Jag har en undran om hur Jolly Pro fungerar. Jag håller på att planera för var brytare skall sitta i vårt badrum och behöver därför veta detta.

Jag hade tänkt att ha 2 st synkade Jolly Pro för att driva ett gäng led takspottar i vårt badrum. Tanken är att de skall kunna dimmas med en 0-10V vriddimmer men jag vill kunna släcka med en vanlig lampknapp ovanför vriddimmern (i samma ram). Min tanke är då att lampknappen bryter strömmen helt till jollyn och att vriddimmern kopplas på 0-10V ingången. Jag vet att det hade räckt med bara vriddimmern, men jag gillar att ha knappen för bara av/på och en vridknapp för att styrna dimmningen. Har sett detta hemma hos bekanta, dock med halogenspottar.

Är det möjligt att göra så här? Kommer Jollyn starta på nuvarande inställning på 0-10V dimmern när man späningssätter den på primärsidan (dvs. slår på lampknappen)?
 
Inte riktigt svar på din fråga, men du skulle kunna sätta on-off-knappen på 0-10V-spänningen.



Om du sätter en liten kondensator över 0-10V-spänningen, efter strömbrytaren, så får du dessutom en viss dimningseffekt när du tänder/släcker, pris för det typ 2:- extra eller nåt sånt (y)
 
Ingen som har en aning om detta? Jag är tämligen övertygad att någon av er erfarna installationselektriker gjort detta någon gång, Patrik_Hed t.ex?

Att sätta brytare över 0-10V spänningen borde ju faktiskt fungera och jag överväger göra så om jag inte får bättre förslag. Fördelen med att bryta jollyn på primärsidan torde vara att slippa "standby" förbrukning.
 
Ja. Det kommer att funka som du tänkt dig.
 
Som ovan nämnt, ja, det kommer att funka samt att du är helt rätt ute med att bryta före jollyn, jag har aldrig förstått varför man ska bryta klenströmen efter trafos osv om man inte måste ur ren kopplingsteknisk synpunkt beroende på hur tändningar ska fungera.
 
Har inte 0-10V-dimmers tryckfunktion som man kan bryta strömmen till drivdonet med?
 
sajjen skrev:
Har inte 0-10V-dimmers tryckfunktion som man kan bryta strömmen till drivdonet med?
Jodå, men som du kanske såg så visste jag det men jag vill ändå ha en riktig brytare också.

Tack för svaren, nu vet jag hur jag ska göra! Lite konstigt att detta inte går att läsa sig till i manualen till jollyn!
 
Det kommer fungera som du har tänkt, vriddonet är en potetiometer med fasta ändlägen. Att bryta strömen på primärsidan av konvertern är rätt.
Jag kör med en 0-10v dimmer och en rörelsevakt i samma ram i mitt badrum. Dimmerknappen har jag som strömbrytare om man vill stänga av all ström någon gång, normalt låter jag rörelsevakten sköta om när lyset skall vara tänt.
Att tänka på om du skall ha en rörelsevakt till LED konverter är att köpa rätt typ, rörelsevakten brukar ha både fas och nolla.
 
Inkopplat och klart, och det fungerar. Nu blev det inte två jollys utan istället ett 2x25W Hytronik drivdon. Funktionen är dock densamma. Dock finns det en liten, ska vi säga "bugg". När man spänningsätter drivdonet på primärsidan så är det som att drivdonet inte riktigt orkar trycka ut full strömstyrka direkt. När man trycker på knappen så är det först en liten fördröjning på kanske någon eller några tiondels sekunder, därefter börjar lamporna lysa, men bara på ca halva dimnivån, efter ytterligare en liten fördrjöjning så hoppar dom omedelbart upp till den inställda dimmnivån.

Bortsett från detta så fungerar det perfekt, men jag överväger därför att bryta 1-10V signalen istället. Då borde kondensatorn som ska laddas upp (eller vad det nu handlar om) redan vara uppladdad och lamporna borde börja lysa instantant?
 
Vart gömmer ni jollysarna när ni använder dessa i ett badrum?

Lägger ni dessa i taket ? Om så år fallet, hur får ni ut den ifall den går sönder ? Tänker så man slipper ha en inspektionslucka i taket,

Med vänlig hälsning,
 
Jag har inget bra generellt svar. I mitt badrum så satte jag drivdonet på kattvinden som ligger ovanför. I hallen likaså.
 
Om det ska brytas på svagströmssidan, varför inte använda funktionen som den är med pulsknapp?

Angående placering på drivdonet, jag brukar sätta en extra hink och så ett 80hål med doslock, inget man tänker på.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.