okej, tyvärr var den enda på trosa kommun som kunde hjälpa mig på semester tills nästa vecka så får vänta med den frågan tills måndag.

@jackt hur är området? förstått att det är en pendlingstad och väldigt "dött". Vilket jag iof sig gillar. men i övrigt? tips på smultronställen? Vi har hyrt bil och tänkte åka runt lite i området ikväll nu.

@snickarboden redan gjort. :)
 
anglosvensken skrev:
@jackt hur är området? förstått att det är en pendlingstad och väldigt "dött". Vilket jag iof sig gillar. men i övrigt? tips på smultronställen? Vi har hyrt bil och tänkte åka runt lite i området ikväll nu.
Just där huset ligger som du skall titta på är "landet", åkrar och bondgårdar är grannar. Annars är det som sagt ett mindre samhälle med allt som man kan behöva. Det som inte finns där finns i Trosa ca 10 km bort..
Men visst är det en "pendlarstad", det har det alltid varit. Du åker med tåget upp till Stockholm på 40min. Du är på E4 på några minuter och åker till södra delarna av Stockholm på ca 35-40 min (Typ IKEA Kungens Kurva).
Smultonställen finns överallt, svårt att vara objektiv när man är uppvuxen här och nyligen återkommen efter ett tio-tal år i storstan.. :)
Det räcker att åka om kring och se naturen för att vilja stanna.. ;)
 
Vad kan ett eventuellt mini-reningsverk kostad, 100 000?
 
Såg någon tråd nyligen med priser, men från 40-50000 till 100000. Beroende på modell och kapacitet. Sedan tillkommer serviceavtal å sånt..
 
anglosvensken skrev:
Hej allihopa!

Helt ny här på forumet och tänkte direkt börja pressa er på allt vad ni vet om husköp. :)

...
För inte om det vore nog med att köpa ett hus som kräver renovering så måste jag även sälja idén till "chefen" som vill att vi ska köpa bostadsrätt i centrala Stockholm i stället...

/ Daniel
Det ser ut som ett charmit hus och då du inte avslöjar er ålder eller krav på "standard" är det svårt att låta fördommarna spela - helt ;) Försöker hjälpa till kring liiiivet i ett hus.

Min inlaga.

Det kanska ska ses som ett hus att lära er på. Lära er om husägande och om ni som par vill bo på landet. Likt utrycket tonnårsbil, i sådant skick att ni tvingas renovera och ta er an det mesta.

Detaljstudien av kakelungnrn säger mig att den som tidigare byggt huset inte lagt sin själ i det. Hur är då kvalitén på andra arbeten som inte syns.. El, vvs etc. Jag tror ni ska vara beredda på allt. Därmed inte sagt att det är dåligt. Tycker ni det är kul är det ju kul. Ibland vill någon i parten ha ett klart boende medans andra tycker att renoveringen i sig är livet vilken sliter på en relation.

Risken är att din partner ej gillar invasion av mördarsnigel, dragiga golv, kalla vintrar, mörka vintrar eller leva i en arbetsplats.

Känns det övermäktigt kan ni sälja till våren, kanske till förlust på 1-200', jättemycket pengar men inget som raserar era liv. Gillar ni båda känslan ni får - köp. Men ha en gemensam plan för livet, huset och byte av bostad.

Din livsguru.
 
  • Gilla
p.lundgren och 1 till
  • Laddar…
Om det står "stort behov av renovering" i en mäklarannons, då är det verkligen allvar.
 
Tack alla för er snabba hjälp och förklarande svar, lite kommentarer från oss efter visningen igår.

Varning, långt och mycket utdraget inlägg! :)

@jonstorp, vi har en lång bit kvar till pensionen om man säger så. :) Jag närmar mig 30 och tjejen har nyligen passerat 20. Men vi vill båda ha ett gammalt hus och har sen länge prenumerat på gård och torp, gods och gårdar osv. Så vi letar helt klart efter ett projekt.

@andersmc, du hade så rätt så. :)

@jackt, väldigt mysigt område, vi åkte mot hamnen i Trosa och åkte över till ön mittemot och satte oss på klipporna och fikade i solen. Väldigt trevligt område!

