Jag skulle behöva (dvs skulle vilja ha) någon form av traktor/fordon som jag kan använda för både sommar och vinter:
- Gräsklippning
- Snöskottning (blad eller slunga)
- Jordfräs
mm

Måste jag köpa separata fordon (åkgräsklippare, snöslunga mm), eller finns det "kombifordon" till överkomliga priser?
 
Fullutrustad BM mini är det första jag tänker på, men lyckat till med att hitta en :)
 
Då måttet "överkomligt" är väldigt relativt så kan jag inte låta bli att tipsa om de här maskinerna, de klarar åtminstone "allt för villaägaren.

http://www.avanttecno.com
 
Jag har kört en del med en Avant.
Ska man ha en sådan så ska den ha midjestyrning, den jag körde styrde man som en bandvagn så den körde sönder marken något enormt. :S

Väldigt trevliga maskiner annars, skulle själv ha en om jag kände att det fanns pengar över till en. :)

Urk, kollade priserna på dom.
En som såg lagom ut kostade 437 000:- :(
 
Redigerat:
Om man accepterar att flytta ut jordfräsen till en egen maskin är det nog lättare. Då kan en åkgräsklippare med tvåstegs slunga lösa både sommar och vinterbehoven.

Annars kan man säkert hitta någon enaxlad modell som har alla tillbehören, men ofta är dom slitna i transmissionen och det är notoriskt svårt att hitta reservdelar
 
corre skrev:
Om man accepterar att flytta ut jordfräsen till en egen maskin är det nog lättare. Då kan en åkgräsklippare med tvåstegs slunga lösa både sommar och vinterbehoven.
Spontant sett skulle nog detta alternativ kännas som en start. Förslag på fabrikat (och ÅF) till någon sådan här modell?
 
Hur stor yta har du på gräs och uppfarter?

Grundrekomendationen vare sig du handlar nytt eller beg är att kolla vad din närmsta handlare/verstad har för märken. Service och lagning utan att kuska 10mil med släp är fint.

Stiga är ju en stabilt märke, dom har både slunga, plogar till de flesta mellanstora och stora modellerna.

Jordfräs hade jag köpt beg om du inte har många hundra/tusen m2 att fräsa. ofta kan även kupning gå med fräsen också.
 
Efter att ha kört en Stiga park på vintern ett par år kan jag bara säga att det funkar nog bara om du har den i varmgarage. Motorn är inte speciellt glad i vinterstarter. I alla fall inte vår 16-hästars 2-cyl. Batteriet är helt enkelt för klent. Det var oftast så att jag fick köra kupévärmare mot motorn för att "mjuka upp" allt och sedan starta med startkablar. Väl igång funkar enstegsslungan ok men tvåstegs är nog helt klart att föredra.

Men, hur man än vänder och vrider på det så är en vanlig slunga nog både bättre och billigare än snöslungan till Parken. Men visst tusan var det jättekul att köra när det väl funkade :)
 
http://www.narlant.se/?page=produktdetaljer&pid=278

Använt den som jordfräs och den är grymt till det. En "modern" variant av Belos enaxliga traktorer.

Beroende på budget och hur mycket m2 du hanterar är ju annars diverse mindre gårdstraktorer ett alternativ med grönytedäck...

YTO, Foton, Don Feng, Jinma, Kubota osv

/M
 
Tack för tips!

Jag bor i Sigtuna och tomten är inte jättestor, ca 2500m2, men jag överdimensionerar gärna maskinköpet ;-)
 
Jag har en del yta som jag försöker slå en gång om året med röjsåg (med trådklipp), det tar en hel del tid. Eftersom snöslungan börjar bli till åren har jag funderat i de här banorna, båda jobben borde gå att göra med en maskin.

Enaxlad traktor/tvåhjulstraktor verkar vara rätt nära mina behov.

Ett exempel (som även Tigger nämner ovan) är italienska BCS, importeras av Närlant: http://www.narlant.se/?page=produkter&fritext=&maincatid=12&subcatid=7&agent=&submit=S%F6k

T.ex. en BCS 730 PowerSafe med 115 cm knivbalk och 70 cm snöslunga skulle passa mig bra. Går loss på knappt 60 000,- inklusive moms.

