Hej! Vi har en sommarstuga som är byggd i vinkel och i vinkeln är det ett gjutet betonggolv med inglasad altan. Kortsidan gränsar mot köket och vi funderar på att bygga matrum där. Kan man mura en spismur på betonggolv och hur bär man sig åt med väggen, vilket material i reglar o.s.v?
Mvh Eva
:-/
 
Spismur? Menar du murspis/öppen spis med kasett typ? Golvet torde hålla. Väggarna är det värre med. Prata med sotaren eller en expert. Normalt handlar det om att du måste bygga upp någon form av stenmur (lättbetong, leca, tegel) mot trävägg (om den ska stå mot en trävvägg?). Det finns dock färdiga typgodkända murspisar som man får ställa direkt mot trävägg, tex Rosendal och Contura 460 från Nibe - se nibe.se. Om man kan nöja sig med en sån så blir det normalt enklast och billigast.
 
Helst av allt vill jag ha en mur som även värmer in mot köket och en vedspis.
Eva
 
Tror du att du kan förklara lite närmare vad du menar?
Vill du ersätta en befintlig vägg?
Vill du bygga en ny vägg?
Ska du ställa "spisen" mot en befintlig vägg?
Kanske alla tre på en gång?

Vad gäller brandskydds kraven så installatör av spis, eller sotaren brukar veta.
 
Jag vill ställa spisen mot en befintlig vägg av trä. Förmodar att den måste rivas och ersättas av annat material.
Eva
 
Om det är den väggen du vill "värma" med blir du tvingad att ta bort den. Vad gäller brandskydd, se ovan.
Om det är ett problem att ta bort den eller ej, beror på om den är bärande eller inte. Är den inte bärande så är det bara att riva bort den, om där inte går rör för el eller ngt annat vill säga. Men riv inte utan att veta vad det är för en vägg.
 
Du kan söka på masonary, brick, oven, stove osv.. Många träfffar på meningslösa böcker okså, men anglosaxarna gillar murade spisar i alla former. Du kan få många ideer. Vissa sidor är riktigt bra, men svåra att hitta.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.