I princip kan man säga att man egentligen behöver göra om allt. Det fanns spår av fukt på vissa delar runt taket, vatten och väldigt fuktigt i källaren, eternitplattorna hade på vissa delar gått sönder och de hade lagt en en massa fula mattor och klickgolv över det fina trädgolvet som var orginal. (om det påverkar fukten i källaren vet jag inte). Elen var gammal och sen så har vi ju problemet med avloppet som jackt nämnde.

Efter att ha räknat lite igår så kom vi fram till ungefärlig kostnad att göra om huset till ett bra skick:
Fasad (ny träfasad + isolering): Ca 75-100 000: -, vi gör allt själv, med hjälp från vänner och släkt.
El: Ca 50 000: -, vi har familjemedlemmar som är elektriker som kan göra jobbet.
Tak (nytt tak + isolering): Ca 100 000: -, vi gör allt själv, med hjälp från vänner och släkt.
2 badrum: Ca 100-150 000: -, vi skulle troligtvis ta in hjälp med detta.
Kök: Ca 50-75 000: -, vi gör allt själva (vitvaror har vi 50% rabatt på från vänner)
Avlopp: Ca 50-100 000: -, Ej funderat om vi gör det själva eller inte.
Kakelugn: Inte den blekaste, vågar inte gissa.
Interiört:Ca 50-75 000: -, vi gör allt själva inkl. nytt innertak, måla om, ta fram orginalgolv och slipa det, eventuellt ta ner och sätta upp några väggar.

Så ca 500-600 000: - för att få i ordning på huset plus 2-3 års hårt arbete utan någon egentlig fritid. Det är väl ungefär vad vi hade räknat med och väl inom budgeten (beroende på slutbud).

Andra tankar om huset:
Plus:

  • Vackert golv
  • Vacker kakelugn
  • Superfin tomt
  • Utanför detaljplan så enligt mäklaren kunde man göra förändringar av fasad osv. utan att ansöka om bygglov så länge man inte förstörde husets karaktär.

Minus:
  • De extra 1200kvm som man har fri nyttjanderätt till går inte att köpa loss
  • Bara 2 badrum, det på övervåningen kommer man enbart åt via master bedroom och det på nedervåningen ligger med ingång från köket.
  • Läget är inte 100% vad vi letar efter, vi vill ha närmare vattnet helst sjötomt även om kostnaden då går upp.
  • Mycket som måste göras i princip omedelbart.

Då vi inte arbetar med något som helst praktiskt och vi vet om att vi inte besitter kunskapen för i princip något av de arbeten som måste utföras utan vi skulle behöva lära oss från grunden så bestämde vi oss för att inte lägga ett bud. Ett projekt av en sån här stor karaktär kräver som vi ser det antingen en yrkeskunskap alternativt att det här verkligen är ens egna drömkåk med drömläget så man har passionen som får en att inte påbörja projektet men att avsluta den. Utan någon separation eller skilsmässa. ;) (alla har ju sett drömkåken...)

Vi har helt klart fått något att tänka på för framtiden men den här visningen har gett oss blodad tand. Nu har vi ändå bestämt oss för att inte bara gå på lägenhetsvisningar utan även husvisningar de närmsta året då vi egentligen inte hade tänkt köpa till nästa år, då vårt 2a hanskontrakt går ut i juni 2013. Lyckas vi inte hitta vår drömtomt eller drömhus tills dess då blir det bostadsrätt i Stockholm i några år innan familjelivet kommer och det blir ett måste att flytta till hus.

Så vad letar vi efter?
Antingen en udda byggnad, t.ex. en gammal kyrka, kvarn, stall, skola eller liknande. Alternativt ett gammalt hus gärna med flera tillhörande byggnader för att få en liten gårdskänsla precis vid vattnet.
Ex: http://www.hemnet.se/bostad/villa-7rum-oxelosund-oxelosunds-kommun-styrmansgatan-11-3983939
Ex: http://www.hemnet.se/bostad/fritids...ra-e4-an-norrkopings-kommun-backeby-3-3757057

Ser ni något liknande så får ni gärna ropa till om det finns i Stockholm +30-60min resande. ;)

Tills dess så hörs vi här på forumet!
 
