Vi har köpt ett nyproducerat LB-hus som blev klar i höstas och som stått grundmålat från fabrik över vintern.
Vad behöver man göra när det är dags att måla?
Har läst lite olika, borsta av ytan eller målartvätt?
Grunda en gång till, och allt ändträ flera gånger?
Två färdigstrykningar med alkydfärg?
Nån som har någon bra målningsbeskrivning för denna typ av grundmålade hus?
 
Redigerat:
Vi hade huset grundoljat över vintern. Tvättade med Jotun kraftvask, spraya på (litet område i taget), låt verka, borsta med långborste och vatten och spola av. Spraya med desinfektion ( mögeltvätt) om det kommit svarta prickar. Huset var mycket smutsigare än man kunde tro efter bara ett år. Sen blev det grundoljning igen, för ingen färghandel kunde garantera att det skulle hålla med fabriksoljningen... Men ska man betala 20000 för färg är det lika bäst att göra ordentligt underarbete.
Vi provade tvätta med yes först för det fanns någon undersökning som visade att det var lika bra eller bättre, men det löddrade som tusan så vi fick spola och spola, så vi tog kraftvask istället. Lycka till med målningen! Jobbigt att glra, men det blir så fint :)
 
Mögeltvätta absolut, du behöver nog knappast borsta, utan använd en lågtrycksspruta och applicera medlet med. å skölj med slangen.
Sen är det som ovanstående skriver att det beror helt på vad tillverkaren använt för fabrikat och sort.
Det kan till och med vara så att huset behöver en till grundning, många färdiggrundade paneler är väldigt tunna= utspädda med vatten.
Alternativet kan isånafall vara tinova vx som bara behöver 2 strykningar utan grundning, har använt den färgen sj och är supernöjd:)
 
Nu har jag fått lite papper på hur huset är grundmålat.
Det är ett LB-hus och fabriksgrundmålat med Pinja Protect från Tikkurila Coating AB (Alcro Bestå grundfärg) som är en vattenburen alkydoljegrund, sågade ändar behandlas i fabriken med Pinja Oil (Bestå grundolja).
Vi har nu fått ett antal olika lösningsförslag på hur och vilka produkter vi skall måla huset med, lika många lösningsförslag som personer vi frågat, och det är främst personal på färgaffärer och ett par målare.

Det finns en del trärena ytor och ändträ som måste behandlas med nån typ av olja (och en sväng grundfärg).
Sen så känns det som att man gör bäst i att grundmåla allt en gång till för att säkerställa den funktionen.
Till sist så vill man ju ha en fasadfärg som ger huset ett långt liv.

Vi är ev inne på att använda Beckers eller Alcros produkter som båda ingår i Tikkurila koncernen och skall vara "kompatibla".
Vi var tidigare inne på att måla med Demidekk Ultimate, men de kör ju ett eget system med bara två steg i stället för tre som de flesta kör med, deras olja Visir och sen färdigstryka med fasadfärgen, men vi blir inte kloka på om det verkligen blir bra.
Synpunkter och ideer mottages tacksamt, och om det finns LB-husägare som kan berätta hur de gjorde, även om principen nog stämmer på de flesta nybyggen.:eek:
 
Hej

Vårt lbhus gjorde vi följande på: Grundolja allt ändträ, sedan grundmåla och färdigströk 2 gånger körde alcro Bestå rakt igenom... var bara ett år sen men hittils ser det bra ut (Vore väl illa annars... :) )
 
Kalasclas, grundmålade ni på hela fasaden eller bara på oljade ändträn och så?
Det råder diverse olika meningar om den befintliga fabriksgrundningen duger eller om man bör grunda på allt en sväng till.
 
Vi grundmålade hela huset och oljade ändträet...

Men jag tror att lb-hus ändrade sin grundmålning under slutet av 2010-2011 och började med riktig grundmålning, vår kallades "fabkriksgrundmålad" eller något sådant, och i vårt fall rekomenderade, målare, lb-hus och kvalitetsansvarig att vi skulle grundmåla en gång till...
 
Vi kommer nog att köra en sväng med grundmålning på hela huset för att vara på den säkra sidan, det kan väl inte vara något negativt med totalt två strykningar grundfärg (fabrikens + vår egen)?
 
Jag sitter i samma sits. Hur gjorde du tillslut?
 
Oljade bart ändträ 3ggr, sedan en sväng med grundfärg Beckers Perfekt Trägrund och sist två färdigstrykningar med Beckers Perfekt Akrylat.
Målare verkar ofta anse att fabriksgrundningen mest skall ses som ett skydd, men det varierar ju beroende på vem man frågar, men nu skall man förhoppningsvis vara på den säkrare sidan.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.