zenobia skrev:
Jag hade tagit dit en elektriker för att se vad som felat. Om det visar sig att grannens brorsas kusin lillebror installerat utebelysningen enligt värsta möjliga alternativ då hade jag kontaktat säljaren och berättat vad jag kommit fram till.
Det tror jag inte att man har mycket för, att man vet att den som gjort det inte är behörig. Om det däremot är uppenbart felmonterat så kanske man kan skrämma säljaren med det.
 
kurtsune skrev:
Intressant det du skriver, kan väl aldrig vara lagligt (?) Med frånskiljare stoppar man ju huvudet i sanden istället för att åtgärda felorsaken. Föredrar nog att ha utebelysingen släckt isåfall än att veta att den läcker ström nånstans....
Utan 'frånskiljare' så hade någon kunnat fått en etta med jordvärme.

Det kan fungera i sutton år utan problem. Plast är kallflytande, det räcker att det är något som trycker mot ledningen på ett olämpligt ställe och strömsätter något annat.

Det exemplet behöver inte vara ett installationsfel, eller brist på kunskap utan en jäkla otur. Och då ska vi vara glad och tacksam för jordfelsbrytare.

Men det är klart att det kan vara ett annat fel, men jordfelsbrytaren är helt rätt, bevisligen. För annars så hade du fått reda på att något var fel på ett mer otrevligt sätt och eventuellt på ett ödesdigert sätt.
 
Redigerat:
Precis det som var min poäng i mitt inlägg tidigare: Läckströmmar finns alltid, det är när de kommer över 30mA som JFB löser ut. Avstörningsfiltren i stationära datorer och en del andra hemelektronikapparater skickar t ex fullt medvetet någon halv mA var ut i skyddsledaren. Helt avsiktligt. Det är därför man oftast monterar 30mA och inte känsligare typer, även om det ur människokroppsperspektiv borde vara det. I miljöer med mycket läckströmmar/industri används ofta JFB på 300mA istället, men mer för brand- än personskydd. Läckströmmar finns alltid.

KurtSune: Naturligtvis är det lagligt med frånskiljare och med flera JFB. Jag har t ex fyra i huset - en för över-, en för nedervåningen, en för elelementen (som är min backupvärme och som jag inte vill ha på samma som värmepumparna) och en separat för garaget och uteuttagen. Och den i garaget går lite titt som tätt, vilket brukar betyda att motorvärmakablarna och deras kontakter börjar behöva ses över. Kan vara kasst i bilen också. Men tack vare JFB får jag reda på det innan - precis som nämns ovan - det händer något mer otrevligt.

Du hade ju gammal el i övrigt i huset, eller hur ? Och det har varit långa perioder när den inte löst ut ? Ta då JFB som ett tecken på att det nu är lite väl mycket läckström och att något behöver ses över. Av dig alltså, inte förre ägaren. Som någon sade kan det räcka med spindelväv, för att inte tala om alla spännande insektsrester som samlas i utelamporna, insekter som drar sig dit av ljuset :eek:.
 
Redigerat:
Nyfniken skrev:
Menar du att det borde vara olagligt med strömbrytare?!

Då kan du nog slå av det mesta du har där hemma...
Att koppla från utebelysningen från någon som helst JFB bara för att den annars löser ut låter inte särskilt tillåtet. Ialla fall är det väl knappast den smartaste lösningen på problemet, eller...?
 
kurtsune skrev:
Att koppla från utebelysningen från någon som helst JFB bara för att den annars löser ut låter inte särskilt tillåtet.
Jag läser din mening om och om igen, men förstår helt enkelt inte vad du menar. "från någon som helst JFB"?!
 
Nu vill jag veta vad som är fel. Kan ingen inspektera denna ytterlampa?
 
kurtsune skrev:
Att koppla från utebelysningen från någon som helst JFB bara för att den annars löser ut låter inte särskilt tillåtet. Ialla fall är det väl knappast den smartaste lösningen på problemet, eller...?
Menar du möjligtvis "koppla förbi"?
Annars förstår jag inte vad du menar.
 
tio_Pepe skrev:
Menar du möjligtvis "koppla förbi"?
Annars förstår jag inte vad du menar.
Javisst, koppla förbi JFB såklart. Det var väl det mycke_nu antydde att de flesta gjorde för att lösa problemet (om de nu inte hade en separat JFB)? Ursäkta att jag uttryckte mig otydligt.
 
Nej, jag menade var att man har en tvåpolig brytare för att kunna koppla bort installationer utomhus om dom drabbas av fukt och löser ut JFB så att hela huset blir mörkt.

Man får givetvis aldrig sätta en jordfelsbrytare ur funktion.
 
mycke_nu skrev:
Man får givetvis aldrig sätta en jordfelsbrytare ur funktion.
Får man inte? Är det olagligt?
 
Mikael_L
Frågan likaväl som svaret har ju flera bottnar, men svaret kan nog i princip anses vara ett JA.
 
Självklart olagligt om installationen kräver JFB.
 
mycke_nu skrev:
Självklart olagligt om installationen kräver JFB.
Nu ändrar du förutsättningarna. Det var väl utomhusbelysning vi pratade om?

Edit, Googlade lite snabbt: "All utomhusbelysning och andra produkter som används utomhus bör vara anslutna till en jordfelsbrytare." ESV.
 
Mikael_L
Jag vet egentligen inte om du menar själva handlingen att koppla ur en JFB eller en elanläggning utan JFB.
Men jag kan ju gissa.

Om vi börjar med det enkla, själva utförandet.
Kopplar en behörig elektriker ut den, eller en som jobbar med lön under någon annans behörighet är det inte en olaglig handling. För alla andra är det en olaglig handling, att hålla på och skruva i JFB'n.


Om vi sen tittar på elanläggningen i sig blir det lite knepigare.
Sen år 19xx ska alla uttag vara skyddade av JFB.
Att koppla ur en JFB i sådan modern anläggning torde ju därmed alltid vara olagligt. Såvida inte JFB'n endast skyddar fast ansluten utrustning (eller trefasuttag med lite större märkströmmar).
Och förövrigt, vad menar vi med olagligt egentligen?
Är det huset som är olagligt?
Kan åklagare stämma huset vid tingsrätten?

Det är fastighetsägaren som ansvarar för elanläggningen, men jag tror inte att det juridiskt går att ställa krav på ett sådant kunnande om sin elanläggning att man kan dra fastighetsägare till domstol över detta. Särskilt iom att fastighetsägare i princip knappt får nudda någon del av installationen utan att bryta mot lagen.
(Här är ett typexempel på ansvar och befogenheter som inte matchar.)


Men om vi fortsätter med ett äldre hus, där en JFB har eftermonterats då.
Är det tillåtet att ta bort denna JFB igen då?

Detta är en rätt intressant fråga... Någon som vågar sig på en gissning, eller t.o.m verkligen vet vad som gäller.
 
Mycke_nu skrev att man "givetvis inte får sätta en JFB ur funktion".

För mig är en "ur funktion-sättning" att man (eller rättare sagt "behörig") till exempel tar bort den från anläggningen.

I TS fall så får utebelysningen JFB att slå ifrån. En tänkbar (men helt galen lösning) är att man då kopplar bort JFB från kretsen. Såvitt jag vet finns inget krav på JFB till utebelysning.
Man kan även tänka sig att armaturerna inte klarar all väderlek, till exempel kraftiga skyfall. Man skulle då kunna tänka sig en lösning med tvåpolig brytare som man kan koppla ifrån utebelysningen med när man inte använder den för att slippa att JFB slår ifrån i onödan.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.