Utan att direkt kunna peka på var så tror jag att din kalkyl är lite optimistisk. Möjligen så kan man peka på badrummen, där räcker inte 150 000 för två badrum om man inte gör det själv.

Det kommer att visa sig att det finns ännu fler saker som måste åtgärdas. Hur var det ex. med värmeanläggningen? Troligen mer omfattande VVS arbeten utöver det direkta i kök o badrum.

Så jag skulle gissa att en mer realistisk kalkyl ligger på 1 milj, med mycket eget arbete.

Grattis att ni inte hakade på.
 
Ett tips i all välmening: om det där familjelivet gör att ni flyttar till hus, välj då inte ett renoveringsobjekt. Det är trevligt att hinna se sina barn ibland också ;-) Lycka till!
 
Tycker ni gjorde ett korrekt beslut för er del att inte gå vidare.
En reflektion som inte bara gäller er utan jag har sett det hos många förstagångsköpare, är att man förväntar sig att vänner o bekanta ska ställa upp o göra en massa jobb åt en. Visst kan en elektriker kusin komma förbi en eftermiddag på fika o dra några trådar osv man att tro att folk ska lägga veckor med jobb och ofta nästan gratis är naivt att tro.
 
  • Gilla
Joak
  • Laddar…
@hempularen, Värme och mer omfattande VVS hade inte räknat på, den ska läggas till nästa gång. Sen dyker det ju alltid upp saker vid en besiktning innan ett eventuellt köp iaf. Men ska börja räkna på det också. Badrummen skulle vi göra själva, det var med kakelugnen vi skulle behöva få ta hjälp. Skrev lite fel där. :)

@bifuel Näe än dröjer det nog 4-5 år innan det börjar bli dags med hus pga av familjeplaner. Men då jag tror det är i princip omöjligt att göra ett sånt här stort projekt när man har barn så måste det ske innan. :)

@nimanjeb: Du har helt rätt. Vissa saker kan man säkert få hjälp till med mycket tjat om att hur mycket "familjebanden" betyder och lite ersättning men det mesta får man ju göra själv. Och hade vi känt att det här var vår husdröm då hade vi slagit till än då. Men att slita som en varg i 2-3 år och sedan inte vara 100% nöjda med läget, näe den resan gör vi ogärna.
 
Nimajneb skrev:
Tycker ni gjorde ett korrekt beslut för er del att inte gå vidare.
En reflektion som inte bara gäller er utan jag har sett det hos många förstagångsköpare, är att man förväntar sig att vänner o bekanta ska ställa upp o göra en massa jobb åt en. Visst kan en elektriker kusin komma förbi en eftermiddag på fika o dra några trådar osv man att tro att folk ska lägga veckor med jobb och ofta nästan gratis är naivt att tro.
Ouch den där sista kängan träffade mig exakt där det gör som mest ont på en man.

Jag själv har lagt åtskilliga övertidstimmar åt släkt och vänner främst med juridiska spörsmål (avtal, besiktiga fastighet) men även snickrat, byggt biorum, byggt badrum. Sedan har man räknat med att andra skulle ha tid och lust när man själv köpt stort hus och verkstad.

Visst har man fått lite strötimmar men i slutändan står man med sitt projekt själv och bygger sena nätter efter att ha lagt barnen för det är enda lugna tiden på dagen. Nästa morgon förbannar man sig själv när barnen vaknar men ändå ser det likadant ut nästa kväll/natt för att renoveringen ska komma vidare.

Så ha inte bråttom och räknar ni med barn så jobba på innan dess så gott det går eller spara pengar för att kunna ta in hjälp
 
Näe barn dröjer ett tag. Hon tycker runt 30 är en bra ålder för barn, jag håller med men problemet är att jag är snart där medan hon har en bit kvar. ;)
 
anglosvensken skrev:
Näe barn dröjer ett tag. Hon tycker runt 30 är en bra ålder för barn, jag håller med men problemet är att jag är snart där medan hon har en bit kvar. ;)
... O du närmar dig 60 när första ungen tar studenten....och 65+ när den sista gör det....
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.