730_PS_bf.jpg


Nackdelen som jag kan se är att det saknas lyse, men det borde vara lätt att eftermontera antingen med batteri eller på motorns elsystem.

Knivbalken verkar inte helt oäven på grövre sly (något jag hoppas slippa med årlig klippning) men desto viktigare för mig rätt okänslig för sten: http://www.youtube.com/watch?v=JsB9vg87cII#t=0m22s

Demofilm på slungan (även om det inte säger något om blötsnö och plogvallar): http://www.youtube.com/watch?v=BqD5efT8uuc

Av speakerrösten tror jag dock att det bara är en enstegsslunga? Borde iofs. gå rätt lätt att stycka en trasig tvåstegsslunga och konvertera till det här ändamålet, säkerligen en billigare lösning.

Jordfräsaggregat finns från 46-80 cm i fyra steg.

Finns även borste, är det vettigt när löven ska krattas?

Kompostkvarnen får de vanliga villakvarnarna att blekna: http://www.youtube.com/watch?v=rOp--BzK_G4
 
Jag köpte en Belos 284 med diverse tillbehör i våras för 8000.
I helgen gjorde jag premiär med klippaggregaten mellan regnskurarna.
Huvudsyftet var att klippa ängen som jag hittills gått över med röjsågen med slyklinga och tråd men det tar för lång tid.
Körde ett kortare test i helgen och kan konstatera att den kommer med råge att klara av mitt huvudsyfte.
Men för 60 000 skulle jag definitivt leta reda på en kubota eller iseki kompakttraktor och komplettera med en slaghack och eventuell snöslunga.
 
Jag har för besvärlig tomt för att kunna köra runt något man sitter på, tror jag. Slänter, stubbar, stenar och träd med låga grenar.

Fast 60' är helt klart alldeles för dyrt. Det går t.ex. att köpa en slåtterbalk för 12 250,- till dörren här: http://www.duabhuset.se/#showProduct.php?id=2897

(Språkpolisen undrar dock varför man satt dit något som lämnar fula märken: "Kantskyddet på slåtterbalken hindrar att bladen skrapar mot husväggar, staket, murar och lämnar fula märken." ;) )

En bra snöslunga kostar runt 30'.

Det måste finnas billigare alternativ än BCS eller är marknaden helt enkelt för liten? Onödigt att köpa handtag, reglage, motor, växellåda och hjul flera gånger - fast det verkar klart billigare (säkerligen även kvalité därefter men slåtterbalken behöver inte gå mycket per år och det spelar inte så stor roll om den är trasig någon vecka - detsamma kan inte sägas om snöslunga).
 
Jag köpte en slåtterbalk först men lyckades inte justera vinkeln på kniven så den tuggade fast i tuvorna på åkern vilket gjorde att man fick stanna allt för ofta :mad:
Sneglade på både kompakttraktor och Belos eftersom bägge funkar på min tomt men det som fällde avgörandet var att det plötsligt dök upp en Belos i "närheten" till rimligt pris.
Istället för slåtterbalk skulle jag nog satsa på en ängsröjare typ http://www.hakma.se/category/296-1-angsrojare.aspx.
Men det är ju inte heller nån "kombimaskin"
 
De slåtterbalkar jag internettittat på har haft medar så man kan justera klipphöjden.

Hittade en slåtterbalk som kan ta andra redskap: http://www.nimaab.se/se/art/slatterbalk-nima-multi.php

Nima Multi

1181110-origpic-8484b8.jpg_0_0_100_100_300_300_75.jpg


Tekniska data

• Motor Briggs & Stratton XM50, 4-takt, 5hk
• Urkopplingsbar knivrörelse och framdrift
• En hastighet
• Klippbredd 87cm
• Justerbart handtag
• Drivhjul 4.00-6

9 825:- (inklusive moms)

Det finns snöblad, kedjor, sopvals, gräsklipp och jordfräs.

5 Hk är väl inte tillräckligt för att driva en större snöslunga, men ett aggregat alá ängsröjaren du länkade borde ju vara ganska lätt att snickra själv - om man är så lagd. Ett fett svänghjul över någon glidsko med stöddiga skyddsplåtar runt. Å så ledade knivar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.