Hejsan,

Vi planerar ett uterum på 28m2 med klinkergolv och vattenburen värme.
Vad vi har förstått så går det åt ca 4m rör per m2, vilket ger 112m.
Tror ni att det räcker med ett rör eller måste vi dela upp det på 2?
Vår idé är att vi ska dra rören till vårt pannrum där vi ska låta en rörmockare koppla på det mot vårt befintliga värmesystem och här montera en termostat och även en tappkran så vi kan tömma systemet på vatten under vinterhalvåret.
Kommer den här lösningen fungera eller behöver vi en extra cirkulationspump?
Det kanske är ytterligare faktorer som vi inte räknat med?

Som ni kanske förstår är vi inte själva hantverkare. ;-)

Tacksamma för hjälp!
 
Det räcker med en slang. Och detta system fungerar dock brukar en del rörisar vilja pracka på en en massa onödiga pumpar och shuntar men det behövs inte. Svåra med detta är att det finns ingenstans att lufta systemet.
 
Växlar du av uterummets golvvärme kan du frostskydda den kretsen men är det vettigt med golvvärme den korta tid som den blir i drift innan det blir frostrisk. En golvvärmeslang ligger som regel vågrätt och behöver blåsas ren från vatten om den garanterat inte kan innehålla vatten.
 
Jag hade kört en golvärme med värmeväxlare. DVS separat vatten i uterummet och glykol (heter något liknande) i vattnet som förhindrar frysning. Självfallet behövs en egen cirkulationspump men den drar väldigt lite el.
Dessutom ska du självfallet ha 2 slangar.
Ju längre slangen är detstå mer värmeförlust blir det och effekten blir mindre. Man ska alltid lägga 2 slangar i ett uterum. Vanvett att lägga en lång.
 
Använd 2 slangar på 60 meter. jag körde en beräkning på 112 meter, 5 graders delta och 2,8 kW då blev det ett tryckfall på 20 meter det är en stor pump.
två slangar är det som fungerar.
 
Tryckfall på 20m? vad är det?
Tänk på att det även blir en separat expansionstank om du ska köra med växlare.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.