Jag och min sambo har nyss flyttat till en hyresrätt och har där två dörrar som går till sovrummet, en från hallen och en från köket. Vi har fått tillåtelse att spika igen dörren till köket, vilket vi gärna skulle vilja göra då sovrummet är litet och dörren tar upp mycket yta som annars skulle kunna användas till annat.

Vi undrar nu hur mycket det skulle kosta att spika igen dörren till köket? Någon som har gjort det förut och vet på ett ungefär? Då det, som sagt, är en hyresrätt vill vi inte lägga ned alltför mycket pengar på rust.
 
Jag gjorde det för många årsedan i min bostadsrätt. Kommer inte ihåg något exakt pris men det är absolut inte dyrt. Några reglar, gips, skruv, spackel, slippapper och ett 6 pack öl. :)
 
Billigast är ju att inte använda dörren :)

Annars så kostar det inte mer än kanske 250-300kr att sätta igen dörrhålet. Vad som tillkommer är ju omtapetsering och nya lister i två rum.
 
Mikael_L
Ett paket spik och en hammare?
max en hundring då?

Eller menar du att ta bort dörr, karm och foder och göra heltäckande vägg?

Då blir det väl ca 8 meter regel och 2 st gipsskivor och lite spik å skruv och akrylfog för ca 300 kr och sen till det tillkommer sen spackling och målning eller tapetsering av två rum, vilket beror väldigt mycket på vad ni kostar på er för tapeter eller färg.
Men det är det sista som definitivt kommer kosta mest, både pengar och tid.


Välkommen till forumet, förövrigt. :)

edit: vad jag skriver långsamt då ... :blushing:
 
Tack :)

Det ingår nytapetsering av sovrummet.

Så om jag förstår det rätt så är det reglar, gipsskivor, spik, spackel, akrylfog och lister vi behöver?
 
Mikael_L
Ja, på ett ungefär.
Men det finns en massa saker vi inte vet något om.
Är det en väldigt bred dörrpost behövs det dubbla mängden reglar, är den ganska bred behövs det "bara" bredare regel, men samma mängd.
Sen har vi väggmaterialet i dörrposten som bestämmer vad det behövs för att fästa reglarna.
Trä = spik eller skruv
Betong = borrhammare + plugg + skruv, eller spikplugg.
Lättbetong (jobbigt material) = någon slags specialinfästning, där har jag så dålig koll att jag inte föreslår något.
osv.

Sen kan man ju överväga att sätta OSB-skiva bakom gipsen som är jättebra att ha där om man vill hänga upp något på väggen där. Det betyder ytterligare 250:-
OSB ger också ca 4-5 dB extra ljuddämpning mellan köket och sovrummet.
Själv skulle jag kostat på mig det.
 
Hur sitter strömbrytarma till taklamporna? Blir rätt mkt dyrare om man behöver flytta sånt. Är både opraktiskt och ser dumt ut med en strömbrytare mitt på väggen


Sent from my ST17i using Byggahus
 
  • Gilla
Mikael_L
  • Laddar…
Beror lite hur länge ni tänkt bo i hyresrätten. Inget kul att kosta på en massa och sen kanske hyresvärden ändrar sig och ni får återställa. Enklast är som Nimajneb skrev. Att stänga dörren och ta bort handtagen. Annars går det också att haka av dörren och bygga eller hitta en bokhylla som täcker öppningen. Ev får ni sätta något i springorna, om hyllan är allt liten.
 
Efterssom frågan är ställd om kostnad så gissar jag att zellie vill veta vad det kan kosta att få det gjort. Jag gissar att en snickare gör det där på ungefär en dag, själva snickrandet kan mycket väl gå på 1 - 2 timmar, men material skall skaffas, bäras in, verktyg skall in och ut osv.

Sedan skulle jag tro att en målare kommer att debitera typ två dagar. Det arbetet blir korta snuttar, målaren spacklar en sådan sak på 10 minuter, så skall det spacklas en gång till, slipas, resten av väggen förberedas för tapetsering, tapetseras osv. Med restider, och bära material och verktyg så drar det iväg.

Räkna med timpenning på ca 500 inkl. moms.

Total materialkostnad skulle jag gissa hamnar på ca 500 - 1000 kr, plus tapetkostnad.

Finns mycket att spara på att göra det själv.
 
MagnusSt skrev:
Hur sitter strömbrytarma till taklamporna? Blir rätt mkt dyrare om man behöver flytta sånt. Är både opraktiskt och ser dumt ut med en strömbrytare mitt på väggen


Sent from my ST17i using Byggahus
Kanse inte är det viktigaste med tanke på att det är en hyresrätt.
 
Nja, om vi ska göra det så kommer vi att göra det själva. Det vill säga, att anställa en snickare för jobbet är inte aktuellt.

Tack för alla svar. Vi har fått lite att tänka på.

Undrar också hur avancerat det skulle bli/vad man ska tänka på, om man någon gång i framtiden skulle vilja återställa arbetet och sätta tillbaka dörren?
 
Förstör ni inte dörrkarmen så är det ju bara att göra allt baklänges
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.