Eller vad krävs av tomten för att ett bygglov för en mindre hyresfastighet ska godkännas? Någon som har egen erfarenhet?
 
Ingen egen erfarenhet, men vad du får bygga styrs av kommunens detaljplan. Där kan de styra saker som antal våningar, om det får vara ett flerfamiljshus, etc, men INTE upplåtelseform! Dvs kommunen kan inte styra i detaljplanen om ett flerfamiljshus ska innehålla hyresrätter eller bostadsrätter (något många missar när de klagar på att "kommunen borde skapa fler hyresrätter"). Det enda kommunen kan göra är att välja vem man säljer marken till, men även om man säljer till en exploatör som bygger hyresrätter så kan de ju snabbt ombildas till bostadsrätter nästan omgående...
 
Som sagt, i de bygglov som grundar sig på detaljplaner etc kommer det inte stå ett dugg om upplåtelseform. Däremot kan byggnadens användningsområde styras: Du kan inte bygga ett hus för bostadsändamål om detaljplanen inte medger detta. På mark utanför detaljplan är det friare.
 
Man får inte bygga ett flerfamiljshus på en tomt där planen föreskriver en/tvåfamiljshus.
 
Så här står det t.ex. i detaljplanen där jag har köpt tomt och byggt hus:
"Endast en bostad får uppföras"

Även om det kanske går att hitta kryphål är det ju ganska tydligt vad som menas.
 
Det är som sagts ovan vanligen så att på en "vanlig" fastighet får uppföras en/tvåfamiljshus om det inte specifikt står att det endast får vara en lägenhet/boendeenhet. För att få bygga ett flerfamiljshus (fler än 2 bostäder) så måste det specifikt medges i detaljplanen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.