Planerar att bygga ett 185-kvm hus i mellansverige, husförsäljaren rekommenderar en IVT greenline av någon modell. Valet står mellan en sådan eller en IVT 495 med frånluftsåtervinning. Sätter inte in bubbelbadkar.. Tänkte lägga ut jordvärmeslinga till pumpen oavsett vilken vi väljer. Är lite nybörjare i värmepumpsbranschen och undrar om någon har erfarenhet av dessa pumpar? Behöver man extra varmvattenberedare?

Tacksam för synpunkter! :)
 
en green line kan du köpa i valfri modell & ju större modell du väljer, ju mindre elpatron kommer att behövas när det blir riktigt kallt. den har desutom en ungefärlig verkningsgrad på 3-3,5 vid normal dimensionering, sett i snitt på et år (du stoppar in en kW el o får ut 3)

en 495 kan bara ge 4kW & tar resten från en elpatron, detta ger en årsverkningsgrad på max 2 ungefär)
 
Glöm inte att alla nybyggda hus ska enligt BBR ventileras med 0.35l/s/m2, vilket ger en luftomsättning på ungefär 1 gång varannan timme vid en genomsnittlig takhöjd på 2.5 meter.
Hur du löser detta antingen med frånluftsmodul, FTX, FLVP eller några PAX-fläktar är egentligen egalt, så länge energianvändningen är max 110kWh per m2 och år (klimatzon söder).
http://www.boverket.se/upload/publi...gregler/bbr12/Avsnitt 9_Energihushallning.pdf

Detta gör det i praktiken omöjligt att bygga ett nytt hus med bara självdrag eller F-vent, utan ngn typ av återvinning krävs.

Vad jag vill poängtera är att det räcker inte att bara fixa uppvärmningen, utan kravet på luftomsättning och energiåtervinning måste också lösas vilket givetvis kostar pengar.
 
Med mark/berg/sjövärme klarar du dig med f-ventilation utan återvinning. på berg/mark värme funkar väl frånluftsmodul med en viss återvinning men sjövärme är väl ganska tveksamt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.