Hej. finns det något bra sätt att se hur gynnsamma förhållanden det är på olika placeringar på taket? jag har helt fritt mot öst men ganska skymt mot söder. tänker mig nån mätare man placerar önskat ställe.
 
Njä det är egentligen bara kompassriktningen och panelernas lutning som avgör.
Rakt söder och 45 grader är optimalt.
 
Det är komplicerat att räkna på skuggningsfaktorer. Att sätta upp en mätare hjälper sannolikt inte eftersom du inte mäter strålningen på hela den tänkta modulytan.För solceller räcker det med att en del av en modul skuggas för att hela anläggningens utbyte minskar. Det enklaste sättet är helt enkelt att undvika skuggning. Du förlorar ett par procent av utbytet genom att rikta modulerna sydväst eller sydöst i jämförelse med rakt sydläge. Kan du placera anläggningen i sydöst utan skuggning?
Gäller det solfångare så är skuggning inte lika kritiskt.
 
Man kan räkna på det med ett lämpligt dataprogram t.ex. Getsolar, Polysun eller Transol
 
byggbävern skrev:
Man kan räkna på det med ett lämpligt dataprogram t.ex. Getsolar, Polysun eller Transol
Det finns andra program också som t ex PVsyst men det är sannolikt svårt att få det bra. Problemet är att få modellen att skugga modulerna som de skulle bli skuggade i verkligheten, osäkerheten blir sannolikt hög. Sen kräver alla simuleringsprogram ganska mycket av användaren. Visst kan man säkert få resultat ur programmet men det krävs en del teoretisk kunskap för att kunna avgöra om resultaten är rimliga.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.