Antag att stenull i skivor lagrats utomhus en längre tid (ett par veckor), och att det läckt in regn i vissa förpackningar så att ullen blivit rejält blöt.

Antag att de därefter får ordentlig möjlighet att torka (ett par veckor) i öppnade förpackningar, friliggande i torrt utrymme.

Här och var finns sedan mörkare partier på vissa av skivorna. Inte mer distinkt, än att det skulle kunna vara variationer i tillverkningen. Inget antydan till mögellukt.

Fråga 1: Hur stor är sannolikheten att det faktiskt skulle kunna växa mögel på omonterad isolering, med tanke på att stenullen i sig är icke-organisk? (Kanske organiska dammpartiklar på...?)

Antag att detta mot förmodan är mögel, som byggs in i en konstruktion som inte har några onormala fuktproblem.

Fråga 2: Vad är worst case scenario? Kan de torkade mögelsporerna få nytt liv och börja växa på träkonstruktionen, på de ställen isolering och reglar möts? Är fukten i träet tillräcklig för att kunna bli ett långsiktigt problem, eller behöver det tillföras fukt (t.ex. genom dålig diffspärr) för att bli ett verkligt problem?

Tack på förhand.
 
harry73
Mögelspår finns överallt och mögel växer där det finn gynsamma förhållanden. Så om eventuellt mögel på din isolering skulle ligga mot en träkonstruktion som är tillräcklig fuktig att mögla, då skulle den konstruktionen också börja mögla om det inte finns mögel på din isolering.

Men ett möjligt problem är att det gamla möglet upptäcks vid en senare besiktning (vid husförsäljning) och att konstruktionen då klassas som fuktskadad.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.