Hej alla byggare och husägare.

Bakgrund: Har fått rätt att köpa en tomt 40 meter från havet i Sundsvall, har sökt bygglov för ett 70 kvm fritidshus i ett plan. En granne har flyttat in i år, han fick bygga ett stort hus m året runt standrad. området ligger utanför detaljplan men ligger bra till. Han har sökt förhandsbesked fr 2006 och byggt 2011/2012. Han byggde med de gamla strandskyddsreglerna och fick igenom det. Jag har pratat med en fd bygginspektör som sa att det förmodligen skulle lösa sig för oss också, vi sökte ett bygglov och nu ringde kommun och sa att det förmodligen inte skulle kunna medge bygglov.

Problem: Vad skall vi göra och vad gäller, vi tror och hoppas att det skall lösa sig, men det känns inte bra att de börjar att krångla på en gång. Jag kan inte reglerna riktigt så det känns som jag behöver hjälp.:confused:

Pastorn
 
Redigerat:
Gratulerar. :)
 
Du har fått köpa en tomt, av kommunen? Sen får du inte bygglov? Vad säger avslaget då?
 
Jag har fått köpa av en privatperson och kommunen säger att de nya strandskyddsreglerna gör att det inte går att få bygglov. Vi har begärt ett möte med kommun och de skall få vissa vad som gör att vi inte skall få bygglov. De nya reglerna skulle göra så att det blev lättare att få bygglov och grannen som fick igenom sitt bygglov med de gamla reglerna...:mad:

En fd bygginspektör som vi känner sa att det nog inte skulle bli några problem... Han hade det området tidigare...

/Pastorn
 
De nya reglerna skulle göra det lättare i vissa lägen. Nu misstänker jag att havsläge i närheten av Sundsvall kanske inte räknas till de lågexploaterade områden som skulle få lättnader.

Grundprincipen med strandskyddsreglerna är att det råder totalt byggförbud inom 100m (i vissa fall 300m) från stranden. Tanken är att det skall vara en helig princip.

Men det finns möjligheter till dispens. Det vanligaste skälet att någon får bygga inom strandskydd är att marken redan är exploaterad, det finns någon form av bebyggelse på tomten sedan tidigare eller liknande. Då får man ofta rätt att bygga något nytt som inte är en kvardatcentimeter större än det bef. och ofta får det inte heller ligga närmare stranden än den befintliga byggnaden.

Men det finns fler varianter på upphävt strandskydd. Du kommer att behöva en expert som kan hjälpa dig med argumenten.
 
Området har inte bebyggts speciellt mycket de sista åren enl kommunens statistik, dock fick en bygga i ett stort hus som " fritidshus" och det ligger ganska ensamt i anslutning till 3-4 andra hus, vi ville bygga ett mindre fritidshus.
Jag tycker att det är rimligt att man kan bygga ett till fritidshus, man hindrar inte åtkomligheten för allmänheten och vi har lagt in en bit för stig ner till vatten.

Vilka varianter kan man tänka sig? Jag har lite kontakter på juridiksidan och den fd bygginspektören och några större entreprenörer inom bygg! Även min fru har en släkting som sitter på denna avdelning, men jobbar inte direkt med byggloven.

Hoppas man kan få lite tips, det känns som lite godtyckligt när man pratar med kommunen. Även markägaren har vi god kontakt med.

/Pastorn
 
Prata med dina jurist kontakter, detta är en specialist kunskap som man inte bör anlita en "vanlig" advokat till. Utan låt dina juristkontakter förhöra sig inom sina led efter ett bra namn. Och det är troligen inte advokaten som skall driva frågan utan bara förse dig eller rätt arkitekt med bra juridisk argumentation, om advokaten syns för mycket kan det resa försvarstaggarna på tjänstemannen.

Alternativt kan man troligen komma långt med hjälp av en arkitekt som har erfarenhet av strandnära byggen, de pratar "rätt språk". Både i att tala om hur lite bygget stör strandlinjen och hur lite inverkan det får på allmänhetens tillträde, eller att det tom. blir bättre för allmänheten, Du kan ju också försöka få tips av de som har byggt.

Men var observant på deras reaktion, det sker väldigt mycket mygel runt strandskyddsärenden, allt från att tjänstemännen kan vara mer villiga att se mellan fingrarna med en ansökan från en VIP som kan fixa arbetstillfällen (eller rätt arkitekt) , till kompiskorruption eller regelrätta mutor.

Så de som har fått lov kanske inte är så pigga på att förklara hur det gick till.
 
Det låter som om du vet ganska mycket om dessa frågor, vi är beredd att gå ganska långt med detta ärende.
Jag återkommer med mer info senare i veckan, vi skall träffa kommunnen denna vecka.

Vi måste lära oss rågången om vilka de är som tar beslut i kommunen och kan påverka. Det har varit ganska mycket mygel gammalt tillbaka.

Återkommer

/D
 
Jag skulle nog vilja påstå att om det som du säger rör sig om totalt 4-5 hus i området och du vill bygga ytterligare ett så tillhör området vad som kallas sammanhållen bebyggelse och kanske är det så att kommunen anser att området behöver detaljplaneläggas när antalet hus ökar?

Att få strandskyddsdispens för nybyggnation är i regel svårt skulle jag vilja säga, har ni köpt tomten utan något förhandsbesked?

Här i min hemmakommun tillåts i stort sett INGEN nyexploatering i strandnära lägen i s.k. "orörda"/lågexploaterade områden...

Återkom gärna med mer info när du träffat bygglovshandläggarna!
 
Efter vad jag läst kan det på vissa ställen vara just att en person fått bygglov som gör att nästa inte får det. Att de säger "Nu räcker det".
 
Har nu varit på möte med kommunens handläggare och det verkar vara så att det finns 6 olika punkter som gäller.
Kan man inte fylla någon av dessa får man inte bygglov.

Vad gör man då????

Tydligen så kommer det en regel LIS som gör att det skall underlätta för bygga i strandnära lägen . De visste inte hur omfattande den är, men det är troligen för att underlätta i inlandet.

En anna resa är att bekosta en detaljplan( vad kostar det?)

Hela området har fått kommunalt vatten så det borde finnas argument för att göra detaljplan.

Jag skall kolla med han som kan mest om strandrätten på kommun och se vad man kan göra.

Kan ni komma med tips och ideer hur man kommer runt strandskyddet med konkreta fall så är det bra...

Synpunkter...


/D
 
Förhandsbesked


Vi sökte ej förhandsbesked då vi hade fått info om att när grannen nyligen byggt så skulle det nog inte vara några problem med vårat, men det vissade att han sökte med de gamla reglerna om strandskydd.

Nu har jag svarat på den.(y)

/D
 
De nya strandskyddsbestämmelserna finns att läsa här. Se kap 4 och kap 7.
 
Bra med korrekt info med lagtexten, tyvärr är det svårt för oss som inte arbetar med det att tolka allt.

Jag hoppas att någon/några med erfarenheter kan upplysa om erfarenheter med avslag och hur man fått igenom byggloven med dispenser.

Det blir mkt om lagtexten, min fråga är fortsatt om det går att kringå dessa 6 olika dispenser med argumentation eller om man är fast i kommunens godtycke och pekar på reglerna i lagtexten.


Hoppas fler delger sina erfarenheter, jag updaterar tråden i mina kontakter med markägare, jurister, kommun och länsstyrelser.


/D
 
Jag är ingen expert, men jag är ganska övertygad om att din argumentation måste bygga på att få det till någon av de 6 punkterna som godtas.

Men folk kan vara oerhört kreativa när det gäller att argumentera om sådant.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.