Hej!

Vi har hittat ett 50-talshus som vi fastnat för. Specen är följande:

Takstolar: Trä
Stomme: Trä
Fasad: Urspr trä men klätt med tegel 1970
Bjälklag: Trä
Grundmur: Betongsten
Grund: Betong

Tillverkat av Myresjöhus år 1955. Nytt VA 1996. Nytt tak 2009. Pelletspanna Thermia år 2006. Fuktmätt till 3-7% i källare men ej dränerat.

Vad bör man tänka på gällande äldre hus av denna typ:
- El. Kan den behöva bytas ut?
- Radon? Brukar de ha höga värden?
- Vad menas med betongsten som grundmur?

Tacksam för input!
 
Ang. el. När på 50 talet är det byggt? Man började med PVC isolerade trådar och kabel på 50 talet. Vet hus från 55 som hade moderna trådar. Den typen av elkablar är oftast OK fortfarande.

Radon kommer antingen från bergrund under huset, eller från blåbetong, en typ av lättbetong som användes fram till 70 talet. Blåbetong är rwlativt vanligt i hus från 50 talet. Hus med riktigt höga värden har det oftast från bergrunden.

Betongsten betyder oftast s.k betonghålsten. de är inte radonförande. Rent tekniskt så är det byggstenar, ca 30x20 cm av betong som har luftkanaler i sig. Som man murar upp väggen av.

För det första, om ni idag bara har uppgifter från en "säljarbesiktning" så räkna det som ett reklamhäfte. Gör en egen besiktning om ni köper.

Kolla källaren noga efter tecken på fukt. Om källaren är inredd med trämaterial, så är det en riskkonstruktion.

Hur är det med badrum toa osv?
 
Hej,

Tack för svar, har genomfört en besiktning med besiktningsman vilket gav en hel del info.

Det är byggt 1956 men elen var moderniserad på 70-talet kom det fram.

Det var en del uppreglade väggar i källaren men enligt besiktningsmannen var det "helt torrt" dvs ca 3% på mätaren i alla rum.

Badrum och toa behöver göras om.

Han hittade blåbetong i ett tillbyggt garage. Hur ser ni på det, kan man ha det i den typen av tillbyggnad eller bör man byta ut det? Verkar ej finnas i övriga huset.
 
Nu är jag absolut ingen expert på radon, men så länge garaget inte har direktförbindelse med huset via ventilation eller en dörr som aldrig är stängd osv. Så bör inte blåbetong i garaget vara ngt. problem.
 
Hemmakatten
Det finns spärrfärger som man kan måla radonväggar med.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.