och det finns en liten uppsjö av olika oljor.

Någon som kan rekomendera en bra olja? ;)
Blanda i zinkoxid 10-15% för motverka dom små rackarna till svartporer?
 
Vilken olja som helst för utomhusbruk fungerar, välj bara bort de billigaste för det är mest lösningsmedel i dem.De flesta bra utomhusoljor har fungicider och uv-blockerare inblandat så det är ingen du själv behöver blanda i. Exempel på produkter kan vara Teknos Woodex, Herdins Träolja, Timberex Timberguard, Osmo 420 eller 4002.

Viktigare än tillverkaren är dock att du oljar minst 1 gång om året (gärna 2) om du vill behålla färgen på din cederpanel. Oljar man inte så ofta blir den silvergrå med tiden, om det är något du eftersträvar bör inte olja din panel alls.
 
Ok ja de inte mer än 50kvm så olja kan man unna sig ;)
Jag kan ev. få rabatt på flugger. Deras vanliga "trä olja classic" kanske kan vara något?
Annars har jag efter lite googlande funnit Jotun Benar Ceder & lärk olja som ska vara "anpassat" för just de träslagen, har för mig de stod något om att de även fanns lite pigment för att förstärka cederns djup eller något..
Vad tror ni?
 
Fått jagat ihop lite mer info:
Binar/benarolja skapar en hinna likt en lack som efter tid flagnar och sedan måste man slipa/ skrapa innan oljining.

Någon som har hört talas om tjärolja?
Verkar användas till just bla lärk och ceder.

Är ute efter en bra olja, inte prisvärd :|
 
Redigerat:
De flesta bra oljor är väldigt lika varandra. Basen är kokt linolja som är utspädd med lacknafta för att minska torktiden. Sedan kan den ibland innehålla lite tungolja (kinesisk olja) som har liknande egenskaper som linoljan. Vidare finns en fungicid (ofta tolylfluanid eller diklofluanid) och ibland en uv-blockerare inblandad. Hur oljan är blandad kan du utröna av säkerhetsdatabladen om du vill snöa in dig lite på det. En billig olja kan ha upp till 70% lacknafta inblandat. En bra olja inte mer än 30-40%.

Linoljan är det som ger vattenskyddet och är den dyraste komponenten. Du kan för maximalt skydd göra så att du stryker ren kokt linolja en eller två gånger på cedern och sedan avslutar du en med vanlig träolja (Osmo 420 Extra t.ex) för att genom den få fungicid- och uv-skydd. Men det blir det dyraste.

Jotun Benar Ceder & Lärk olja är baserad på alkydolja som pga av den större molekylstorleken inte tränger in lika djupt i träet som linoljan och därför inte ger samma skydd.
 
Tack för ett bra svar Helioz (y)

Då återstår om den transparenta svaga gyllenbruna tjäroljan kan vara ett bättre alternativ?
den säga innehålla naturligaa ämnen som träet vill ha.
 
okey, nästa vecka börjas de montera panel här. Ingen olja inköpt ännu pga detta utbud :/ Lutar åt en bra vanlig olja enligt Helioz rekomendationer.. men jag kompletterar ett inlägg till här, med lite mer förvirring :)

OK, ca 30-40% utspätt dvs de som kallas "torrhalt"?

Stället jag köpte cederträt från rekomenderade en olja med hög torrhalt tex kinesisk olja? Bra eller anus?

återigen: Tjärolja från dalfrid? någon som kan dela med sig om denna olja? Hittar ingen info om det, bara fler forum och frågor om tjäroljan :/
Tjärolja = Helt naturliga ämnen = innehåller ingen linolja = inget lockbete för svartingarna = bra eller anus?
 
Torrhalt är ett mått på det som finns kvar när lösningsmedlet dunstat. Man vill eftersträva så stor torrhalt som möjligt. Anges inte torrhalten så kan man i säkerhetsdatabladen se hur mycket lösningsmedel som är inblandat och omvänt räkna ut torrhalten. Mängden lösningsmedel är alltså inte lika med torrhalten. En olja med 60% lösningsmedel har en torrhalt på 40%.

Kinesisk olja (tungolja) har inte högre torrhalt än linolja, det handlar om hur spädd oljan är med lösningsmedel.

Tjäroljan från Dalfrid är enligt dem själv en blandning av dalbränd tjära, rå kallpressad lagrad linolja, balsamterpentin och pigment. Tjärans och pigmentens funktion är UV-skydd och som ett naturligt anti-mögelmedel. Om man vill använda en miljövänlig olja är den säkert ett bra alternativ till de mer moderna oljorna.

Återigen, det spelar inte så stor roll vilken olja du väljer. Täta underhållsintervall betyder mycket mer än valet av olja så länge man väljer en kvalitetsolja.
 
Tack för all information Helioz! Vart en hel djungel och inte blir man klokare av alla dumma färghandlare som inte vet något här i stan.
Vi köpte 2 provburkar vanlig olja från flugger. En naturell och med pigment av sk. "ljus teak".
Bifogar bilder om någon annan förvirrad i samma tankegångar läser här kan få se skildnaden. bild-27.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
bild-26.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Då cederträt kommer i både ljusa och mörka nyanser så fick den ljusaste panelen få bli vårt testobjekt. Vi kapade tre bitar varav den vänstra är helt obehandlad, den mittre är oljad 2ggr med vanlig olja och den högra är pigmenterad med "ljus teak" med ena halvan 1gång och andra halvan oljad 2ggr.

Den pigmenterade täcker träets struktur alldeles för mycket och förstör cederns utseende.
Valet är solklart för oss. Fluggers träolja "impredur" utan pigment får det bli. Ska funka bäst till fasad av deras sortiment. (y)
 
Ett tips! Köp en träolja som innehåller UV filter, då bryts den inte ner lika snabbt som en "vanlig" träolja gör! Flügger har en som heter Impredur, Jotun har också UV-Filter och Flüggers systerföretag Yunik har också en.

Köper man en olja utan UV filter så kommer solen att äta upp
pljan snabbare och du behöver olja oftare. En träolja med lacknafta som lösningsmedel har också en tendens att bli smutsigare med tiden än en träolja utan lacknafta som lösningsmedel.
 
  • Gilla
MatsSthlm
  • Laddar…
Glömt å nämna, men fluggers impredur olja blev de ingen bra med. Bildade en klibbig yta.. Blev jotuns benar ceder å lärk olja. (den bildar ingen lack som övriga oljor i benar serien) ;) och Resultatet blev mycket snyggare oxå. Den har oxå uv filter.
 
Redigerat:
Hej poitsu, jag har problem men min ceder fasad och kollar runt på nätet efter lösningar, hur har det gått för dig? Hur ofta oljar du och vad använder du för olja? Tacksam för information
 
Med många lacker och oljor som är utspädbara/baserade på lacknafta eller terpentin, kan det vara en bra idé att om man stryker flera lager, att första lagret är utspätt med 20-30% extra terpentin då det gör att oljan tränger in djupare i träet och inte blir en hinna utanpå. Då sitter oljan/lacken även bättre förutom att den impregnerar bättre. Lager nr 2/3 osv bör inte spädas ut.
 
Hej har du testat tjärolja på din fasad?

P poitsu skrev:
Fått jagat ihop lite mer info:
Binar/benarolja skapar en hinna likt en lack som efter tid flagnar och sedan måste man slipa/ skrapa innan oljining.

Någon som har hört talas om tjärolja?
Verkar användas till just bla lärk och ceder.

Är ute efter en bra olja, inte prisvärd :|
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.