Här kommer en fråga från en novis.
jag håller på och bygger en friggebod på 15 kvm.
Det är dags att isolera den nu och sen banka på gipsen.
Men när är det dags att kontakta en elektriker?
Kan man dra rör och sätta dosor själv, sen upp med gips och ringa el killen?
Eller måste han sätta rör och dra ledning själv innan jag gipsar igen?
 
Ring elektrikern så fort som möjligt och planera in en tid! (vissa har väldigt fullt upp, så du slipper stå där med öppna väggar i flera veckor).

Det är dags för elektrikern att dra rör och sätta dosor då väggarna är uppreglade. Beroende lite på hur väggarna ser ut, men eftersom det är bara en friggebod så antar jag att det inte är "installationsutrymme" innanför plasten som man brukar ha i bostadshus?

edit: Moderator kanske kan flytta denna tråd till EL kategorin, ger nog mer och bättre svar där
 
Sidospår: i en friggebod har man väl normalt inte fuktspärrplast i väggarna, om man inte tänkt ha friggeboden uppvärmd merparten av tiden?
 
Mikael_L
Ska du ha infälld el sker arbetet i två omgångar.

1. Med "öppna" väggar så drar elektrikern rör och spikar dosor. Innerväggar "halvar" man lämpligtvis = gipsskiva på ena sidan.
2. Efter att alla väggar är gipsade och klara, gärna målade och/eller tapetserade (så man slipper finlira runt uttag och brytare) så kommer elektrikern på andra besöket och drar ev lite sladdar i rören och kopplar sen in alla apparater (apparater = uttag, strömbrytare m.m.).

Kan du utföra steg 1 på rätt sätt kan elektrikern och du komma överens om att du gör det.
Det är förvisso olagligt för dig att göra det, men du lär inte åka dit iaf.
Men många elektriker vill inte göra så, för det blir gjort på ett annat sätt än vad dom själva är vana vid, så det efterföljande arbetet blir krångligare och går långsammare.
 
yxis skrev:
Sidospår: i en friggebod har man väl normalt inte fuktspärrplast i väggarna, om man inte tänkt ha friggeboden uppvärmd merparten av tiden?
Om den är isolerad så bör man ha fuktspärr, även om det är en friggebod.
OT: Om du vet vad du gör kan du dra rör/slang och sätta dosor själv (men det är olagligt). Men även om du gör det momentet är det väldigt bra att diskutera med en elektriker förs, så du vet exakt hur du ska dra rören.
 
Eller så skippar man rördragning och ber elektrikern spika kabel och sätta uttag direkt på väggen. Borde inte spela någon större roll i en "friggebod".
 
Vi vet ju inte om det är ett redskapsförråd eller ett lusthus som byggs ;)


Förutom att det blir en extra resa för elektrikern så blir väl infällt knappast dyrare än utanpåliggande, och ledningarna är ju klart bättre skyddade så det är nog en bra idé med infällt även om det nu är ett redskapsförråd. Hellre en skadad gipsvägg än en skadad elledning om man är lite för våldsam när man parkerar jordfräsen...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.