ska bygga om köket och då vill jag helst ha diskbänken vid en annan vägg en vad den står vid nu. Är en bostadsrätt med betonggolv, och ett rätt litet kök (10kvm).. Undrar om det är väldigt jobbigt eller enns går att göra detta utan vidare?
naturligtvis får det bli en vvs-snubbe som sköter det, men är inte enns säker på att det går över huvudtaget..
 
Allt går, rätt jobbigt o behöva bila upp golvet för o lägga nya rör dock. Kanske går o bygga nån låda längs med golvet för o få plats med rören?
 
Som sagt - inte direkt enkelt men allt går ju....

Det finns betongsågar, eldrivna som du kan fräsa spåret med. Obs! Det dammar ofantligt mycket - trots att man har vatten som kylning/smörjning. När du kapat upp golvet kan du köra med en bilmaskin för att slå bort betongen där du ska förlägga röret. Bila även kanterna ojämna så den nya betongen fäster bra i den gamla.

Enligt Hyreshuset så kostar en betongsåg, eldriven drygt 500 kr per dag. Du får säkert pröjsa för slitaget på klingan också (X kr/mm slitage).

En bilmaskin kostar ett par - trehundra att hyra för en dag.

http://www.hyreshuset.com/prisl_a_d.htm#b


ps. Informera grannarna i god tid för det kommer låta förjävligt - minst sagt.

ps2. Vi bilade/sågade upp vår källare för nya avloppsrör och det var rätt jobbigt, men det var ju rätt mycket mer än vad du behöver göra - se vår sajt under dagboken, Maj 2003.


IMG_0953.jpg IMG_0957.jpg IMG_0976.jpg
 
Får man göra sådana ändringar i ett bostadsrätt? Jag trodde att avlopp och vattenledningar var lika "heliga" som bärande väggar?
 
Föreningen har ju ansvaret för stammar, så en diskussion med dem är ju på sin plats. Det kan vara bra att ha stöd för sina planer med konstruktionsritningar.
 
tack för förslagen, mycket bra att veta....
men ni tror alltså det är möjligt att såga/bila upp golvet? bor på 3:e våning, och har absolut noll koll på hur tjockt golv det är innan man hälsar på grannen under..
får kanske ta kontakt med lite olika vvs firmor och se vad de säger... fräsa ett spår borde man ju klara av själv och på så vis komma undan en del av kostnaden...
 
Jag kan ju inte garantera något, men logiskt sett borde bjälklaget vara en 30 cm, så att såga ner ett litet 75-rör är inga problems.

Du har ju ett badrum där 110-rör för wc är nerlagda i bjälkaget. Är du fortfarande osäker så gå ut i trapphuset och kolla tjockleken på bjälkaget mellan två våningar.

Visst, snacka med vvs-firmor. Snacka även med föreningen för det finns säkert originalritningar på kåken. I annat fall får du cykla ner till Stadsbyggnadskontoret och begära ut ritningar på fastigheten - det är hur kul som helst att ha ritningar på grannarnas planlösning också  :).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.